ΣΤΗΛΕΣ

Η μοναδική φορά που όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκεί!

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο προ των πυλών με μόλις 78 μέρες μακριά από τη μεγάλη αυτή πανδαισία ποδοσφαίρου, το apollon.365 θα σας παρουσιάζει κάθε Τετάρτη, και όχι μόνο, διάφορα άγνωστα αλλά ενδιαφέροντα στοιχεία και βιντεογραφήματατων 20 παγκοσμίων κυπέλλων που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, που διεξήχθη στη Σουηδία, συνέβη ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο έκτοτε δεν έχει επαναληφθεί!

Είναι η μοναδική φορά που οι τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία και Βόρειος Ιρλανδία, έδωσαν το «παρών» τους στη διοργάνωση! Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο κάποιες από αυτές έφθασαν στα σουηδικά γήπεδα ήταν πράγματι… περιπετειώδης ενώ δημιούργησε… κι άλλα αξεπέραστα μέχρι σήμερα ρεκόρ!

Η Αγγλία κληρώθηκε στον πρώτο προκριματικό όμιλο, με αντιπάλους την Ιρλανδία (ΕΪΡΕ) και την αδύναμη, τότε, Δανία, και δεν είχε πρόβλημα να τερματίσει πρώτη και αήττητη (τρεις νίκες, μία ισοπαλία).

Η Σκοτία βρέθηκε στο 9ο προκριματικό όμιλο, κόντρα σε Ισπανία και Ελβετία, παίρνοντας την πρώτη θέση, έναν βαθμό πάνω από τους «φούριας ρόχας» (που «αυτοκτόνησαν» αφού κατά τη διάρκεια των αγώνων υποχρεώθηκαν σεεντός έδρας ισοπαλία, 2-2, από τους Ελβετούς!).

Η Βόρειος Ιρλανδία ήταν στον 8ο προκριματικό όμιλο, μαζί με Ιταλία και Πορτογαλία. Με απολογισμό δύο νίκες, ένα «Χ» και μία ήττα κατετάγη πρώτη έχοντας έναν βαθμό περισσότερο από τους «ατζούρι», οι οποίοι έτσι έμειναν, για πρώτη όχι όμως και τελευταία μέχρι σήμερα φορά, εκτός τελικής φάσης ενός Μουντιάλαφού ως γνωστό δεν θα δώσουν ούτε φέτος το παρών τους!

Τέλος, η Ουαλία έδωσε μεγάλη μάχη με τις Τσεχοσλοβακία και Ανατολική Γερμανία στον 4ο προκριματικό όμιλο, αλλά κατετάγη δεύτερη υποκύπτοντας στην ανωτερότητα των Τσεχοσλοβάκων.

Τότε πώς προκρίθηκε στα τελικά θα αναρωτηθήκατε εύλογα!

Στην ασιατική προκριματική ζώνη συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και το Ισραήλ, το οποίο κατάφερε να φθάσει έως τον τελικό γύρο της ζώνης δίχως αγώνες, αφού στις προηγούμενες φάσεις οι αντίπαλοί του… αποσύρθηκαν! Στον τελικό γύρο, λοιπόν, οι Ισραηλινοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το Σουδάν, το οποίο όμως επίσης απέσυρε τη συμμετοχή του (για πολιτικούς λόγους)! Το Ισραήλ ήταν πλέον στα τελικά του Μουντιάλ! Ή μήπως όχι;

Η FIFA παρενέβη και επεσήμανε ότι οι φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να έχουν δώσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι για τα προκριματικά. Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν είχε παίξει… ούτε ένα! Έτσι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία όρισε ότι θα γινόταν κλήρωση μεταξύ των δεύτερων των προκριματικών ομίλων της ευρωπαϊκής ζώνης και όποια ομάδα κληρωνόταν θα έπαιζε με το Ισραήλ σε διπλούς αγώνες για την πρόκριση.

Αυτή που τελικά βγήκε από την κληρωτίδα ήταν η Ουαλία, η οποία νίκησε το Ισραήλ εντός και εκτός έδρας με το ίδιο σκορ, 2-0, πανηγυρίζοντας την πρόκριση και είναι η μοναδική, μέχρι σήμερα, εθνική ομάδα που έδωσε το «παρών» σε Παγκόσμιο Κύπελλο παρότι… αποκλείστηκε από αυτό!

 

Comments
To Top