ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γηγενείς Θρυλικοί γκολκίπερ στην Ευρώπη!

Στην ιστορία του Απόλλωνα εννέα κύπριοι τερματοφύλακες αγωνίστηκαν στην Ευρώπη με τη θρυλική φανέλα του Απόλλωνα και χρονολογικά είναι οι ακόλουθοι:

 

  1. Ευαγόρας Βασιλείου:

Έχει την τιμή να είναι ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Απόλλωνα που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό αγώνα στις 21 Σεπτεμβρίου 1966 κόντρα στην Στάνταρ Λιέγης. Έγραψε 2 συμμετοχές με τη φανέλα του Απόλλωνα στην Ευρώπη αφού αγωνίστηκε και κόντρα στην Βάσας Βουδαπέστης στις 20 Σεπτεμβρίου 1967.

 

  1. Γιαννάκης Παπαϊωάννου:

Ο ήρωας έφεδρος ανθυπολοχαγός Γιαννάκης Παπαϊωάννου, αγωνίστηκε 2 φορές με τα χρώματα του Απόλλωνα στην Ευρώπη κόντρα στην Στάνταρ Λιέγης και Βάσας Βουδαπέστης και μαζί με τον Ευαγόρα Βασιλείουκαι Σταύρο Λάμπρου είναι οι μοναδικοί τερματοφύλακες,από αυτούς που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη, που δεν είχαν την τύχη να αγωνιστούν σε εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας.

 

  1. Σταύρος Λάμπρου:

Είναι ο τερματοφύλακας ο οποίος αγωνίστηκε στο μεγαλοπρεπές Καμπ Νου της Βαρκελώνης κόντρα στην περίφημηΜπαρτσελόναενώ έγραψε ακόμη μια συμμετοχή κόντρα στην ΜποέμιανςΠράγας εκτός έδρας στις 1 Σεπτεμβρίου 1984.

 

  1. Θράσος Κονιώτης:

Τέσσερεις συμμετοχές για τον ΘράσοΚονιώτη στην Ευρώπη ο οποίος είναι ο πρώτος γκολκίπερστην ιστορία του Απόλλωνα που αγωνίστηκε σε εντός έδρας αγώνα στο Τσίρειο! Οι ευρωπαϊκές στιγμές που έζησε με την γαλανόλευκη φανέλα αρκετές με κάποιες από αυτές αξιοζήλευτες, όπως η αλησμόνητη ισοπαλία (1-1) με την Μπαρτσελόνα στον επαναληπτικό αγώνα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου 1982 καθώς επίσης και η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη μας επί της Μάλμο Σουηδίας στις 1 Οκτωβρίου 1986.

     5.Δημήτρης Μιλτιάδους:

Μια και μοναδική συμμετοχή κατέγραψε ο Δημήτρης Μιλτιάδουςστην Ευρώπη κι αυτή στον εντός έδρας αγώνας μας κόντρα στην Μποέμιανς Πράγας στις 3 Οκτωβρίου 1984 όμως έχει να υπερηφανεύεται ότι είναι ο πρώτος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό αγώνα στον οποίο η ομάδα μας πανηγύρισε 2 γκολ!

 

      6. Μιχάλης Χριστοφή:

Ο κύπριος τερματοφύλακας με τις περισσότερες συμμετοχές στην Ευρώπη 15  και ο πρώτος σε προκρίσεις, συνολικά τρεις! Οι ευρωπαϊκές παρουσίες του Μιχάλη Χριστοφή πάμπολλες. Στις 2 Οκτωβρίου 1991, για τον θεσμό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η ομάδα μας ανατρέπει στον επαναληπτικό τα εις βάρος της δεδομένα (ήττα 2-0) και παίρνει την πρώτη της πρόκριση, επικρατώντας της Κραϊόβα Ρουμανίας με το εντυπωσιακό 3-0. Η δεύτερη τεράστια ανατροπή-πρόκριση (4-0) έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 1993, κόντρα στην ΒατςΟυγγαρίας για τον θεσμό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

 

Στις αξιοσημείωτες παρουσίες του καταγράφονται οι ισοπαλίες με Ρεάλ Σαραγόσα εκτός και Ίντερεντός για τον ίδιο θεσμό με 1-1 και 3-3 αντίστοιχα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε επίσης τον επαναληπτικό αγώνα με την Σιόν27 Σεπτεμβρίου 1994, πάλι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όταν η επική ανατροπή πρόκρισημε 3-0 χάθηκε άδοξα στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα!

     7. Άλκης Μάρκου:

Δύο μόνο συμμετοχές στην Ευρώπη ο Άλκης Μάρκου αλλά έχει να υπερηφανεύεται ότι, μαζί με τον Δημήτρη Μιλτιάδους, είναι οι μοναδικοί τερματοφύλακες στην ιστορία του Απόλλωνα, οι οποίοι δεν γνώρισαν την ήττα σε ευρωπαϊκούς αγώνες!

   

    8.Αλέξανδρος Μιχαήλ:

Είναι τρίτος σε ευρωπαϊκέςσυμμετοχές ανάμεσα στους κύπριους τερματοφύλακες του Απόλλωνα με 6 συμμετοχές και έχει να καυχιέται ότι είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έφτασε μια ανάσα από την πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στα προημιτελικά οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης όταν αποκλειστήκαμε από τον Πανιώνιο στην Λεμεσό με 1-0.

 

    9.ΣωφρόνηςΑυγουστή:

Με 7 συμμετοχές στην Ευρώπη ο νυν προπονητής της ομάδας μας βρίσκεται στην δεύτερη θέση συμμετοχών πίσω από τον ρέκορντμαν Μιχάλη Χριστοφή. Συνέδεσε το όνομα του με την μεγάληπρόκριση στις 1 Οκτωβρίου 1998 επί της ΤσεχικήςΓιάπλονετς κάνοντας το μεγάλο βήμα για τις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης όταν σε ηλικία 21 ετών έδειξε την μεγάλη του κλάση αποκρούοντας το ένα χτύπημα μετά το άλλο ( τρία στο σύνολο) στέλνοντας τους χιλιάδες οπαδούς του θρύλου μας σ’ ένα ξέφρενο παραλήρημα. Ο «κάττος» πανηγύρισε επίσης και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2001 επί των Τιράνων Αλβανίας.

Comments
To Top