ΑΝΤΡΕΣ

«Μη προσβάσιμος και κατ’ επέκταση ακατάλληλος για τα ΑμεΑ»

Mε επιστολή της που απέστειλε προς τον πρόεδρο του ΓΣΟ, Νεοκλή Θωμά, και κοινοποίησε σε ΑΕΛ, Απόλλωνα και Άρη, η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων (Π.Ο.Α.Α) Λεμεσού τονίζει ότι διαπιστώθηκε ότι ο χώρος που δημιουργήθηκε στο Τσίρειο Στάδιο είναι μη προσβάσιμος και κατ’ επέκταση ακατάλληλος για τα ΑμεΑ.

Aναλυτικά:

Αγαπητέ κύριε Θωμά,

Με την παρούσα επιστολή αρχικά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων (Π.Ο.Α.Α) Λεμεσού, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη οργάνωση για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς παλεύει καθημερινά για την προάσπιση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Η Π.Ο.Α.Α Λεμεσού αντιπροσωπεύει όλες τις κατηγορίες ατόμων με κινητικές δυσκολίες, καθώς είναι η αρμόδια υπηρεσία για την πληροφόρηση και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση ενός ποιοτικότερου επιπέδου διαβίωσης.

Κατά καιρούς λαμβάνουμε παράπονα από μέλη μας, οι οποίοι ως οπαδοί Κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων που επισκέπτονται το Τσίρειο Στάδιο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, υπόκεινται καταπάτηση των δικαιωμάτων τους αφού διαπιστώνεται ότι ο χώρος παρουσιάζει πολλές ελλείψεις και είναι εχθρικός για την πληθυσμιακή ομάδα των ΑμεΑ. Όπως γνωρίζετε με βάση την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ, καθώς και τα όσα την διέπουν όποιος δεν τηρεί τα όσα προνοούνται για τα ΑμεΑ διώκεται ποινικά. Αυτό σας το παραθέτουμε επειδή έχει πέσει στην αντίληψη μας ότι τα ΑμεΑ αδικούνται σε μεγάλο βαθμό στο να απολαμβάνουν όπως όλοι τον θεσμό του αθλητισμού.

Ο αθλητισμός αποτελεί θεσμό, ο οποίος έχει τεράστιες ωφέλειες στην ανθρώπινη ζωή τόσο σωματικές όσο και πνευματικές. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό, το άτομο αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα καλλιεργώντας την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας. Οπόταν, τα γήπεδα που είναι άμεσα συνυφασμένα με τον αθλητισμό επιβάλλεται να προάγουν την παραπάνω αξία και όχι να ενισχύουν την ανισότητα και να προκαλούν τις διακρίσεις μεταξύ αρτιμελών ατόμων και Ατόμων με Αναπηρίες, συμβάλλοντας στην περιθωριοποίηση των ατόμων αυτών.

Μετά από επίσκεψη Ατόμων με Αναπηρίες στο Τσίρειο Στάδιο, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος είναι μη προσβάσιμος και κατ’ επέκταση ακατάλληλος για τα ΑμεΑ και γι’αυτό το λόγο θα θέλαμε να θίξουμε κάποια ζητήματα τα οποία σας παραθέτουμε πιο κάτω:

Στις 12 του Μάρτη στερήσατε το δικαίωμα σε Άτομα με Αναπηρίες να εισέλθουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Τα άτομα αυτά προέβηκαν σε διαμαρτυρία έτσι ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για ΑμεΑ και στις δύο κερκίδες, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός Ωστόσο, επιδιώξατε να δημιουργήσετε έναν χώρο στη δυτική κερκίδα που χαρακτηρίζεται ακατάλληλος για τις ανάγκες των ατόμων αυτών, χωρίς να στηρίξετε το πιο πάνω αίτημα τους καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα τα ΑμεΑ να παρακολουθήσουν τον αγώνα από την κερκίδα στην οποία βρίσκεται η ομάδα τους. Κατ’ επέκταση αυτού αναγκάζονται να μεταφερθούν πολλές φορές στην δυτική κερκίδα στην οποία οι θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ φαίνεται να μην είναι κατάλληλα διαμορφωμένες, αφού δεν υπάρχει ούτε καλή ορατότητα και τα άτομα εκτίθενται σε κίνδυνο από τις διάφορες και τυχόν αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο χώρο.

Παράλληλα, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος σε ΑμεΑ μέλη μας, υπάρχουν μαρτυρίες ότι δόθηκε η άδεια σε μη μέλη της οργάνωσής μας οι οποίοι είναι χρήστες τροχοκαθίσματος να εισέλθουν στο γήπεδο από άλλες εισόδους του γηπέδου. Όταν ενημερώθηκε μέλος της ασφάλειας, πως γίνεται να συμβαίνει αυτό, ανέφερε ότι δεν είχε παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Όπως γνωρίζεται τέτοιου είδους συμπεριφορές ενισχύουν τις διακρίσεις μεταξύ των ΑμεΑ αφού σε αυτήν την περίπτωση γίνεται επιλογή για το ποια άτομα με αναπηρία μπορούν να εισέλθουν στο γήπεδο.
Επίσης, εγείρουμε το θέμα της μη ύπαρξης ειδικού διαμορφωμένου αποχωρητηρίου για τα ΑμεΑ πλησίον των κερκίδων που πρέπει να φιλοξενούν τα ΑμεΑ και στις δύο πλευρές του γηπέδου, πράγμα το οποίο τους ταλαιπωρεί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου μεταξύ εκπροσώπων της Π.Ο.Α.Α Λεμεσού και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Τσιρείου, χωρίς να γίνει αποδεκτή από εσάς η πρόταση μας να παρευρεθούν εκπρόσωποι των λεμεσιανών ομάδων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.

Εν συνέχεια της συνάντησης αυτής θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γραπτώς για το πώς και πότε θα επιλυθούν τα πιο κάτω ζητήματα προσβασιμότητας που αφορούν τα ΑμεΑ:

Α)Πότε θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος που θα φιλοξενεί ΑμεΑ στην ανατολικής κερκίδα;

Β)Πότε θα προβείτε στις απαιτούμενες τροποποιήσεις του ειδικού χώρου που φιλοξενεί τα ΑμεΑ στην δυτική κερκίδα αφού δεν είναι πλήρως κατάλληλος για τις ανάγκες των ατόμων αυτών.

Γ)Πότε θα δημιουργηθούν ειδικά αποχωρητήρια για τα ΑμεΑ και στις δύο πλευρές του γηπέδου;

Δ)Πως θα μας εγγυηθείτε την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων γεγονότων που αφορούν την διάκριση ως προς την επιλογή για το ποια ΑμεΑ έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στο γήπεδο;

Παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στην επίλυση των πιο πάνω ζητημάτων που θίγουμε καθώς θα αναμένουμε την απάντηση σας εντός των ημερών πριν προβούμε σε λήψη μέτρων άνευ προηγούμενων.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής της Π.Ο.Α.Α. Λεμεσού,

Κωνσταντίνος Βελισσάριος Έλενα Γεωργίου

Πρόεδρος Γραμματέας

Comments
To Top