ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παπουλής μιλά για όλα!(Φωτορεπορτάζ)

Συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό «Down Town» ο Ελλαδίτης επιθετικός της ομάδας μας Φώτης Παπουλής.

Διαβάστε την:

Παρόλο που θεωρεί ότι είναι νωρίς να αποκαλέσει τον Απόλλωνα, ομάδα της καρδιάς του, παραδέχεται πως κοντά του έχει ζήσει έντονες στιγμές. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Φώτης Παπουλής δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βγήκε προς τα έξω μετά τα επεισόδια στον αγώνα Απόλλωνα-Ανόρθωσης.

Με ευγένεια, που σπανίζει στις μέρες μας, ανοίγει για πρώτη φορά την καρδιά του στο περιοδικό «Down Town» του συγκροτήματος «Φιλελεύθερος» για τότε -τη χειρότερη περίοδο της καριέρας του, όπως ομολογεί- ενώ φωτογραφίζεται με τον φύλακα άγγελό του, τη σύζυγό του Γιώτα, και τον γιο τους Θεόδωρο. από την Κωνσταντίνα Γεωργίου

Από το 2012 που βρίσκεσαι στο δυναμικό του Απόλλωνα, πόσο άλλαξες ως προσωπικότητα και ως ποδοσφαιριστής;  Πολύ. Στην Κύπρο ήρθα συνειδητοποιημένος πως έπρεπε να κάνω ένα βήμα παραπέρα στην καριέρα μου. Παρόλο που δεν γνώριζα τι θα αντιμετώπιζα εδώ, οι προοπτικές ήταν καλές.

Ξέρω πως όταν είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Ωστόσο, θα αποκαλούσες τον Απόλλωνα ομάδα της καρδιάς σου; Είναι μεγάλη κουβέντα να πεις κάτι τέτοιο για οποιαδήποτε ομάδα. Τον απολογισμό θα τον κάνω στο τέλος της καριέρας μου, γιατί δεν θέλω να αδικήσω καμιά ομάδα από όσες αγωνίστηκα. Αναμφίβολα ο Απόλλων είναι μια ομάδα που μου έχει χαρίσει έντονες στιγμές. Έχω αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο της ομάδας, γι’ αυτό και δεν θέλω να λέω κάποια λόγια, απλώς για να τα λέω.

Πώς ο αρχηγός της ομάδας καταφέρνει να την κρατά δεμένη, όταν κάποιοι παίκτες έρχονται και κάποιοι άλλοι φεύγουν; Σε παλαιότερή μου συνέντευξη δήλωσα πως αρχηγός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Είναι δύσκολο να «διοικείς» μια ομάδα. Ο αρχηγός είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους παίκτες, τον προπονητή και τη διοίκηση. Πρέπει να κρατά τις λεπτές ισορροπίες. Είναι πολλές οι ευθύνες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Δεν είναι μόνο να ονομάζεσαι αρχηγός.

Ποια στοιχεία πιστεύεις ότι είδαν σε σένα και σ’ επέλεξαν για αρχηγό; Μάλλον, το ότι είμαι δυναμικός χαρακτήρας και αγαπητός ανάμεσα στους συμπαίκτες μου. Ποτέ δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με κανέναν.

Πόσο σου στοίχισε σε συναισθηματικό επίπεδο, η αποχώρηση του Γιώργου Μερκή;  Αρκετά, γιατί με τον Γιώργο είμαστε φίλοι. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με αγκάλιασε όταν ήρθα στον Απόλλωνα. Αυτός με μύησε στη φιλοσοφία της ομάδας. Εκείνος ήταν ο αρχηγός της ομάδας, γέννημα θρέμμα του Απόλλωνα και μετά εγώ. Δεν θέλω, όμως, να πω περισσότερα, ούτε να πάρω θέση, γιατί έφυγε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Εγώ κρατώ τις συμβουλές του και το πόσο καλός ήταν ως ποδοσφαιριστής και ως χαρακτήρας.

Το συμβόλαιό σου με τον Απόλλωνα λήγει το 2018, όταν θα είσαι σε ηλικία 33 ετών. Ένα κομβικό σημείο γι’ έναν ποδοσφαιριστή. Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις μετά;  Μου αρέσει να ζω το τώρα. Παρόλα αυτά επειδή έχω και μια οικογένεια πίσω μου, έχω κάνει κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζω να κάνω και κάποια άλλα πράγματα. Προς το παρόν, όμως, θέλω να συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Περνώ καλά στον Απόλλωνα. Τους αγαπάω και με αγαπάνε.

Αποστασιοποιημένος απ’ όσα έγιναν την περασμένη σεζόν στον αγώνα μεταξύ Απόλλωνα-Ανόρθωσης, θεωρείς πως δεν χειρίστηκες σωστά την κατάσταση;  Παρόλο που εκείνο το διάστημα μού δόθηκε η δυνατότητα να κάνω δηλώσεις, προτίμησα να μην το πράξω. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Βγήκε προς τα έξω μια εντελώς διαφορετική εικόνα για μένα, απ’ αυτό που είμαι στην πραγματικότητα. Όταν βγήκα από τη φυσούνα για να μπω στον αγωνιστικό χώρο, είδα να υπάρχει φασαρία στον πάγκο μας. Ως αρχηγοί της ομάδας, μαζί με τον Γιώργο Μερκή, τρέξαμε να προστατεύσουμε τους συμπαίκτες μας. Χωρίς να γνωρίζω τι είχε προηγηθεί, προσπάθησα να βοηθήσω. Αυτό ήταν το λάθος μου. Παρασύρθηκα από την ένταση της στιγμής.

Μετάνιωσες;  Έκανα κάποια πράγματα που δεν αρμόζουν σ’ έναν αθλητή κι έναν οικογενειάρχη. Εμείς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αποτελούμε πρότυπα για τα παιδιά. Είναι καθήκον μας να εξαλείψουμε τη βία στα γήπεδα. Δυστυχώς, άθελά μου μπήκα κι εγώ σε αυτό το «παιχνίδι». Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Από μέρους μου, έχει λήξει αυτή η ιστορία. Ζητώ συγνώμη εάν έφερα, χωρίς να το θέλω, σε δύσκολη θέση την ομάδα μου, καθώς και τον κόσμο του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης.

Πρέπει να ήταν ψυχοφθόρο να παρακολουθείς την ομάδα σου από εκτός, για επτά αγωνιστικές…  Πραγματικά αυτές ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου. Ήξερα πως δεν αγωνιζόμουν για έναν συγκεκριμένο λόγο και όχι εξαιτίας ενός τραυματισμού ή επειδή ήταν απόφαση του προπονητή. Τα έβαζα με τον εαυτό μου, αλλά και με όσους συνέβαλαν στο να βγει προς τα έξω μια άλλη εικόνα για το πρόσωπό μου. Με παρουσίαζαν σαν κακοποιό. Ο κόσμος με κοίταζε περίεργα. Ήταν διστακτικός ακόμη και να με πλησιάσει.

Γενικότερα είσαι άνθρωπος που χάνει εύκολα την ψυχραιμία του; Είμαι λίγο ευέξαπτος και νευρικός, αλλά όχι σε σημείο που να δημιουργώ φασαρίες. Παθιάζομαι πολύ με αυτό που κάνω. Είμαι εγωιστής και δεν μου αρέσει να χάνω. Εκτός γηπέδων όμως, είμαι εντελώς διαφορετικός.

Προσωπικά, μου έδωσες την αίσθηση ενός ανθρώπου χαμηλών τόνων. Ισχύει;  Έτσι ακριβώς. Γενικότερα, μου αρέσει να περνώ τον χρόνο μου με την οικογένεια μου. Αποφεύγω τα πολυσύχναστα μέρη. Όσο πιο απαρατήρητος περνώ, τόσο το καλύτερο.

Πώς διαχειρίζεσαι τη δημοσιότητα; Προσπαθώ να είμαι θετικός και με το χαμόγελο στα χείλη. Αφήνω στην άκρη ό,τι με απασχολεί όταν με πλησιάζει ο κόσμος. Είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας μου και νομίζω πως έχω βρει τον τρόπο να τη διαχειρίζομαι, χωρίς να με επηρεάζει.

Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγό σου; Δεν την ενοχλεί που όταν είστε μαζί, όλο και κάποιος θα επιζητήσει την προσοχή σου;  Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο για εκείνην, αλλά δείχνει κατανόηση. Η Γιώτα είναι το στήριγμά μου.

Πώς γνωριστήκατε; Σε μια καφετέρια στην Αθήνα. Ήταν κάπως περίεργος ο τρόπος γνωριμίας μας. Ψιλό-τρακάραμε με τα αμάξια μας.

Γνώριζε ποιος ήσουν;  Δεν είχε ιδέα. Ούτε η ίδια, ούτε η παρέα της ασχολιόταν με το ποδόσφαιρο. Η Γιώτα, γενικότερα, έχει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Είναι άνθρωπος της οικογένειας. Ουδέποτε την ενδιέφερε η δημοσιότητα.

Τι σε έκανε να θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωή σου μαζί της; Από την πρώτη στιγμή, κατάλαβα πως θα πορευτώ με αυτή τη γυναίκα. Την είχα γνωρίσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή. Με είχε επηρεάσει πολύ όταν έφυγα από τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα στην οποία αγωνιζόμουν από 6 ετών στις ακαδημίες της. Έφτασα σε σημείο να θέλω να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Η Γιώτα, όμως, με βοήθησε να μπω ξανά στο σωστό δρόμο.

Με έκανε να συνειδητοποιήσω πως δεν μου ταίριαζαν τα ξενύχτια και η καλοπέραση. Γιατί σε κάποια φάση είχα παρεκκλίνει από την καθημερινότητα του αθλητή. Η Γιώτα μου τόνωσε την αυτοπεποίθηση. Ήταν δίπλα μου σε κάθε μου βήμα. Άφησε μέχρι και τη δουλειά της για να με ακολουθήσει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σαν να μου την έστειλε ο θεός, την πιο κατάλληλη στιγμή. Είναι ο φύλακας άγγελός μου!

Παντρευτήκατε το 2014, μετά από οκτώ χρόνια που ήσασταν μαζί. Ο γάμος διαφοροποίησε τη σχέση σας; Καθόλου. Οι μεγάλες αλλαγές επήλθαν με τη γέννηση του γιου μας, ο οποίος προηγήθηκε του γάμου μας. Μου το έλεγαν πως θα αλλάξει η ζωή μας κατά 180 μοίρες, αλλά δεν το πίστευα. Ειδικά της Γιώτας, η οποία αναγκαστικά περνά 24 ώρες το 24ώρο μαζί με τον γιο μας, καθώς δεν έχουμε κάποιον δικό μας στην Κύπρο για να μας βοηθά με το μεγάλωμα του.

Πόσο σε άλλαξε η πατρότητα; Εντελώς. Ο Θεόδωρος με έκανε να έχω άλλες προτεραιότητες. Πρώτο μου μέλημα είναι εκείνος. Εγώ και η Γιώτα έχουμε μπει σε δεύτερη μοίρα. Τώρα που είναι δυόμισι ετών, αρχίσαμε να βρίσκουμε και πάλι τις ισορροπίες μας.

Αν και είναι μικρός ακόμη, έχει δείξει σημάδια της προσωπικότητάς του; Σου μοιάζει; Η Γιώτα λέει πως έχει πάρει τα κακά μου. Είναι εγωιστής και ξεροκέφαλος. Παρόλο που εγώ είμαι αυτός που δεν του χαλάει χατίρι, με ακούει περισσότερο όταν γίνομαι πιο αυστηρός μαζί του. Κατά τα άλλα, είναι σαν όλα τα παιδιά της ηλικίας του.

Θέλεις να ακολουθήσει τα χνάρια σου; Μέχρι στιγμής, παίζει μόνο με τις μπάλες κι ας έχει τόσα παιχνίδια. Μόλις με δει, με ρωτά αν ήμουν στον Απόλλωνα. Του αρέσει να έρχεται στο γήπεδο και να με παρακολουθεί. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί, αλλά θα τον στηρίξω σε ό,τι κι αν επιλέξει. Το ίδιο έκανε και ο πατέρας μου. Στάθηκε πολύ διακριτικά δίπλα μου και με βοηθούσε όποτε τον χρειαζόμουν.

Είσαι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία σου;  Ένας αθλητής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος. Πάντα κάνω όνειρα. Είμαι 31 ετών και θέλω να πάρω ένα πρωτάθλημα στην Κύπρο. Κάθε χρονιά βάζω νέους στόχους και επικεντρώνομαι σε αυτούς, χωρίς να κοιτάζω τι έκανα προηγουμένως. Έχω ως μότο μου πως αν δεν ανεβάζεις έστω και λίγο τον πήχη, μένεις στάσιμος!

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά

Styling: Shona Muir

Μακιγιάζ: Βαλεντίνο Νικολάου

Μαλλιά: Νάκης Γεωργίου (NG Hair Boutique)

Ευχαριστούμε το Bedroom, στη Λεμεσό, για την ευγενική φιλοξενία.

 

 

 

To Top