ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Σωματείο για την 28η Οκτωβρίου

Το Σωματείο της ομάδας μας για την σημερινή ημέρα:

«Έχω εντολή κ. Πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και κοιτώντας με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε:

“Αυτό σημαίνει πόλεμος”. Του απάντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απάντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν…., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».Ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Εμμανουέλε Γκράτσι, περιέγραψε στα απομνημονεύματα του την παραπάνω σκηνή, με την περήφανη απάντηση του Ιωάννη Μεταξά.Απάντηση που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, από Ελλάδα και Κύπρο, στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο για την προάσπιση της ελευθερίας τους και της αξιοπρέπειας τους.

Στην Κύπρο, μέχρι το μεσημέρι της επομένης, σε κάθε σχολείο, σε κάθε καφενείο, κυμάτιζε μια ελληνική σημαία, ενώ πολλές άλλες βρέθηκαν στα χέρια νεαρών που διαδήλωναν στους δρόμους.

«Εις ολόκληρον την Κύπρο επικρατεί αφάνταστος ενθουσιασμός αφ’ ής στιγμής ελήφθη η είδηση ότι η Ελλάς απεφάσισε ν’ αμυνθεί διά των όπλων εις την ιταλική επίθεση … Εις το Ελληνικό προξενείο της Λευκωσίας κατά πυκνάς μάζας προσέρχονται ευσταλείς Έλληνες Κύπριοι ζητούντες να αποσταλούν εις την Ελλάδα όπως υπηρετήσουν εις τας τάξεις του ελληνικού στρατού», μετέδιδε ο ανταποκριτής του Reuters στην Κύπρο.Έγιναν ατέλειωτοι έρανοι. Στις κουβέρτες που απλώνονταν στις εκκλησιές της Κύπρου, έπεφταν τα πρώτα γρόσια και οι πρώτες χρυσές λίρες, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Βγήκαν από τα χέρια δαχτυλίδια, χρυσές βέρες, βραχιόλια, χρυσοί σταυροί και ρολόγια. Φτωχοί αγρότες πούλησαν το βιός τους για την πατρίδα, έγιναν παρελάσεις, δοξολογίες και γιορτές, με αποκορύφωμα την έκκληση της Εκκλησίας για εγγραφή εθελοντών να υπηρετήσουν στον Ελληνικό Στρατό.Οι χρηματικές εισφορές ξεπέρασαν το αστρονομικό για εκείνη την εποχή ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών. Όσοι δεν είχαν χρήματα έδιναν ζώα και προϊόντα. Οι γυναίκες προσέφεραν τα δαχτυλίδια και τα χρυσαφικά τους.

Στις εφημερίδες της εποχής καταγράφεται το εξής συγκλονιστικό περιστατικό: Στο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, μια γυναίκα ετοιμοθάνατη πριν ξεψυχήσει άνοιξε σε μια στιγμή τα μάτια της και είπε:

«Να δώσετε τον ασημένιο μου σταυρό για τον αγώνα της Ελλάδας μας». Από έρανο της Μητρόπολης Κερύνειας αγοράστηκε ένα πολεμικό αεροπλάνο (το Κερύνεια) δώρο προς τη μαχόμενη Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 1941, ο Δημητρός Ν. Δημητρίου προσέφερε 3.000 λίρες για την αγορά ενός άλλου αεροπλάνου, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Λάρναξ Κύπρου». Όπως και σε άλλους Αγώνες του Έθνους, οι Έλληνες της Κύπρου πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους για τη μητέρα Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η φιλοπατρία και ο ηρωισμός, της ελληνικής ψυχής, η κινητήριος δύναμη που έστελνε χιλιάδες Κύπριους στα πολεμικά μέτωπα της Ελλάδος.

Ήταν και το γεγονός ότι μόνο εκεί, στη φλόγα του πολέμου, μπορούσαν να βιώσουν, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, τον επίμονο πόθο τους: να συμπορευτούν σε μια κοινή μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες, να πάψουν να είναι οι αποκομμένοι αδελφοί. Με δυο λόγια, να ενωθούν με τον εθνικό κορμό.

Με πληροφορίες από:Δρ. Αυγουστίνο Αυγουστή

Συγγραφέα Νίκο Μπατσικανή

Comments
To Top