ΤΕΛΙΚΟΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Του Θρύλου, οι τελικοί…

Ο Απόλλωνας έφτασε στο μεγάλο τελικό στο θεσμό του Κυπέλλου 14 φορές μετρώντας μέχρι στιγμής 7 κατακτήσεις, Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τις 14 παρουσίες της ομάδας στο μεγάλο τελικό, με τον πρώτο να… καταγράφεται την περίοδο 1964-65 και τον τελευταίο τη σεζόν 2012-2013.

Ο πρώτος… τελικός

Για πρώτη φορά η Λεμεσιανή ομάδα έδωσε το παρόν της σε τελικό στις 4 Ιουλίου του 1965, όταν και ηττήθηκε από την Ομόνοια με 5-1 στο ΓΣΠ. Το μοναδικό γκολ του Απόλλωνα είχε σημειώσει ο Πανίκος Κρυστάλλης στο 52΄, μειώνοντας προσωρινά σε 2-1.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Ευαγόρας Βασιλείου, Σάββας Πετρίδης, Ανδρέας Γεωργίου (Κύρος), Δήμος Καβάζης, Μιχάλης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Πανίκος Πολυβίου, Δημητράκης Γεωργιάδης, Πανίκος Γιολίτης, Πανίκος Κρυστάλλης, Γιαννάκης Βασιλειάδης, Κωστάκης Βασιλειάδης.

Προπονητής: Γιάνους Ζόλναϊ.

Διαιτητής: Ατέφ Σινάν (Λίβανος).

Εισιτήρια: 12.000 θεατές.

kipello-apollon3

Δεύτερη… και φαρμακερή

Την αμέσως επόμενη σεζόν 1965-66, ο Απόλλωνας αγωνίστηκε εκ νέου στον τελικό, φτάνοντας αυτή τη φορά στην κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας της Νέας Σαλαμίνας με 4-2, και πάλι στο ΓΣΠ, στις 26 Ιουνίου του 1966. Σκόρερ των γκολ που… οδήγησαν στην κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου στην ιστορία των «κυανόλευκων» ήταν οι Πανίκος Γιολίτης στο 33΄, Άντρος Κωνσταντίνου (Φωτογράφος) στο 40΄, Αντωνάκης Παναγίδης στο 59΄ και Πανίκος Κρυστάλλης στο 72΄.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Ευαγόρας Βασιλείου, Χριστάκης Πολυκάρπου (Φασουλής), Ανδρέας Γεωργίου (Κύρος), Δήμος Καβάζης, Άντρος Κωνσταντίνου (Φωτογράφος), Μιχάλης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Πανίκος Κρυστάλλης, Κωστάκης Βασιλειάδης, Πανίκος Γιολίτης, Αντωνάκης Παναγίδης.

Προπονητής: Γιάνους Ζόλναϊ.

Διαιτητής: Κόουλσμιθ (Αγγλία).

Εισιτήρια: 10.000 θεατές.

Τρίτος σερί τελικός και δεύτερο κύπελλο

Τρίτος διαδοχικός τελικός τη σεζόν 1966-67, με τον Απόλλωνα να πανηγυρίζει το δεύτερό του κύπελλο, κερδίζοντας με 1-0 την Αλκή, στον τελικό που διεξήχθη στις 2 Ιουλίου του 1967 στο ΓΣΠ. Το νικητήριο γκολ σημείωσε ο Παναγίδης στο 76΄.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Γιαννάκης Παπαϊωάννου, Χριστάκης Πολυκάρπου (Φασουλής), Ανδρέας Γεωργίου (Κύρος), Δήμος Καβάζης, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Μιχάλης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Δημητράκης Αντωνίου (Πίου-Πίου), Πανίκος Κρυστάλλης, Κωστάκης Βασιλειάδης, Γιαννάκης Βασιλειάδης, Αντωνάκης Παναγίδης.

Προπονητής: Πανίκος Κρυστάλλης.

Διαιτητής: Τζέρι Λάνγκλιν (Αγγλία).

Εισιτήρια: 10.000 θεατές.

Τελικός μετά από 15 χρόνια και ρεκόρ εισιτηρίων όλων των εποχών

Χρειάστηκε να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί ο Απόλλωνας στον τελικό, που διεξήχθη στις 29 Μαΐου του 1982 κόντρα στην Ομόνοια στο Τσίρειο Στάδιο και τελείωσε ισόπαλος 2-2 μετά και την ολοκλήρωση της ημίωρης παράτασης (σ.σ.: σημειώθηκε ρεκόρ εισιτηρίων στο κυπριακό ποδόσφαιρο), με αποτέλεσμα και βάσει της προκήρυξης να διεξαχθεί νέος τελικός στο Μακάρειο Στάδιο στις 5 Ιουνίου του 1982, όπου η Ομόνοια επικράτησε με 4-1.

Στον πρώτο τελικό, τα γκολ του Απόλλωνα σημείωσαν ο Βάλτερ Βέβης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα -ισοφαρίζοντας σε 1-1- και ο Πέτρος Θεοφάνους στο 103΄ -«γράφοντας» προσωρινά το 2-1.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Σταύρος Λάμπρου, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Γιώργος Τέμπλαρ, Κυριάκος Κυριάκου, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Γιάννος Γιαγκουδάκης (Γιαγκουδάκης 2), Άντρος Χριστοδούλου, Γιαννάκης Ιωάννου, Άντρος Εφραίμ (85΄ Χριστόφορος Λαμπής), Βάλτερ Βέβης, Τάκης Δανός (75΄ Πέτρος Θεοφάνους).

Προπονητής: Ζντένεκ Κρέιτσκι.

Διαιτητής: Σώτος Αυξεντίου.

Εισιτήρια: 21.930.

Στο δεύτερο τελικό, το γκολ του Απόλλωνα σημείωσε ο Ιωάννου στο 54΄, μειώνοντας προσωρινά σε 3-1.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Σταύρος Λάμπρου, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Γιώργος Τέμπλαρ, Κυριάκος Κυριάκου, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Γιάννος Γιαγκουδάκης (Γιαγκουδάκης 2), Άντρος Χριστοδούλου (3΄ Χριστόφορος Λαμπής), Γιαννάκης Ιωάννου, Βάλτερ Βέβης, Τάκης Δανός, Πέτρος Θεοφάνους (80΄ Χρίστος Κωνσταντίνου).

Προπονητής: Ζντένεκ Κρέιτσκι.

Διαιτητής: Στέφανος Χατζηστεφάνου.

Εισιτήρια: 21.565.

kipello-apollon-11

Τρίτωσε… το καλό

Τη σεζόν 1985-86 και συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου του 1986 ο Απόλλωνας αναμετρήθηκε με το ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο, επικρατώντας με 2-0 χάρις σε γκολ των Κένι με πέναλτι στο 56΄ και Σωκράτους στο 63΄, πανηγυρίζοντας την τρίτη κατάκτηση κυπέλλου.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Θράσος Κονιώτης, Γιαννάκης Πιερής, Πάμπος Πίττας, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Ηλίας Χρυσοστόμου, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Ανδρέας Σωκράτους (Μοτόρας) (87΄ Σταύρος Στυλιανού), Ντέηβιντ Κένι, Άντρος Χριστοδούλου (80΄ Άντρος Εφραίμ), Γιαννάκης Ιωάννου, Γιώργος Τέμπλαρ.

Προπονητής: Γιόζεφ Ζάτινα.

Διαιτητής: Στέφανος Χατζηστεφάνου.

Εισιτήρια: 11.963.

kipello-apollon

Ο πρώτος «εμφύλιος»

Την αμέσως επόμενη σεζόν (1986-87, 20 Ιουνίου 1987) βρέθηκε και πάλι στον τελικό, όπου ηττήθηκε με 1-0 από τη συμπολίτιδα ΑΕΛ και έχασε την ευκαιρία να κάνει το backtoback, στον έκτο τελικό της ιστορίας του και στον πρώτο που αποβλήθηκε ποδοσφαιριστής του (Ηλίας Χρυσοστόμου στο 85΄). Μάλιστα, οι «κυανόλευκοι» είχαν σπουδαία ευκαιρία για να… ανοίξουν το σκορ στο πρώτο μέρος και συγκεκριμένα στο 37΄, όταν η κεφαλιά του Ιωάννου… σταμάτησε στο δοκάρι του Ονησιφόρου.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Θράσος Κονιώτης, Ηλίας Χρυσοστόμου, Πάμπος Πίττας, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Άκης Αγιομαμίτης (80΄ Άντρος Εφραίμ), Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Άντρος Χριστοδούλου, Ντέηβιντ Κένι (74΄ Ανδρέας Σωκράτους (Μοτόρας)), Τεοντόρ Μπαρζόφ, Γιαννάκης Ιωάννου, Γιώργος Τέμπλαρ.

Προπονητής: Γιόχαν Σιάρμαν.

Διαιτητής: Σώτος Αυξεντίου.

Εισιτήρια: 20.000 θεατές.

Αποχαιρέτησε… με τρόπαιο

Ακόμα ένας τελικός που… συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Απόλλωνα καταγράφηκε την περίοδο 1991-92, με τον Ευγένιο Πτακ με πέναλτι στο 54΄ να κρίνει την τύχη του αγώνα (1-0), που διεξήχθη στο Τσίρειο Στάδιο στις 10 Ιουνίου του 1992 και ήταν το αποχαιρετιστήριο του Πολωνού με τη φανέλα της Λεμεσιανής ομάδας.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Μιχάλης Χριστοφή, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Πάμπος Πίττας, Δημήτρης Ιωάννου, Πάμπος Χριστοφή, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Ευγένιος Πτακ, Χρίστος Ιωσηφίδης (88΄ Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζιούρας)), Σουάτ Πεσίροβιτς, Γιώργος Ιωσηφίδης (63΄ Ντέηβιντ Κένι), Μάριος Χαραλάμπους.

Προπονητής: Ντίτιλμ Φέρνερ.

Διαιτητής: Γιώργος Μηχανικός.

Εισιτήρια: 25.000 θεατές.

kipello-apollon-14

Δεν μπόρεσε για to back to back

Τη σεζόν 1992-93 ο Απόλλωνας αγωνίστηκε και πάλι στον τελικό, γνωρίζοντας ωστόσο την ήττα με 4-1 από το ΑΠΟΕΛ. Το μοναδικό γκολ των «κυανόλευκων» σημείωσε ο Σπόλιαριτς στο 62΄, ισοφαρίζοντας με πέναλτι προσωρινά σε 1-1, στον τελικό που διεξήχθη στο ΓΣΖ στις 19 Ιουνίου του 1993.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Μιχάλης Χριστοφή, Αντώνης Ηλία (Αντρελλής), Πάμπος Πίττας, Δημήτρης Ιωάννου, Πάμπος Χριστοφή, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζιούρας) (82΄ Ηλίας Καψάλης), Μιλένκο Σπόλιαριτς (62΄ Γιώργος Ιωσηφίδης), Σλάτζιαν Τσέποβιτς, Άγγελος Τσολάκης, Μάριος Χαραλάμπους.

Προπονητής: Ντίτιλμ Φέρνερ.

Διαιτητής: Ανδρέας Γεωργίου.

Εισιτήρια: 4.908.

Τελικός… νούμερο εννιά

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και την περίοδο 1994-95, με τους «γαλαζοκίτρινους» να είναι και πάλι οι νικητές με 4-2. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο Τσίρειο Στάδιο στις 27 Μαΐου του 1995 και τα γκολ των «κυανόλευκων» σημείωσαν οι Σπόλιαριτς στο 6΄ -άνοιξε… το σκορ- και Πίττας στο 52΄ -είχε ισοφαρίσει σε 2-2.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Μιχάλης Χριστοφή, Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζιούρας), Πάμπος Πίττας, Άντρος Σοφοκλέους (46΄ Χρίστος Γερμανός), Μάριος Χαραλάμπους (74΄ Πανίκος Χατζηλοΐζου), Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Στέλιος Σοφοκλέους, Μιλένκο Σπόλιαριτς, Σλάτζιαν Τσέποβιτς, Γιώργος Ιωσηφίδης, Σλόμπονταν (Μπόμπαν) Κρισμάρεβιτς.

Προπονητής: Θράσος Κονιώτης / Μίνως Κακουλλής.

Διαιτητής: Κώστας Καπιτανής.

Εισιτήρια:

kipello-apollon-9

Το γκολ του «μάγου» δεν ήταν αρκετό

Νέα παρουσία σε τελικό για τον Απόλλωνα τη σεζόν 1997-98 και ήττα με 3-1 από την Ανόρθωση. Ο τελικός διεξήχθη στις 15 Μαΐου του 1998 στο Μακάρειο Στάδιο, με το Σπόλιαριτς να σκοράρει το μοναδικό γκολ της Λεμεσιανής ομάδας στο 36΄, ισοφαρίζοντας προσωρινά σε 1-1.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζιούρας) (88΄ Άντρος Σοφοκλέους), Πάμπος Πίττας, Ρούντι Βάτα, Μάριος Χαραλάμπους, Γιόβο Μίσιελιτς, Σταύρος Γεωργίου (55΄ Άγγελος Τσολάκης), Νικόδημος (Νίκκι) Παπαβασιλείου, Νεμπόισα Μλαντένοβιτς, Μιλένκο Σπόλιαριτς, Μάριος Κυριάκου (76΄ Γιώργος Ιωσηφίδης).

Προπονητής: Μομσίλο (Μότσα) Βούκοτιτς.

Διαιτητής: Κώστας Καπιτανής.

Εισιτήρια: 12.000 θεατές.

Από το Βίκτορ με… αγάπη

Επιστροφή στις κατακτήσεις κυπέλλου για τον Απόλλωνα την περίοδο 2000-01, όταν στον τελικό που διεξήχθη στις 12 Μαΐου του 2001 στο ΓΣΠ επικράτησε με 1-0 της Νέας Σαλαμίνας χάρις σε γκολ του αδικοχαμένου Βίκτορ Ζουμπάρεφ στο 66΄.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Σοφρώνης Αυγουστή, Γιαννάκης Ποντικός (90΄ Γιώργος Κάης), Χρίστος Γερμανός, Πάμπος Πίττας, Φίλιππος Φιλίππου, Κρίστης Θεοφίλου, Μιλένκο Σπόλιαριτς (88΄ Γιευγένι Ιβανόφ), Κάκος Παπακυριάκου (63΄ Μάριος Παναγιώτου), Βίκτορ Ζουμπάρεφ, Σίνισα Ντοπρασίνοβιτς, Δώρος Αρέστη.

Προπονητής: Ανδρέας Μουσκάλλης.

Διαιτητής: Πανίκος Καΐλης.

Εισιτήρια: 14.828.

kipello-apollon-10

Με τη… σφραγίδα του αρχηγού

Η έκτη κατάκτηση κυπέλλου του Απόλλωνα… ήρθε τη σεζόν 2009-10, όταν και οι «κυανόλευκοι» επικράτησαν στο μεγάλο τελικό του ΑΠΟΕΛ με 2-1. Ο τελικός διεξήχθη στις 15 Μαΐου στο ΓΣΖ, με τους Μπανγκούρα στο 1΄ και Μερκή στο 72΄ να είναι οι σκόρερ της Λεμεσιανής ομάδας.

Ποιοι αγωνίστηκαν: Άλες Σβαλόφσκι, Αντόνιο (Τόνι) Λόπες, Γκονζάλο Σεγκάρες, Γιώργος Μερκής, Τιάγκο Σάλες, Έντι Οσενί, Δανιέλ Κιντέρος, Αντόνιο Νούνιες, Άλδο Αδόρνο (76΄ Βαλεντίνο Λάι), Ανδρέας Αβραάμ (81΄ Σαμουέλ Νεβά), Μουσταφά Μπανγκούρα (89΄ Ανδρέας Σταύρου).

Προπονητής: Σλόμπονταν (Μπόμπαν) Κρισμάρεβιτς.

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία).

Θεατές: 12.000.

kipello-apollon-8

Ρώσικη ρουλέτα…

Η παρουσία του Απόλλωνα στον τελικό κυπέλλου την περίοδο 2010-11, δεν ηταν ευχάριστη αφού ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 από την Ομόνοια κι ενώ η κανονική διάρκεια του αγώνα και η ημίωρη παράταση τελείωσε ισόπαλη 1-1. Στον τελικό που διεξήχθη στις 18 Μαΐου του 2011 στο ΓΣΖ το γκολ της ομάδας είχε προέλθει από αυτογκόλ του Χαραλάμπους στο 85΄ -είχε προηγηθεί ωραία ενέργεια και σουτ του Μπανγκούρα-, διαμορφώνοντας παράλληλα το τελικό 1-1.

Η σειρά των πέναλτι: Μιρντάκοβιτς 1-0, Κωνσταντίνου 1-1, Μπανγκούρα 2-1, Εφραίμ 2-2, Σταύρου (απόκρουση), Ρουέδα 2-3, Σεμέδο 3-3, Αγκουϊάρ 3-4, Ερίσε (απόκρουση).

Ποιοι αγωνίστηκαν: Άλες Σβαλόφσκι, Γιώργος Μερκής, Σαμουέλ Νεβά, Αντόνιο (Τόνι) Λόπες, Νασίφ Μόρις (58΄ Χοσέ Σεμέδο), Δανιέλ Κιντέρος (33΄ Αντόνιο Νούνιες), Ιόν Ερίσε, Μουσταφά Μπανγκούρα, Καμίλ Κοσόφσκι (73΄ Ανδρέας Σταύρου), Άλδο Αδόρνο, Μίλιαν Μιρντάκοβιτς.

Προπονητής: Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία).

Εισιτήρια: 12.000.

Το έβδομο, το πιο γλυκό!

«Φέρτε μου να πιω να ξημερωθώ», φώναζαν οι φίλοι του Απόλλωνα και το κύπελλο του 2013 κατέληξε στη κυανόλευκη βιτρίνα.

Μετά από 120 λεπτά μάχης, συγκινήσεων και έντονων συναισθημάτων, το ντέρμπι της Λεμεσού βάφτηκε κυανόλευκο. Η ομάδα του Χρίστου Χριστοφόρου επικράτησε με 2-1 της ΑΕΛ στο μεγάλο τελικό στο Τσίρειο χάρις σε γκολ των Καρδόσο και Σούρντου (πεν.) στην παράταση (94′ και 118′) και κατέκτησαν το έβδομο τρόπαιο κυπέλλου στην ιστορία τους. Το γκολ της τιμής για τους γαλαζοκίτρινους πέτυχε ο Βουό στο 136′.

Ο Χρίστος Χριστοφόρου το 1987 πανηγύρισε το κύπελλο ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ και το 2013 ως προπονητής του Απόλλωνα. Ήταν το πιο γλυκό μέχρι στιγμής αφού προήρθε απέναντι στη αιωνία αντίπαλο σβήνοντας ταυτόχρονα και το φάντασμα του χαμένου τελικού του 1987!

Ποιοι αγωνίστηκαν: ΄Βάλε, Λόπες, Μερκής, Χαραλάμπους, Βασιλείου, Σούρντου, Αμντανί, Κυριάκου (86′ Κωνσταντίνου), Παπουλής, Θεοδωρίδης (73′ Παουλίνιο / 92′ Καρδόσο), Γκαρθία.

Προπονητής: Χρίστος Χριστοφόρου

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα.

Εισιτήρια: 15.000

*Του Ηλία Πονήρου (δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της ομάδας ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ)

To Top