Η ΛΕΓΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Όταν ο Σουάτ συνάντησε…τον Ευγένιο

Συνεχίζουμε την περιδιάβαση μας πίσω στο χρόνο και στους λεγεωνάριους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας μας κάνοντας αυτή τη φορά αναφορά στη διετία 1990-1992.

Εκεί συναντάμε το πρώτο δίδυμο ξένων, που κατάφεραν να οδηγήσουν τον Θρύλο στη γη της επαγγελίας και στη κατάκτηση του πρώτου του τίτλου πρωταθλήματος. Ένας Πολωνός και ένας Σλοβένος ή καλύτερα ένα δίδυμο «φωτιά» και λαύρα, που παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του…

eugenios2

Περίοδος 1990-91

Όταν ο Σουάτ συνάντησε…τον Ευγένιο

Η μέτρια πορεία την περίοδο 89-90 ανάγκασε τη διοίκηση της ομάδας να αλλάξει και πάλι πρόσωπο στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας δίνοντας τα χρίσμα στον Γερμανό Ντίτλμ Φέρνερ, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να βρει ένα ικανό επιθετικό περιοχής, που θα μπορούσε να μετουσιώσει με ευκολία ακόμη και την υποψία φάσης σε τέρμα. Ο Κρίστο Άνταμτσικ θα αποτελέσει παρελθόν και τη θέση του θα πάρει ένα ψιλόλιγνος Σλοβένος ονόματι Σουάτ Περισοβιτς. Αυτός με το «καλημέρα» θα προσαρμοστεί και μαζί με τον Ευγένιο Πτακ που ήδη είχε άφησε τα σπουδαία του ποδοσφαιρικά αποτυπώματα από την προηγουμένη χρονιά αλλά και με ταλαντούχο Άγγελο Τσολάκη θα συγκροτήσουν μια σπουδαία επιθετική τριπλέτα, που διάλυε κάθε αμυντικό σύστημα και τακτική.

eugenios3

Ο Απόλλωνας μετά από 37 χρόνια λαμπρόχρονης ιστορίας θα κατακτήσει επιτελούς το τίτλο του πρωταθλήματος με τη συνδρομή των δυο του λεγεωνάριων να είναι τεραστία. Ο Σουάτ με 19 τέρματα στο ενεργητικό του θα αναδειχθεί μαζί με τον Πανίκο Ξιούρουππα κορυφαίοι σκόρερ του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου ενώ ο Ευγένιος θα καταφέρει να βρει το δρόμο προς τα δίκτυα άλλες έντεκα φορές. Χαρακτηριστικό πάντως ήταν το γεγονός πως μαζί και οι δυο είχαν πετύχει τα μισά τέρματα του Απόλλωνα εκείνη τη «χρυσή» χρονιά της κατάκτησης τους πρώτου τίτλου.

Περίοδος 1991-92

Ευρωπαίοι και Κυπελλούχοι…

Οι δυο μαζί θα πορευτούν και την επόμενη σεζόν, ξεκινώντας εντυπωσιακά αφού με δυο γκολ του Σουάτ και ένα του Ευγένιου ο Θρύλος θα ανατρέψει το 2-0 του πρώτου αγώνα κόντρα στην Κραϊόβα για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου πρωταθλητριών και για πρώτη φορά θα πανηγυρίσει πρόκριση στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.

eugenios4

Παράλληλα και παρά το γεγονός πως στο θεσμό του πρωταθλήματος οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν τον άθλο της προηγουμένης χρονιάς-τερματίζοντας στη τρίτη θέση-εντούτοις στο θεσμό του Κυπέλλου η ομάδα θα φτάσει μέχρι το τελικό. Κόντρα στην Ομόνοια σε ένα κατάμεστο Τσίρειο στάδιο, ο Ευγένιος Πτάκ θα καταφέρει έπειτα από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 54ο λεπτό να χαρίσει άλλο ένα τίτλο στην ομάδα του με σκορ 1-0 μέσα σε αποθέωση από περισσότερους από δέκα χιλιάδες Απολλώνιστες, που κατέκλυσαν την δυτική κερκίδα.

eugenios5

 

{loadposition belowcontent}

To Top