Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το πρώτο…ταξίδι

Για πρώτη φορά η ομάδα μας εξασφάλισε την έξοδο της στην Ευρώπη την περίοδο 1965-1965 νικώντας την Νέα Σαλαμίνα με 4-2 στο τελικό του Κυπέλλου. Έτσι η πρώτη Ευρωπαϊκή μας «περιπλάνηση» ήταν στο θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων εν έτη 1966 με αντίπαλο την Στάνταρ Λιέγης.

Στάνταρ Λιέγης –Απόλλων 5-1 21/9/1966

Η 21η Σεπτέμβριου του 1966 έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στη ιστορία του Απόλλωνα αφού για πρώτη φορά οι «κυανόλευκοι» θα συμμετείχαν σε επίσημη Ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Αντίπαλος του «Θρύλου» η Στάνταρ Λιέγης με το πρώτο αγώνα να πραγματοποιείται στη έδρα των Βέλγων. Μπροστά σε 25 χιλιάδες θεατές οι επαγγελματίες Βέλγοι θα κερδίσουν την Λεμεσιανή ομάδα με 5-1 ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκαν με 2-0. Το τιμητικό γκολ για τον Απόλλωνα πέτυχε ο μεγάλος Κωστάκης Βασιλιάδης δέκα λεπτά πριν από τέλος της αναμέτρησης, ενώ πρόσωπο του αγώνα αναδείχτηκε ο τερματοφύλακας Ευαγόρας Βασιλείου. Παρότι δέχτηκε πέντε γκολ η εμφάνιση του κρίθηκε από όλους άκρως εντυπωσιακή.

Η σύνθεση μας: Βασιλείου, Πολυκάρπου, Καβάζης, Κόκκινος, Σχίζας, Αντωνίου, Θεμιστοκλέους, Γιολίτης, Κ Βασιλειάδης, Κρυστάλλης, Γεωργιου.

Στάνταρ Λιέγης –Απόλλων 1-0 28/9/1966

Ο επαναληπτικός πραγματοποιήθηκε εκ νέου στο Βέλγιο, μια εβδομάδα αργότερα, αυτή τη φορά στη πόλη Νυμούρ και με τους θεατές να φτάνουν τις 15 χιλιάδες. Ο Απόλλωνας σαφώς πιο βελτιωμένος και διαβασμένος κατάφερε να κοιτάξει στα ίσα το μεγάλο του αντίπαλο και να χάσει με μόνο με 1-0 με ένα γκολ που επετεύχθη μάλιστα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης κλείνοντας έτσι το πρώτο του Ευρωπαϊκό κεφάλαιο με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η σύνθεση μας: Παπαϊωάννου, Πολυκάρπου, Καβάζης, Γεωργιου, Θεμιστοκλέους, Γιολίτης, Γ Βασιλειάδης, Κρυστάλλης, Αντωνίου, Παναγίδης, Κ Βασιλειάδης

 

 

To Top