ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια «κυανόλευκη» φυσιογνωμία σε ένα ιστορικό παιχνίδι!(video)

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουνίου 1974 όταν έγινε ένας από τους πιο πολυσυζητημένους αγώνες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όχι όμως για όσα έγιναν εντός γηπέδου, αλλά κυρίως για τον πολιτικό συμβολισμό του.

Δεκατρία χρόνια μετά την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου Δυτική και Ανατολική Γερμανία έμελλε να συναντηθούν στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1974 που διεξαγόταν στην Δυτική Ομόσπονδη Γερμάνια.

Η παρέα των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Ζεπ Μάγιερ και των άλλων ποδοσφαιρικών αστέρων της Δυτικής Γερμανίας δεν κατάφερε να επιβληθεί των πολύ καλών Ανατολικογερμανών.

Στο 77’ της αναμέτρησης το γκολ του Γιούργκεν Σπάρβασερ τρέλανε τους δύο χιλιάδες φιλάθλους της Ανατολικής Γερμανίας στην κερκίδα μέσα στο κατάμεστο «Volkspark» του Αμβούργου. Από εκείνη τη στιγμή, το αποφασιστικό τέρμα έμεινε στην ιστορία ως «Το γκολ του Σπάρβασερ» και έκανε τον σκόρερ ήρωα στην ανατολική Γερμανία.

Αυτή ήταν η μια και μοναδική φορά που αναμετρήθηκαν οι δυο ομάδες σε επίσημο αγώνα. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να συναντηθούν και στα προκριματικά του 1992, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις πρόλαβαν το εν λόγω ματς, αφού με την υπογραφή της συνθήκης ενοποίησης των δύο Γερμανιών, η χώρα είχε μία εθνική ομάδα.

Ποια είναι η σχέση της ομάδας με εκείνο το ιστορικό παιχνίδι; Κι όμως υπάρχει! Ο βοηθός προπονητής του Μπέρντ Στάνγκε στον Απόλλωνα για περίπου μια διετία και επιστήθιος φίλος του Χάραλντ Ίρμσερ, ξεκίνησε βασικός σε εκείνο τον σπουδαίο αγώνα, φορώντας το νούμερο «16» της Εθνικής Ανατολική Γερμανίας!  Ο Χάραλντ αγωνίστηκε μέχρι το 65’ της αναμέτρησης παραχωρώντας τη θέση του στον Έρικ Χάμαν!

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα στις (24/5) όταν βρέθηκε στην Κύπρο για το reunion του τίτλου του πρωταθλήματος του 2006 μας ανάφερε για εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι : « Μια από τις σημαντικότερες μέρες τις ζωής μου ίσως και η σημαντικότερη. Χαίρομαι που κάποιοι γνωρίζουν ότι αγωνίστηκα και σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι . Παίξαμε σωστά με μυαλό και πάθος και καταφέραμε κάτι που για όλους ήταν πριν τον αγώνα ακατόρθωτο! Σπουδαία στιγμή, μοναδική».

 

 

To Top