ΨΑΓΜΕΝΟΣ

Είναι θέμα φιλοσοφίας αλλά και στρατηγικής!

Σε αρκετά άρθρα είχαμε γράψει πως το πρόβλημα του Απόλλωνα δεν ήταν το σύστημα, δηλαδή το 4-1-4-1 ή το 4-4-2 αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης, η στρατηγική που έχει ο κάθε προπονητής.

Πότε θα επιτεθεί,πότε θα αμυνθεί,σε ποιο ύψος του γηπέδου,αν θα επιλέξει να δώσει την μπάλα και θα περιμένει ή αν θα έχει την κατοχή.  Τι θα κάνει όταν προηγηθεί και τι αν θα βρεθεί πίσω στο σκορ. Σε όλα αυτά βέβαια είναι και η διάταξη των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο. Το 4-4-2,το 4-2-3-1,το 3-5-2 ή το 4-1-4-1 και τα υπόλοιπα συστήματα είναι απλά οι θέσεις που θα αγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές. Αυτά τα συστήματα μετατρέπονται σε αμυντικά ή επιθετικά ανάλογα με τις οδηγίες στρατηγικής που επιλέγουν οι εκάστοτε προπονητές να δώσουν, ανάλογα και με τον αντίπαλο.

Όλα αυτά είναι μια επεξήγηση για το ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε τις τελευταίες αγωνιστικές με σύστημα χωρίς δύο επιθετικούς, ένα σύστημα που σχεδόν όλοι ζητούσαμε επί καιρό Εμμάνουελ. Ο Σωφρόνης Αυγουστή μας απόδειξε με την παρουσία της ομάδας μας πως τα συστήματα εξαρτώνται και από την στρατηγική αλλά και την νοοτροπία.

Άλλωστε οι δηλώσεις του μετά την νίκη απέναντι στην ΑΕΚ ήταν πως δεν είναι έκπληξη να κερδίζει ο Απόλλωνας την ΑΕΚ στην Λάρνακα, αλλά κάτι φυσιολογικό, αντίθετα με τους προκατόχους του που σε αρκετές ισοπαλίες σε ντέρμπι δήλωναν ευχαριστημένοι αλλά και σε μεγάλες νίκες δήλωναν πως στόχος τους ήταν η εξάδα.

Το κέρδος αυτές τις τέσσερεις αγωνιστικές δεν είναι μόνο οι 12 βαθμοί αλλά ο τρόπος σκέψης, ένας τρόπος σκέψης που οδηγεί σίγουρα σε καλύτερες μέρες και τώρα αλλά και σε βάθος χρόνου!

Comments
To Top