Σε ένα μικρό δωματιάκι του Σωματείου του Απόλλωνα, (εκεί που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας) μαζεύονταν κάθε μέρα (από το 1977-78 πιο εντατικά) μια ομάδα ατόμων οι οποίοι δεν εμπλέκονταν με τα διοικητικά της ομάδας αλλά μόνο με την φίλαθλη στήριξη της.
Με έναν μόνο ταμεία ως διορισμένο μέλος της, ο οποίος μάζευε τα όποια έσοδα, ετοίμαζαν πανό, σημαίες, και κατασκευές για να παρουσιάσουν στα παιχνίδια και οργάνωναν τα λεωφορεία για τους εκτός έδρας αγώνες .
Στον μικρό αυτό χώρο, τα άτομα αυτά, φοιτητές, μαθητές, απόφοιτοι, ξόδευαν όλο τον χρόνο και τα χρήματα τους βρίσκοντας τρόπους για έμπρακτη προσπάθεια ενδυνάμωσης αυτής της ομάδας και του ιστορικού αυτού Σωματείου.Ήταν ακόμα το 1979-1980, όταν η οργανωμένη αυτή μερίδα των φιλάθλων , που παρότι δεν είχε ακόμη επίσημη ονομασία, ή εκλεγμένο συμβούλιο, ξεκίνησαν την εγγραφή μελών σε αυτό τον άτυπο ακόμα σύνδεσμο φιλάθλων, με το αντίτιμο των 10 σεντ, για την οποία εγγραφή έδιναν και αποδείξεις μέλους.
Με πολλή και ακούραστη δουλειά , κατάφεραν να συσπειρώσουν τον κόσμο του Απόλλωνα τόσο πολύ που όλες οι εκτός έδρας αναμετρήσεις, έβγαζαν στους δρόμους όλους τους υποστηρικτές της ομάδας, οι οποίοι είτε με λεωφορεία, είτε οικογενειακά, είτε με παρέες, έμπαιναν στα αυτοκίνητα τους και ταξίδευαν στα δύσκολα τότε οδικά δίκτυα, πολλές φορές από την προηγούμενη μάλιστα μέρα διανυκτερεύοντας σε ξενοδοχεία, για να παρακολουθήσουν την ομάδα.
Σε μια εποχή που οι περισσότερες ομάδες δεν είχαν ακόμα οργανωμένα σύνολα φιλάθλων στο νησί, ο Απόλλωνας έβγαζε πανό, σημαίες και κατασκευές, πρωτόγνωρα για τα Κυπριακά γήπεδα. Μιλάμε για τις χρυσές χρονιές που η ομάδα άρχισε να απαρτίζεται από ονόματα θρύλους, ποδοσφαιριστές που προδιαγραφόταν ότι θα άφηναν ένδοξες εποχές και που ο Απόλλωνας άρχιζε να δείχνει τα πρώτα έντονα δείγματα πραγματικά μεγάλης ομάδας που ήταν φόβητρο για κάθε αντίπαλο και προσέφερε τρομερό θέαμα στους οπαδούς. Απολλωνίστες και μη.Έτσι υπό το ενθουσιώδες σπρώξιμο των οργανωμένων, τις ανακοινώσεις και την πανέμορφη ατμόσφαιρα για τα τότε δεδομένα που δημιουργούσαν στα γήπεδα, που όμοια της δεν είχαν ξαναδεί φίλαθλοι στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την τόσο υποσχόμενη ομάδα έφεραν όλη την μάζα του κόσμου του Απόλλωνα στα γήπεδα. Κάθε εβδομάδα και ανεξαρτήτως αντιπάλου.
Τότε ήταν που είπαν ότι έπρεπε να συσπειρωθούν , να οργανωθούν και να αρχίσουν να δρουν και επίσημα.Το έναυσμα δόθηκε μετά από ένα παιχνίδι στην Πάφο όπου οι οπαδοί του ΑΠΟΛΛΩΝΑ έκαναν μια μεγαλοπρεπέστατη εκδρομή που όμοια της δεν είχε γίνει ποτέ ξανά. Στην επιστροφή έκπληκτοι όλοι από τα όσα ζήσανε, συμφώνησαν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί τυπικά και επίσημα πια ο Συ.Φι. (Σύνδεσμος Φιλάθλων του Απόλλωνα Λεμεσού).
Τότε ήταν που πρωτοεμφανίστηκε ο Κωστάκης. Θεσσαλονικιός που μόλις είχε μεταναστεύσει στο νησί μας και είχε γοητευτεί από τον Απόλλωνα. Έχοντας ανάλογες εμπειρίες από οπαδικά ζητήματα και λειτουργία συνδέσμων δεν άργησε να ανακατευτεί και να δώσει την δική του ξεχωριστεί πνοή σε αυτό που γεννιόταν.
Η ενεργός εμπλοκή του στον Απόλλωνα και οι πρωτοποριακές ιδέες του γοήτευσαν τους πάντες, έτσι δεν άργησε η στιγμή που ο Κώστας Καταφυγιώτης ορίζεται ως πρώτος πρόεδρος του Συ.Φι. Απόλλωνος τον Σεπτέμβρη του 1981.Την αμέσως επόμενη χρονιά λοιπόν λειτούργησε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Απόλλωνος. Με πρόεδρο τον Ντίνο Σταύρου ο οποίος διατηρούσε και κατάστημα τουριστικών ειδών στην οδό Ανεξαρτησίας και το οποίο παραχώρησε ως χώρο στέγασης και σύρραξης του Συνδέσμου φιλάθλων.Έχουν κάνει πέρασμα πολλά ενεργά μέλη από τον Συ.Φι. οι οποίοι με την δράση και την ακούραστη δουλειά τους έκαναν τον Απόλλωνα ένα από τα Σωματεία με τον μεγαλύτερο και χωρίς υπερβολή θα λέγαμε τον καλύτερο φίλαθλο κόσμο στο πλευρό του, αλλά και με μεγάλες οργανωμένες οπαδικές παρουσίες σε κάθε αγώνα.
Τα χρόνια περνούσαν, ο Συ.φι. Απόλλωνος μετονομάστηκε αργότερα σε Πα.Συ.Φι Απόλλωνα (Παγκύπριος Σύνδεσμος Φιλάθλων) και πολύ αργότερα σε Παν.Συ.Φι. Απόλλωνα (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων Απόλλωνα) ως ένδειξη στο δέσιμο του Σωματείου μας με την μητέρα Ελλάδα. Από το 1996 και έπειτα συνώνυμο του Παν.Συ.Φι. είναι η Θύρα 1, ονομασία η οποία προήλθε από την ομώνυμη Θύρα της δυτικής εξέδρας του Τσιρείου, εκεί όπου μαζεύοντε τα μέλη του. Τα προηγούμενα χρόνια η δράση λάμβανε μέρος από το πάνω διάζωμα. Με την πάροδο του χρόνου, ο Σύνδεσμος μετακινήθηκε, φιλοξενήθηκε και στεγάστηκε σε διάφορα οικήματα στην Λεμεσό, τα οποία πάντα υπήρξαν το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των μελών του αλλά και των φίλων της ομάδας. Σε αυτά τιμούσαν τους οπαδούς με την παρουσία τους συνεχώς και αθλητές όλων των τμημάτων, τεχνικοί και αγαπημένα πρόσωπα του Απόλλωνα, τα οποία γνώριζαν την σημαντικότητα και την δύναμη της μερίδας αυτής του Συλλόγου. Ανέκαθεν πριν από κάθε αγώνα γίνονται τα γνωστά σε όλους pre-games Απολλωνίστικα πάρτι και αναχωρούν λεωφορεία για τους αγώνες, ναυλωμένα από τον Παν.Συ.Φι.. Ο Σύνδεσμος σήμερα στεγάζεται πολύ κοντα στο Τσίρειο στάδιο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Στέλιου Κυριακίδη ενώ υπαρχει πλέον και ο Συνδέσμος Δυτικών Προαστείων που βρίσκεται στον Ύψωνα.
Με έναν Σύνδεσμο φιλάθλων τόσο δυνατό, ο Απόλλωνας έχει κάνει μεγάλες πορείες, σημαντικές νίκες, απρόβλεπτες ανατροπές και έχει βάλει τον Απόλλωνα στα πολυτελή σαλόνια των μεγάλων της Κύπρου. Έναν Παν.Συ.φι. ο οποίος δεν είναι μόνο δίπλα στο λαοφιλέστερο τμήμα του αντρικού ποδοσφαίρου αλλά και στις ομάδες της καλαθόσφαιρας, της πετόσφαιρας, του γυναικείου ποδοσφαίρου και όποιου άλλου τμήματος υπάρχει στον Απόλλωνα. Έναν Παν.Συ.Φι. ο οποίος βρίσκεται καθολικά στο πλευρό του Απόλλωνα και της ιδέας του ακόμα και με εξωαγωνιστική δράση. Έναν δυνατό παρασκηνιακά σύνδεσμο φιλάθλων με βροντερή φωνή, άξιο σεβασμού και θαυμασμού. Έναν Παν.Συ.Φι. που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με αναπόφευκτα σαφώς κατά καιρούς λάθη αλλά πάντα απόρροιες της αγάπης για τον Απόλλωνα. Έναν αυτοδύναμο και ανεξάρτητο οικονομικά και σε δράση Παν.Συ.Φι. που έχει κερδίσει ακόμα και τα Ευρωπαϊκά βλέμματα με αποκορύφωμα τον τίτλο The best of T.I.F.O την περίοδο 2008-9.
Με παραπάνω από 30 χρόνια συνεχούς , ακούραστης, αγνής, ανιδιοτελούς, ακόρεστης, ασίγαστης και έμπρακτης αγάπης, ο Παν.Συ.Φι. θα αποτελεί πάντα τον καθρέφτη και το δυνατότερο χαρτί του ιστορικού Απόλλωνα.
{loadposition belowcontent}