FUGITIVUS

Dura lex,sed lex…‏

Αυτή τη φορά θα αναλωθώ με ένα διαφορετικό άρθρο που μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα και αμιγώς με την ποδοσφαιρική μας ομάδα, αλλά σίγουρα την επηρεάζει, όπως επηρεάζει επίσης το ποδόσφαιρο γενικότερα και την κοινωνία μας. Εννοώ βέβαια τη βία στα γήπεδα, που ομολογουμένως έχουν χυθεί πολλοί τόνοι μελάνι για μελέτες από ειδικούς, αλλά στην ουσία των πραγμάτων έχουν μείνει στα συρτάρια ως «έπεα πτερόεντα» (φτερωτά λόγια)!
 
Δε θα τολμήσουμε απ΄ αυτή εδώ τη στήλη να πράξουμε το τετριμμένο και να μπούμε σε μια παρουσίαση των ανεκπλήρωτων στόχων του παρελθόντος, αλλά θα τολμήσουμε να θυμίσουμε κάποια πράγματα, που για τη σημερινή εποχή χαρακτηρίζονται «ηθικολογίες», για να μπορούμε ακριβώς ευκολότερα να γλιστρούμε και να μένουμε μακριά από τις πραγματικές μας ευθύνες!
 
Κατ΄αρχάς θα δώσω και την απαιτούμενη εξήγηση για τον τίτλο που επέλεξα και πάλι από την Λατινική Θεματογραφία και Βιοθεωρία που σημαίνει «σκληρός νόμος, αλλά νόμος» (Dura lex, sed lex). Για την περίπτωση της Κύπρου βέβαια και της Ελλάδας φαντάζει κάτι πολύ μακρινό να προσεγγίσουμε τον όρο νόμος και να τον υιοθετήσουμε μέχρι τα έγκατα της ψυχής μας! Και εννοώ βέβαια να εφαρμόζουμε τους νόμους απαρέγκλιτα και χωρίς λοξοδρομήσεις γιατί  «βολεύει» κάποιους! Απλά πράγματα δηλαδή που για μας έχει γίνει επιστήμη!
 
Πιο κάτω λοιπόν θα παραθέσω με συντομία κάποιες στρεβλώσεις που ενυπάρχουν στη δική μας κοινωνία και μαστίζουν το δύσμοιρο νησί μας και κάποιες ταπεινές εισηγήσεις για τη μάστιγα του αιώνα!
 
Παιδεία:Έχουμε χαλαρώσει τόσο πολύ τα «γκέμια « φίλοι μου, που η παντελής έλλειψη φιλοσοφίας και κουλτούρας στο νευραλγικό αυτό χώρο, έχουν επιφέρει αλυσιδωτά κενά στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε νέους απειθάρχητους και αγενείς και στο τέλος να διερωτώμαστε μ΄ένα μειδίαμα στα χείλη « τις πταίει» και κανείς μα κανείς να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του! Απαιτείται λοιπόν αναδιάρθρωση εκ βάθρων στο χώρο της Παιδείας και το μότο μας θα πρέπει να είναι πειθαρχία και πάλι πειθαρχία!
 
Πολιτεία: Είναι καιρός το κράτος που λάμπει δια της απουσίας του όλα αυτά τα χρόνια, να επιβάλει πράγματι « νόμους Θάτσερ» και να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο με μέτρα που θα πονάνε και μάλιστα θα πονάνε πολύ, ιδιαίτερα στους αγωνιστικούς χώρους και για όλους αυτούς που ασχημονούν να τιμωρούνται παραδειγματικά και οι ποινές να λειτουργούν ανασταλτικά και για τους επόμενους που έχουν πιθανόν στο μυαλό τους να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο! Ακούσαμε και ξανακούσαμε για « αυτόφωρο» αλλά αυτόφωρο δε βλέπουμε! Διαπράττει κάποιος τα αίσχη μέσα στα γήπεδα και έξω από αυτά, αλλά τον «προστατεύουμε  ως κόρη οφθαλμού» και αφήνουμε απροστάτευτους όλους αυτούς τους πολυπληθείς και φιλήσυχους φιλάθλους που προσέρχονται στα γήπεδα και αγαπούν τόσο τις ομάδες τους όσο και το άθλημα! Συνεπώς κύριοι να δικάζεται εντός 48 ωρών για το αδίκημα του, να αναγιγνώσκεται η ποινή του και μόνο μια λέξη του αξίζει και τίποτα άλλο: Άξιος!!! 
 
Αστυνομία: Εξαρτάται τι αστυνομία θέλουμε αγαπητοί μου φίλοι γιατί ακόμα επιτρέψτε μου δεν έχουμε αποφασίσει στο νησί μας τι αστυνομικούς θέλουμε! Έχουν οδηγίες εκ των άνω να μην επεμβαίνουν σε κρίσιμες αποστολές και όταν επέμβουν γιατί ο κόμπος φτάνει στο χτένι, δε μας αρέσει λέμε  η βία που χρησιμοποιούν! Εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου η βία που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί γι’ αυτούς που ασχημονούν, όπως βέβαια δεν ενοχλεί ούτε τους Άγγλους ούτε τους Γερμανούς πολίτες π.χ., γιατί ακριβώς αυτοί που ασχημονούν και σπάνε τα πάντα και καίουν τα πάντα στο πέρασμα τους δεν έχουν χώρο ανάμεσα μας αλλά εκεί που πρέπει να παραμείνουν για όσο καιρό χρειαστεί για να σωφρονιστούν! Και δεν είναι αλλού από τις φυλακές, είτε ανηλίκων είτε ενηλίκων!
 
Σωματεία: Οι εκάστοτε πρόεδροι και οι παράγοντες των ομάδων έχουν τεράστιες ευθύνες με κυριότερη ευθύνη το γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά τους «ταραξίες» τους αλλά τους συγκαλύπτουν γιατί ακριβώς γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αλλά δεν έχουν τη βούληση να τους αποβάλουν από τις ομάδες τους! Ας εισηγηθούν την ταυτότητα φιλάθλου γιατί και πάλι προσωπικά δε με ενοχλεί να έχω ταυτότητα φιλάθλου γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δε θα δημιουργήσω κανένα περιστατικό βίας στο γήπεδο. Αυτοί που δε θέλουν αυτό το μέτρο είναι οι ταραξίες και το αποκαλούν άκουσον άκουσον και ρατσιστικό μέτρο γιατί δήθεν θα φακελωθούμε!! Βρε να φακελωθούμε εκατό φορές φτάνει να λύσουμε το πρόβλημα μας! Κύριοι Πρόεδροι και Παράγοντες των Σωματείων αν λυπάστε τα πρόστιμα που κατά καιρούς πληρώνετε στην Κ.Ο.Π, τολμάτε κι εσείς να αποβάλετε από τους αγωνιστικούς χώρους αυτούς που σκοτώνουν το άθλημα και μη γίνεστε συνένοχοι στο έγκλημα!  
 
Θα μπορούσα φίλοι μου να αραδιάσω πάρα πολλά μέτρα και τρόπους αλλά επέλεξα να τονίσω κάποια συγκεκριμένα, που πιστεύω ότι αν εφαρμοστούν, πολύ πιο απλά απ΄ όσο φανταζόμαστε, θα επουλώσουμε πληγές και θα σιγοψιθυρίζουμε μετά από κάποια χρόνια μεταξύ μας το ξεχωριστό λατινικό ρητό:Dura lex, sed lex!
 
{loadposition belowcontent} 
To Top