ΚΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Σαν σήμερα πριν πενήντα χρόνια!(video,δηλώσεις)

Στις 26 Ιουνίου 1966, έπειτα από εννέα χρόνια παρουσίας στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, ο Απόλλωνας κατακτά τον παρθενικό του τρόπαιο. Από τότε έχει περάσει μισός αιώνας, προσθέτοντας τίτλους και διακρίσεις τόσο στους εγχώριους όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι βάσεις τέθηκαν λοιπόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου , λειτουργώντας ως άνδηρο για τις μετέπειτα «κυανόλευκες» επιτυχίες.

Η ομάδα μας αρχίνησε την ονειρεμένη πορεία της από τον πρώτο γύρο στο παλιό ΓΣΠ μ’ αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ, τον οποίο κέρδισε δύσκολα στην παράταση με 1-2. Στον προημιτελικό, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ΑΠΟΠ μέσα στο ΓΣΟ συντρίβοντας τον με το ευρύ 5-1. Τα πράγματα στον ημιτελικό έγιναν πιο ζόρικα, καθώς ο Θρύλος έμελλε να αγωνιστεί κόντρα στον Δευτεραθλητή Ολυμπιακό Λευκωσίας που είχε απολέσει τον τίτλο του πρωταθλήματος για μόλις ένα βαθμό. Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές μας έδωσαν το άπαν των δυνάμεων τους καταβάλλοντας τον αντίπαλο μέσα στο ΓΣΟ με 2-1.

Στον μεγάλο τελικό ο Απόλλωνας είχε δύσκολο έργο καθότι αγωνιζόταν με την Νέα Σαλαμίνα, η οποία πλαισιωνόταν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Διεκδίκησε μάλιστα το πρωτάθλημα μ’ αξιώσεις μένοντας στους 48 βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό (49 βαθμούς) και την πρωταθλήτρια Ομόνοια (50 βαθμούς). Η ομάδα μας παρότι έμεινε πίσω στο σκορ, γύρισε το παιχνίδι (4-2) με σκόρερ τους Πανίκο Γιολίτη στο 33΄, Άντρο Κωνσταντίνου στο 40΄, Αντωνάκη Παναγίδη στο 59΄ και Πανίκο Κρυστάλλη στο 72΄.

Αγωνίστηκαν οι ακόλουθοι: Ευαγόρας Βασιλείου, Χριστάκης Πολυκάρπου, Ανδρέας Γεωργίου, Δήμος Καβάζης, Άντρος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Πανίκος Κρυστάλλης, Κωστάκης Βασιλειάδης, Πανίκος Γιολίτης κι Αντωνάκης Παναγίδης.

Προπονητής: Γιάνους Ζόλναϊ

Το www.apollon365.news, επικοινώνησε με τον παλαίμαχο εμβληματικό ποδοσφαιριστή Πανίκο Κρυστάλλη ο όποιος μεταξύ άλλων μας ανέφερε: «Τούτο το Κύπελλο ήταν το δίπλωμα του Απόλλωνα για την είσοδο του στις μεγάλες ομάδες. Ήταν κάτι σαν ένεση για τα επόμενα χρόνια, το βιώνω μέχρι σήμερα ως ένα όνειρο αξέχαστο. Η ομάδα μας πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, μακάρι να κατακτήσει το πρωτάθλημα».

Απολαύστε στιγμές θρυλικές από τον ιστορικό τελικό του 1966 στο παρακάτω οπτικό υλικό που σας παραθέτουμε:

To Top