Το βάρος που επωμίζονται οι εκάστοτε ποδοσφαιριστές, φορώντας την φανέλα με το τιμημένο έμβλημα του θεού στο στήθος, δεν εμπίπτει σε καμία περίπτωση στην υποκειμενική αντίληψη του καθενός. Μέσα από αφθονία θρυλικών επιτευγμάτων, επιλέχθηκαν εννέα και γίνεται η παράθεση τους με συνοπτική περιγραφή.
1. Εξ απαλών ονύχων:
Ο Απόλλωνας Λεμεσού, γεννήθηκε διά την επιτακτική ανάγκη της πόλης μας, να μετουσιώσει τον διακαή πόθο των Κυπρίων σε μία πραγματικότητα. Η προσάρτηση της ιδιαίτερης μας πατρίδας στον υπόλοιπο εθνικό κορμό, έμελλε να περάσει μέσα από τους αγνούς αγώνες που έλαβε μέρος και το ένδοξο μας σωματείο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εγγλέζοι εισέβαλαν στο οίκημα, κάνοντας τα όλα γης Μαδιάμ προκειμένου να εξουθένωναν κάθε κύτταρο αντίστασης. Μάλιστα η οδός Γλάδστωνος εκείνη την εποχή, χαρακτηριζόταν από τον εχθρό ως «ο δρόμος του θανάτου», λόγω των ενεδρών που έστηναν μέλη του συλλόγου. Ενδεικτική και η ρήση που επικρατούσε στους κόλπους της Λεμεσού: «Πας μη μέλος του Απόλλωνος, ουκ εστί πατριώτης».
2. Δύο διαδοχικές παρουσίες στα γήπεδα της Ευρώπης:
Η ποδοσφαιρική μας ομάδα με μόλις εννέα χρόνια δράσης στην πρώτη κατηγορία, κατορθώνει να εξασφαλίσει για δύο διαδοχικές χρονιές ευρωπαϊκό εισιτήριο, κατακτώντας τον τίτλο του Κυπελλούχου ισάριθμες φορές. Η παρέα του απόλυτου άρχοντα της ποδοσφαιρικής Νήσου Πανίκου Κρυστάλλη, έθεσε τα θεμέλια για τα κλέη, που συνιστούν την ένδοξη ιστορία του θρύλου μας.
3. Η ταπείνωση της Ρεάλ Σαραγόσα:
Για τον θεσμό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1989, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει την δυνατή ισπανική ομάδα. Κάτω από ένα ανελέητο καταιγισμό επιθέσεων από τους ποδοσφαιριστές μας, το απόλυτο φαβορί έμοιαζε ανήμπορο να επιβάλει τον ρυθμό στην αναμέτρηση. Πραγμάτωσε όλες κι όλες δύο επιθέσεις, κερδίζοντας στην μία από αυτές πέναλτι, το οποίο εκτελέστηκε εύστοχα. Στην επανάληψη οι Ισπανοί αρκέστηκαν στο να έχουν παθητικό ρόλο στο παιχνίδι, εξαργυρώνοντας στο ακέραιο τις ελάχιστες επελάσεις που τόλμησαν να κάνουν περί τα τέλη του δεύτερου ημιχρόνου, σημειώνοντας άλλα δύο τέρματα. Το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται πλασματικό, αφού δεν αντικατοπτρίζει τις αποδόσεις των δύο ομάδων. Για την ιστορία είχαμε σφοδρά παράπονα από την διαιτησία, κυρίως για τον μη καταλογισμό δύο πέναλτι υπέρ της ομάδας μας. Στον επαναληπτικό αγώνα έγινε ένα ισορροπημένο παιχνίδι, με τον Απόλλωνα να ανοίγει πρώτος λογαριασμό με τα αντίπαλα δίκτυα. Η Ρεάλ Σαραγόσα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ήταν η Λεμεσός που έχασε τις σπουδαιότερες ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα τέρματα. Ο θρύλος μας ισοφαρίστηκε στην εκπνοή του αγώνα.
4. Η πρώτη επική ανατροπή-πρόκριση:
Σεπτέμβρης του 1991, η χρονιά που έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στις Ευρωπαϊκές σελίδες του θεού. Για τον θεσμό Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, ο Απόλλων καλείται να αντιμετωπίσει την Κραϊόβα Ρουμανίας. Στον πρώτο αγώνα η ομάδα μας ηττάται με 2-0 και κάθε πιθανότητα πρόκρισης μοιάζει απομακρυσμένη. Λογάριασαν όμως δίχως τον Γιαννάκη Γιαγκουδάκη, Πάμπο Πίττα, Γίωργο Ιωσηφίδη και τους υπόλοιπους κυανόλευκους λεβέντες. Με πρωτοστάτες τους σκόρερ Πτακ και Πεσίροβιτς, ο Απόλλωνας μας πετυχαίνει την πρώτη του απίστευτη ανατροπή-πρόκριση με 3-0 μέσα στη Λεμεσό.
5. Η δεύτερη επική ανατροπή-πρόκριση:
Στις 29/9/1993 το ποδοσφαιρικό μας τμήμα καλείται να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα κόντρα στη Βατς, με την οποία γνώρισε την ήττα με 2-0. Όχι μόνο φέρνει τα πάνω κάτω το Σερβικό τρίο (Τσέποβιτς, Κρισμάρεβιτς, Σπόλιαριτς), αλλά συνάμα πετυχαίνουν την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του συλλόγου σε Ευρωπαϊκό αγώνα. Με το αξιοθαύμαστο 4-0, η ομάδα μας ξεπερνά κάθε ανεπάντεχη προσδοκία, περνώντας στην επόμενη φάση του θεσμού, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
6. Αφού άλλη δεν της έριξε τριάρα, της ρίξαμε ΕΜΕΙΣ:
Ο Λεμεσιανός θεός που είχε καταστήσει την υπερηφάνεια ρουτίνα των Απολλωνιστών και κατ’ επέκταση του φίλαθλου κοινού της Κύπρου, έπειτα από τον θρίαμβο επί της Βατς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ισχυρή Ίντερ. Οι πλείστοι έχουν ξεγραμμένο τον Απόλλωνα, κι αυτό ενδείκνυται στην ερώτηση μιας Ιταλίδας δημοσιογράφου προς τον Φέρνερ: «Με ποιο σκορ θα είστε ευχαριστημένος να χάσετε»; Ενδεικτική ήταν και η απάντηση του Γερμανού, όσο αφορά την νοοτροπία που υπήρχε στα αποδυτήρια: «Κυρία μου, εδώ δεν ήρθα για να χάσω». Με την λήξη της αναμέτρησης η δημοσιογράφος απολογείται, λέγοντας πως η κυπριώτικη ομάδα τελικά είναι πολύ μεγάλη. Μετά την ήττα στην Ιταλία με το στενό 1-0, η ομάδα μας με αστείρευτο πάθος, παρουσιάζει ποδοσφαιρικό θράσος, σημειώνοντας τρία τέρματα με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο ισόπαλο 3-3. Ο Απόλλωνας μας, ηττάται με το συνολικό 4-3, από την μετέπειτα νικήτρια του θεσμού.
7. Καλύτερη ευρωπαϊκή εμφάνιση κυπριώτικης ομάδας:
Το 1994 αν και πρωταθλητές, λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της Κύπρου υποχρεούμαστε να συμμετάσχουμε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με συνοπτικές διαδικασίες τα παλικάρια μας προσπελαύνουν το εμπόδιο της Αλβανικής Τέουτας, με δύο τεσσάρες. Στη επόμενη φάση κληρωνόμαστε με την Ελβετική Σιόν, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στη Λεμεσό. Το αποτέλεσμα αποκαρδιωτικό, καθώς γνωρίσαμε την ήττα με 1-3. Κανείς δεν ανάμενε το τι θα ακολουθούσε στην επαναληπτική αναμέτρηση. Ο Απόλλωνας με περίσσιο πείσμα κι επιδεικνύοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο, πίστεψε στο θαύμα καθιστώντας την Ελβετική ομάδα ανήμπορη να δικαιολογήσει το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης. Δυστυχώς, γύρω στο 93′ η ομάδα μας δέχεται το τέρμα με το οποίο η Σιόν θα οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση. Πλειάδα ευκαιριών, δίχως μία εξ αυτών να μετουσιώνεται στο πολυπόθητο τέρμα-πρόκριση με την αντίπαλο να σημειώνει και δεύτερο τέρμα γνωρίζοντας εν τέλει τον αποκλεισμό. Είναι κοινώς αποδεκτό, πως η εμφάνιση αυτή θεωρείται δικαίως, ως η καλύτερη που έκανε ποτέ ομάδα της Κύπρου στην Γηραιά Ήπειρο.
8. Το έπος του 1998:
Το 1998 η ομάδα μας συμμετέχει στον θεσμό Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, καταγράφοντας μία από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία της. Ο Απόλλωνας μας, κατορθώνει να φτάσει μέχρι και στους 16 του θεσμού, όπου με περισσότερη προσοχή θα μπορούσε να αποκλείσει τον Πανιώνιο, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τους «8». Με μόλις τρεις ξένους στην αρχική εντεκάδα, η Απολλωνάρα με την Ελληνική ψυχή και καρδιά, απέκλεισε καταρχήν την Εκράνας με μία νίκη και μια ισοπαλία, κι έπειτα την Γιάπλονετς στην διαδικασία των πέναλτι, αφού και οι δύο ομάδες είχαν από μια νίκη με το ίδιο αποτέλεσμα. Το ποδοσφαιρικό μας τμήμα, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κυπριακή διάκριση μέχρι εκεινή τη δεδομένη χρονική στιγμή, έναν θρίαμβο που θα πυρώνει την υπερηφάνεια των Απολλωνιστών εις το διηνεκές.
9. Πρώτο διπλό κυπριακής ομάδας:
Η Απολλωνίστικη στρατιά εν έτη 2013, αναζωπύρωσε τις μνήμες των ευρωπαϊκών κεκτημένων με την παρθενική της εμφάνιση στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ. Εξασφάλισε την είσοδο στον όμιλο, μετά από δύο παλληκαρήσιες εμφανίσεις με την Γαλλική Νις, η οποία είχε τερματίσει 4η στο Σαμπιονά. Ωστόσο το μεγάλο επίτευγμα του ποδοσφαιρικού μας τμήματος, ήταν το τεράστιο διπλό που πέτυχε επί Πολωνικού εδάφους. Πρόκειται για την πρώτη εκτός έδρας νίκη κυπριακής ομάδας στην φάση των ομίλων, η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λαμβάνοντας υπόψη το αήττητο της Λέγκιας Βαρσοβίας στα εφτά τελευταία ευρωπαϊκά της παιχνίδια στην «Pepsi Arena».
Εν κατακλείδι, το κλέος που αναβλύζει από την Απολλώνεια πηγή των ιδεών και αξιών, γαλουχεί με τον πλέον μεστό τρόπο το προσωνύμιο που καθίσταται συνώνυμο του Απόλλωνα μας: ΘΡΥΛΟΣ!
ΜΙΑ ΠΟΛΗ – ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ – ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ -1-
{loadposition belowcontent}