Πρωταθλητής φέτος με την Άστρα στη Ρουμανία, ο Μπογκντάν Αντόνε στη συνέντευξή του στο www.balla.com.cy ο πρώην άσος της ομάδας μας και νυν τεχνικός είναι πολύ καυστικός με την σημερινή κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο!
Κάνει συγκρίσεις με την εποχή που ο ίδιος έπαιζε μπάλα στην Κύπρο και μιλάει με στενοχώρια για την πτωτική πορεία που καταγράφει το ποδόσφαιρο στο νησί μας.
Ο Μπογκντάν Αντόνε έχει ανοίξει πλέον άλλους ορίζοντες στην καριέρα του, αφού μετά το κρέμασμα των ποδοσφαιρικών του παπουτσιών ακολούθησε το δρόμο της προπονητικής. Φέτος μάλιστα πανηγύρισε το παρθενικό πρωτάθλημα στην ιστορία της Άστρα, ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της (βοηθός του Σουμούντικα).
Ο ίδιος αισθάνεται πως ήρθε η στιγμή να ηγηθεί κάποιας ομάδας ως πρώτος προπονητής. Και δε αποκλείει και την επιστροφή του στην Κύπρο, ως προπονητής πλέον, αρκεί να δει ότι υπάρχει πλάνο και προοπτική. Προτάσεις είχε ήδη από κάποιες ομάδες, τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν ήταν καμία τέτοια που να τον πείσει να αφήσει τη Ρουμανία για να έρθει στο νησί μας. Από τη συνέντευξή του στο Balla και όλα λέει για τη φιλοσοφία του, θα καταλάβετε γιατί ζυγίζει τόσο πολύ τα δεδομένα πριν από κάθε του απόφαση, αλλά και γιατί θα επέστρεφε στην Κύπρο ως προπονητής μόνο αν δεχτεί κάποια… σοβαρή πρόταση.
Ως προπονητής πλέον, δεν παρακολουθεί μόνο τον Απόλλωνα, αλλά συνολικά τις εξελίξεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο («Ασφαλώς και παρακολουθώ τον Απόλλωνα και γενικά το κυπριακό ποδόσφαιρο»). Και μολονότι βρίσκεται τώρα στην πρωταθλήτρια Ρουμανίας Άστρα, ως βοηθός του Σουμούντικα, πιστεύει πως έχει έρθει η ώρα του να αναλάβει μία ομάδα ως πρώτος προπονητής. Και καλοβλέπει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κύπρο, ως προπονητής αυτή τη φορά, αρκεί να υπάρξει κάποια σοβαρή προοπτική. Γι’ αυτό και έχει απορρίψει ήδη κάποιες προτάσεις που του έγιναν, κρίνοντας πως δεν κάλυπταν τις φιλοδοξίες του και την φιλοσοφία του.
«Θα ήθελα να επιστρέψω στην Κύπρο ως προπονητής. Είχα κάποιες επαφές πέρυσι με ορισμένες ομάδες. Είχα κάποιες επαφές πέρυσι το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο, αλλά δεν προχώρησε, γιατί θέλω να κάνω την κατάλληλη και πιο ορθή επιλογή για την καριέρα μου. Θέλω να έρθω στην Κύπρο, αλλά στην σωστή ομάδα, σε μία ομάδα με πλάνο, μα στρατηγική», είπε στο Balla.
«Έχω απογοητευτεί, γιατί…»
Αλλά δεν κρύβει την απογοήτευσή του: «Έχω απογοητευτεί κάπως η αλήθεια είναι με την κατάσταση εδώ, γιατί είδα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν, όπως να παίζουν 11 παίκτες στην 11άδα και κανείς Κύπριος. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλό να είναι οι μισοί παίκτες Κύπριοι, να υπάρχει ισορροπία και θα είναι υγιές για το κυπριακό ποδόσφαιρο στο μέλλον».
Οι συγκρίσεις με την περίοδο που έπαιζε ποδόσφαιρο στην Κύπρο αναπόφευκτες. «Όταν ήρθα στην Κύπρο, υπήρχαν μόνο πέντε ξένοι στην ομάδα. Πιστεύω ότι ήταν καλή ισορροπία, 5 ξένοι και 6 Κύπριοι. Βέβαια το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Ίσως θα ήταν καλή μία αναλογία 7 ξένοι-4 Κύπριοι. Οι Κύπριοι παίκτες έχουν ποιότητα. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι στο ποδόσφαιρο, μάνατζερ κτλ. που έχουν συμφέρον να έρχονται πολλοί ξένοι στο κυπριακό πρωτάθλημα. Να έρχονται και ξένοι, αλλά να είναι ποιοτικοί και να βοηθούν το κυπριακό ποδόσφαιρο να ανέβει επίπεδο. Βλέπω όμως ότι έρχονται και πολλοί ξένοι που δεν αξίζει να παίζουν εδώ. Αν αντίθετα οι ομάδες έδιναν ευκαιρίες σε Κύπριους παίκτες, θα έβγαιναν σε βάθος χρόνου κερδισμένες, γιατί κάποιοι από αυτούς θα τους έβγαιναν. Είναι καλό να υπάρχουν παιδιά από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα και να παίζουν, γιατί αυτά καταλαβαίνουν καλύτερα σε ποια ομάδα αγωνίζονται», επισήμανε ο Μπογκντάν Αντόνε.
Φέτος υπήρχε ο κανονισμός για τους μίνιμουμ δύο Κύπριους στην ενδεκάδα που έφερνε πρόστιμα σε όποιες ομάδες δεν τον τηρούσαν. Διαφωνεί ως προς τον αριθμό και το είδος της τιμωρίας ο Μπογκντάν Αντόνε: «Κανονισμός είναι να βάζεις αυτό το όριο και να υπάρχει αφαίρεση βαθμών αν δεν τον τηρείς. Το πρόστιμο δεν βοηθά. Και οι δύο Κύπριοι στην ενδεκάδα είναι λίγοι, επιμένω, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις».
«Παράδειγμα ο Χάτζι»
Ποιος είναι ο δρόμος για το κυπριακό ποδόσφαιρο; «Αυτό που κάνει ο Χάτζι στη Ρουμανία με τη Βιιτόρουλ πρέπει να είναι παράδειγμα και για τις κυπριακές ομάδες. Έχει μία ομάδα γεμάτη μικρούς, Ρουμάνους παίκτες και 2-3 έμπειρους παίκτες. Και μ’ αυτούς κάνει φανταστική χρονιά, παίζει πολύ όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος και για τις κυπριακές ομάδες.Αν έχεις καλό πλάνο και στρατηγική για 2-3 χρόνια, μπορεί να γίνει και στην Κύπρο», μας είπε ο πρώην άσος του Απόλλωνα και νυν τεχνικός.
Η φιλοσοφία του
Τον ποδοσφαιριστή Μπογκντάν Αντόνε οι Κύπριοι φίλαθλοι τον γνωρίζουν. Τον προπονητή; Ποια η φιλοσοφία του; «Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με νέους παίκτες. Μου αρέσει πολύ η φιλοσοφία του Χάτζι, παρακολουθώ τις ακαδημίες του, τη δομή τους. Είναι καλό να βασίζεσαι στις ακαδημίες και να δουλεύεις μ’ αυτές. Να δουλεύεις με τους νέους παίκτες. Μου αρέσει η ομάδα μου να είναι πολύ καλά οργανωμένη στην άμυνα. Στην επίθεση χρειάζεσαι και ποιότητα, πρέπει να βρεις τους κατάλληλους παίκτες από τη μέση και μπροστά για το δημιουργικό-εκτελεστικό κομμάτι.Πρέπει να δουλεύεις όλη τη μέρα, να βρίσκεις λύσεις και το σωστό δρόμο. Έχει σημασία και το υπόλοιπο επιτελείο, όχι μόνο ο προπονητής. Πρέπει όλο το τιμ να έχει την ίδια στρατηγική, να έχουν όλοι συγκεκριμένους ρόλους.
Οι αλλαγές προπονητών στην Κύπρο
Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με την περίοδο που έπαιζε είναι οι ακόμη περισσότερες αλλαγές προπονητών. «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Χαίρομαι που ο Απόλλωνας κράτησε τον προπονητή του, μολονότι ήταν δύο φορές στο όριο για να αλλάξει προπονητή. Γι’ αυτό ήταν επιτυχημένη στο τέλος η χρονιά. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, αλλά και με το Κύπελλο είναι επιτυχημένη. Δεν είναι καλό να αλλάζει συνέχεια προπονητές μέσα στη χρονιά, γιατί χαλάνε οι ισορροπίες μέσα στην ομάδα. Και όχι μόνο μέσα στη σεζόν. Με τις συνεχείς αλλαγές προπονητών, δεν μπορεί μία ομάδα να διατηρήσει και έναν κορμό, γιατί ο κάθε προπονητής θέλει τους δικούς του παίκτες. Κι έτσι βλέπουμε κάθε καλοκαίρι τις ομάδες να αλλάζουν ακόμη και 15 παίκτες και 20 παίκτες. Η Άστρα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Έχουμε παίκτες που παίζουν μαζί 2-3-4 χρόνια. Κρατάμε τη βάση της ομάδας και κάνουμε μόνο 3-4 μεταγραφές κάθε χρόνο», μας είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Άστρα που φέτος κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Ρουμανία.
Τα… άδεια γήπεδα
Ο πρώην άσος του Απόλλωνα έχει δει αρκετά παιχνίδια των Λεμεσιανών στο Τσίρειο αυτή τη σεζόν. Είχε παρακολουθήσει και το Απόλλωνας – Ομόνοια για το πρωτάθλημα (0-0) και του είχε κάνει αρνητική εντύπωση η προσέλευση του κόσμου. Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με την περίοδο που έπαιζε ο ίδιος μπάλα.
Κάτι άλλο που είδα σε παιχνίδια που παρακολούθησα φέτος είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τον κόσμο. Ήμουν στο Απόλλων-Ομόνοια στο πρωτάθλημα και μου έκανε αρνητική εντύπωση η παρουσία του κόσμου. Είχε 1.000 οπαδούς της Ομόνοιας και 4.000 του Απόλλωνα περίπου. Όταν έπαιζα εγώ, γέμιζε το γήπεδο και στις δύο εξέδρες. Τώρα είναι πολύ ήσυχα τα ντέρμπι. Δεν υπήρχε η ατμόσφαιρα που ζούσα ως παίκτης. Ακόμη και στον τελικό, περίμενα περισσότερο πάθος στην κερκίδα. Νομίζω ότι φταίει αυτό που βλέπουν. Έχει σημασία τι βλέπει ο οπαδός. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης. Μπορεί να παίζει το πιο βαρετό ποδόσφαιρο στον κόσμο, αλλά ξέρεις ότι οι παίκτες θα ματώσουν για τη νίκη. Και σε κρατάνε να δεις τον αγώνα τους, τη μάχη τους. Παίζει ρόλο επίσης και το γεγονός ότι έχουν γεμίσει ξένους οι ομάδες. Αν έπαιζαν περισσότεροι Κύπριοι στις ομάδες, θα ταυτιζόταν περισσότερο και ο κόσμος μαζί τους.
«Έχει πέσει πολύ το επίπεδο»
Ο Μπογκντάν Αντόνε θεωρεί ότι έχει πέσει αρκετά και το επίπεδο του ποδοσφαίρου από τότε. «Ο ΑΠΟΕΛ έκανε τρομερή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν λίγα χρόνια, αλλά αυτό ήταν μία εξαίρεση για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Συνολικά βλέπω το επίπεδο να έχει πέσει. Υπήρχε και μεγαλύτερος συναγωνισμός τότε, περισσότερες καλές ομάδες. Όταν έπαιζα εγώ, δεν υπήρχαν εύκολα παιχνίδια. Σε όποια έδρα κι αν πήγαινες δεν ήξερες αν θα κερδίσεις. Τώρα βλέπουμε σε πολλά ματς να περιμένουν από πριν κάποιες ομάδες ότι θα κερδίσουν. Βλέπουμε απρόσμενα μεγάλα σκορ. Βλέπουμε 0-9, 0-6 και τέτοια σκορ. Νομίζω ήταν και πιο θεαματικά τα παιχνίδια. Παλιά υπήρχαν 6-7 δυνατές ομάδες, η Ομόνοια, το Παραλίμνι, ακόμη. Μερικές φορές έκανε τη διαφορά ο διαιτητής, μερικές φορές κάποιος μεγάλος παίκτης, όπως ο Μαλέκκος, πάντως ποτέ δεν γνωρίζαμε από πριν ότι θα κερδίσουμε εύκολα. Εμείς πήραμε το πρωτάθλημα και είχαμε νίκες στο 93’, νίκες με 0-1 στα τελευταία λεπτά, υπήρχε πάντα η αγωνία για τη νίκη».
«Θυμηθήκαμε τα παλιά»
Ασφαλώς ο Μπογκντάν Αντόνε μας μίλησε και για το reunion των πρωταθλητών του 2006. «Ήταν πολύ όμορφες στιγμές, είδα τους τότε συμπαίκτες μου, το τεχνικό επιτελείο, την τότε διοίκηση. Θυμάμαι τότε ήμασταν όλοι πολύ ενωμένοι κι αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας. Είχαμε να θυμηθούμε όμορφες στιγμές», είπε στο Balla.
«Θυμάμαι το αήττητο σερί που είχαμε, που πήραμε το πρωτάθλημα χωρίς να χάσουμε κανένα παιχνίδι. Υπήρχαν και δύσκολες στιγμές. Θυμάμαι όσα έγιναν με τον Γκαμπόρ Ζαβάτσκι, ήταν πολύ καλός μου φίλος. Είχε έρθει και η σύζυγός του στο reunion. Θυμάμαι τους Κύπριους , όπως ο Κρίστης, ο Σοφρόνης, ο Μελαναρκιτης, που ήταν πολυ σημαντικοί, γιατί κρατούσαν τις ισορροπίες με τους ξένους παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό για τις κυπριακές ομάδες να έχουν και γηγενείς, αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο», συμπλήρωσε.
«Αν δεν κάνει τώρα το βήμα, θα είναι πιο δύσκολο μετά»
Σύμφωνα με τον Μπογκντάν Αντόνε, η άνοδος του Απόλλωνα τα τελευταία χρόνια πρέπει να επισφραγιστεί με ένα πρωτάθλημα του χρόνου. «Ήταν πολύ καλά οργανωμένο το reunionαπό τον τότε πρόεδρο. Παρουσα ηταν και η τωρινή διοίκηση. Είναι πολύ ωραίο που ήμασταν όλοι μαζί.Χάρηκα με το Κύπελλο φέτος. Ήταν καλό για τον Απόλλωνα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα. Παρακολούθησα την ομάδα πέρυσι που έφτασε κοντά στον τίτλο, αλλά ήταν άτυχη. Φέτος ήρθε Τρίτη και πήρε το Κύπελλο. Άρα πλέον έχει έρθει η ώρα για το πρωτάθλημα. Είναι υποχρεωμένος να κάνει το επόμενο βήμα ο Απόλλωνας, γιατί είναι κοντά τα τελευταία χρόνια και πρέπει να πάει παρακάτω. Αν δεν κάνει τώρα το βήμα, θα είναι πιο δύσκολο μετά», είπε.
Καυστικός ο Μπογκντάν Αντόνε στη συνέντευξή του στο Balla, παρατηρεί τις αλλαγές που έχουν γίνει προς το χειρότερο στο ποδόσφαιρό μας σε σχέση με την εποχή που έπαιζε ο ίδιος μπάλα εδώ.
Ο ίδιος έχει αλλάξει σελίδα στην καριέρα του, αλλά παραμένει πιστός στο ποδόσφαιρο. Προπονητής πλέον, ίσως να μας απασχολήσει σύντομα, αφού, όπως μας είπε, ήδη έχει δεχτεί κρούσεις από κυπριακές ομάδες για να τις αναλάβει, ήδη από πέρυσι. Θέλει όμως ένα ελκυστικό πλάνο, όπως αυτό που είχε στην Άστρα, με την οποία και στέφθηκε πρωταθλητής τη χρονιά που ολοκληρώθηκε…