Ο άνθρωπος έμελλε να ανακαλύψει πρώτα τις πιο πολύπλοκες πτητικές μηχανές, να σπάσει το φράγμα του ήχου, να κατακτήσει το φεγγάρι, και στο τέλος να ανακαλύψει την πιο απλή πτητική συσκευή, το αλεξίπτωτο πλαγιάς η το Parapente όπως είχε επικρατήσει ο γαλλικός όρος πριν μεταφραστεί και καθιερωθεί η Ελληνική ονομασία, στην ουσία Para στα Γαλλικά σημαίνει αλεξίπτωτο και pente η πλαγιά, άρα αλεξίπτωτο πλαγιάς για όσους επιμένουν Ελληνικά.
Η ιδέα αυτή σιγά σιγά εξελίχθηκε και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ εμφανίστηκαν και οι πρώτες εταιρείες του «ιδιόμορφου» αυτού σπορ.
Στην κεντρική Ευρώπη είχε ραγδαία ανάπτυξη τόσο για το προσιτό του κόστος που πλέον ο καθένας είχε την δυνατότητα να το αποκτήσει καθώς και για την εύκολη εκμάθηση του, αλλά όσο και για την πρακτικότητά του, μιας και την επαναστατική αυτή πτητική συσκευή μπορούσε ο καθένας χωρίς να έχει ειδικούς χώρους αποθήκευσης να την τακτοποιεί ακόμα και στην ντουλάπα του σπιτιού του.
Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του δειλά δειλά το 1987 όπου κάποια άτομα σκόρπια ανά την Ελλάδα το έφεραν από το εξωτερικό, δεν πήρε πολύ χρόνο και εξαπλώθηκε και οργανώθηκε και σαν άθλημα στις αερολέσχες ανά την επικράτεια .
Τα τελευταία χρόνια αυτό το συναρπαστικό σπορ έκανε την εμφάνιση του και στο νησί μας και άρχισε ήδη να αποκτά φανατικούς υποστηρικτές!
Ένας εξ αυτών, που μαγεύτηκαν από το συγκεκριμένο άθλημα είναι και ο Στάθης Ιωάννου γνωστός «κυανόλευκος» υποστηρικτής, αλλά και γνωστός για το πάθος του για extreme αθλήματα! Ο Στάθης αφού πέρασε από τα στάδιο του μαθητευομένου και μάλιστα με απολυτή επιτυχία και έχοντας πλέον καταγράψει πολλές ώρες πτήσης , πέρασε στο στάδιο του εκπαιδευτή, ακολουθώντας σειρά μαθημάτων. Πλέον το τελευταίο καιρό μπορεί να διδάξει το συγκεκραμένο συναρπαστικό άθλημα ανοίγοντας τη δική του σχολή εκμάθησης.
Με τον Στάθη είχαμε μια εποικοδομητική συνομιλία, όπου μας εξήγησε αρκετά γύρω απ’ αυτό το άθλημα προτρέποντας ταυτόχρονα τον κόσμο που του αρέσει κάτι το συναρπαστικό να το «αγκαλιάσει».
Ας κάνουμε αρχή με το τι είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς;
«Κατασκευαστικά είναι δύο φύλλα συνθετικού υφάσματος, τα οποία είναι ραμμένα μεταξύ τους, όπου από την μια πλευρά υπάρχουν τρύπες για να εισέρχεται στο ενδιάμεσο τους ο αέρας, ώστε αυτά φουσκώνοντας να παίρνουν το σχήμα τις πτέρυγας, όπου έχει και την ιδιότητα της πτήσης ,ο πιλότος κάθεται στο κάθισμα το οποίο συνδέεται με τα σχοινάκια, στην ουσία το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια εξέλιξη του αλεξιπτώτου ελευθέρας , άλλωστε από αυτό ξεκίνησε όταν κάποιοι Γάλλοι ορειβάτες είχαν σαν ιδέα στα μέσα της δεκαετίας του 70 να το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο που θα κάνανε πιο εύκολη την κατάβαση τους από το βουνό».
Πότε και γιατί ασχολήθηκες αυτό το extreme σπορ;
«Κατ’ αρχήν δεν θα ονόμαζα το συγκεκριμένο άθλημα ως extreme σπορ. Θα το έλεγα συναρπαστικό αλλά όχι extreme! Πριν από περίπου έξι χρόνια εντελώς τυχαία, βρήκα μπροστά μου το συγκεκριμένο άθλημα μέσω ενός φίλου που με έφερε σε επαφή με τον νονό του ο οποίος έκανε μαθήματα αλεξιπτώτου πλαγιάς ! Πάντα μου άρεσαν τα extreme σπορ και ασχολούμουν με διάφορα έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ κι με αυτό παρότι το τονίζω δεν είναι τόσο extreme όσο νομίζουν οι περισσότεροι! Είναι ένα άθλημα το οποίο πραγματικά όσο περισσότερο ασχολείσαι τόσο σε εξιτάρει»!
Πέρασες από εκπαίδευση για να γίνεις τώρα εκπαιδευτής;
«Και βεβαία! Με τον δάσκαλο μου έκανα την κατάλληλη εκπαίδευση και με την πείρα που απέκτησα μπορώ πλέον να εκπαιδεύω πράγμα το οποίο πράττω τον τελευταίο ενάμισι χρόνο».
Ποια είναι τα αισθήματα που επικρατούν τόσο για εσένα όσο εκπαιδευτή όσο και για τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια τις πτήσης;
«Εγώ προσωπικά χαλαρώνω! Πετώ, ταξιδεύω και ταυτόχρονα δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο από τον εαυτό μου. Το ίδιο πιστεύω ότι νιώθουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο άθλημα. Σίγουρα στις πρώτες πτήσεις κάποιου μαθητευομένου υπάρχει το σχετικό άγχος όμως με την πάροδο του χρόνου αυτό μετατρέπεται σε κάτι το μοναδικό, που μόνο αυτοί που πετούν μπορούν να νιώσουν ».
Πως γίνεται η εκπαίδευση;
«Εκτός από την θεωρεία, οι μαθητευόμενοι ξεκινούν με το πως πρέπει να χειριστούν το αλεξίπτωτο στο έδαφος το όποιο είναι το παν! Μετά τη βασική εκπαίδευση στο έδαφος ξεκινά η απογείωση και η προσγείωση και πως γίνονται αυτά! Το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί να λειτουργήσει σε δυναμική κατάσταση αλλά και θερμική έτσι εκπαιδευόμενοι πρέπει να μάθουν να πετούν και στις δυο αυτές καταστάσεις. Φυσικά το θερμικό χρειάζεται περισσότερη δουλειά και ταυτόχρονα να αποκτηθεί περισσότερη εμπειρία».
Παρότι μας τόνισες ότι δεν είναι extreme σπορ εντούτοις εξακολουθεί να είναι σπορ για τολμηρούς υπάρχει απήχηση από το κοινό;
«Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου υπάρχει η σχετική απήχηση ωστόσο προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε περίστερο κόσμο να δει να δοκιμάσει και να αγκαλιάσει αυτό το άθλημα».
Δεν εμπεριέχει κινδύνους το συγκεκριμένο άθλημα;
«Όπως κάθε άθλημα όπως άλλωστε και η ιδία μας η ζωή έχει τους κανόνες της. Από την στιγμή που τηρείς τους κανόνες του συγκεκριμένου αθλήματος με ευλάβεια, τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα απολύτως».
Τα μαθήματα και οι πτήσεις γίνονται σε μια μαγευτική περιοχή το Κούριο υπάρχουν κι άλλες στην Κύπρο;
«Ο βασικός χώρος πράγματι είναι το Κούριο γιατί οι συνθήκες είναι ιδανικές. Υπάρχουν και στην ενδοχώρα ωραίες περιοχές όπως το Σταυροβούνι, η Δορά τα Λευκάρα κι άλλες».
Διαβάζοντας κάποιος την σελίδα σου στο facebook με την ονομασία EAGLE Limassol Parafly εκτός από εκπαίδευση προσφέρεις στον οποιοδήποτε την ευκαρπία να δοκιμάσει αυτή την εμπειρία πετώντας μαζί σου…
«Ναι προσφέρετε κι αυτό σε διθέσιο, με οδηγό έμενα προσωπικά, πάντα δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον θέλει να ζήσει αυτή την ξεχωριστεί εμπειρία. Η πτήση διαρκεί από 20 μέχρι 30 λεπτά. Πιστέψτε με ότι αρκετοί είναι αυτοί που μετά από την συγκεκριμένη εμπειρία θέλουν να ασχοληθούν πιο εντατικά και ξεκινούν μαθήματα»!
Πόσα είναι το κόστος μαθημάτων και πόσα μια απλή πτήση για την εμπειρία;
«Ένα full course στοιχίζει στα €500 και διαρκεί μέχρι ο εκπαιδευόμενος μάθει να πετά σωστά και μεθοδικά. Κάποιος ο οποίος θέλει για την εμπειρία να πραγματοποιήσει ένα trip πάνω από τα αρχαία του Κουρίου για μια απόλυτη εμπειρία κοστίζει €50».
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το πιο κάτω link: