ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία μας!(video)

Την 1η Οκτωβρίου, 1986 η ομάδα μας αντιμετώπισε στο Τσίρειο στάδιο την Μάλμο Σουηδίας στο πλαίσιο του επαναληπτικού αγώνα του κυπέλου κυπελλούχων που είχε διεξαχθεί 15 μέρες νωρίτερα όπου γνωρίσαμε τη συντριβή με 6-1.

Η ομάδα μας παρά το βροχερό καιρό, που βόλευε το παιγνίδι των Σουηδών, αλλά και το γεγονός ότι έμεινε από νωρίς πίσω στο σκορ με 0-1 εντούτοις δεν πτοήθηκε και με αντεπίθεση διαρκείας και σε διάστημα 2’ έκανε την ολική επαναφορά με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Άντρο Χριστοδούλου ο οποίος με δύο προσωπικά γκολ έδωσε την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία της ομάδας μας.

Η σουηδική ομάδα προηγήθηκε στο 12’ με κεφαλιά του Λίντμαν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Πάουκσταντ όμως στο 42’ μετά από ασταθή απόκρουση του Μέλερ σε δυνατό σουτ του Γιαγκουδάκη ο Άντρος Χριστοδούλου από κοντά έσπρωξε την μπάλα στα δίκτυα πετυχαίνοντας την ισοφάριση.

Ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου ο μεγάλος Άντρος Χριστοδούλου μετά από μια εκπληκτική σόλο ενέργεια και αφού «άδειασε» με επιδέξιες ντρίπλες δύο αμυντικούς και τον τερματοφύλακα σημείωσε μέσα σε αποθέωση το 2-1 για τον Απόλλωνα χαρίζοντας στην ομάδα μας την πρώτη διεθνή νίκη στην ιστορία της.

Η μορφή του αγώνα Άντρος Χριστοδούλου θυμάται: «Στο παιγνίδι με τη Μάλμο, θυμάμαι δεν ήθελα να παίξω, διότι ήμουν σακατεμένος και έπρεπε να πάω για εγχείριση για ένα πρόβλημα που είχα στους προσαγωγούς. Συμφωνήσαμε, όμως, με τον προπονητή μου κ. Πίχατσεκ να σφίξω τα δόντια και να αγωνιστώ έστω για ένα ημίχρονο. Στο 45΄ όταν ευτύχησα να σημειώσω το δεύτερο μου γκολ στον αγώνα και να διαμορφώσω το τελικό 2-1, ήμουν τρισευτυχισμένος. Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου είπα στον προπονητή δεν αντέχω άλλο, πάω για εγχείρηση… και επέστρεψα στην αγωνιστική δράση μετά από 6 μήνες!».

Η Μάλμο στη συνέχεια της διοργάνωσης αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από τον μετέπειτα κυπελλούχο Άγιαξ, με 1-0 και 1-3.

Θεατές: 7,000

Ημίχρονο: 2-1

Σκόρερς: Χριστοδούλου 42’, 44’/Λίντμαν 12’

Διαιτητής: Ράντου Πετρέσκου (Ρουμανία)

Απόλλων: (Πίχατσεκ): Κονιώτης, Χρυσοστόμου (46’ Πιερής), Πίττας, Αντρελλής, Αγιομαμίτης, Γιαγκουδάκης, Χριστοδούλου (46’ Σωκράτους), Κένι, Μπαρζόφ, Γ. Ιωάννου, Τσολάκης.
Μάλμο: Μέλερ, Πάουκσταντ, Έρλατσον, Μπόργκ, Άντερσον, Ένγκβιστ, Γιόνσον, Μάνιουσον, Λίντμαν, Εμινόφσκι, (83’ Τέρν), Πέρσον.

 

To Top