Την ώρα που οι φυγάδες θα τρελαίνουν κόσμο στη Δυτική του Τσιρείου για την είσοδο της ομάδας στο γήπεδο, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, το ντέρμπι του μεγάλου λιμανιού θα βρίσκεται ήδη στο 15′.
Λίβερπουλ … Λεμεσός. Δύο πόλεις, δύο σημαντικοί εμπορικοί σταθμοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να κοσμούν ποιήματα του Καββαδία για τη θάλασσα, τις προκυμαίες και τη σοροκάδα.
Τα δυο μεγάλα λιμάνια που εδρεύουν στις ομώνυμες πόλεις, γεμάτα απίστευτες περιπέτειες ανθρώπων από όλο τον κόσμο αλλά και μοναδικές ποδοσφαιρικές μάχες, ικανές να χωρίσουν μια πόλη στα δύο. To ντέρμπι του Merseyside ανάμεσα σε Κόκκινους και Ζαχαρωτά και το Λεμεσιανό Ντέρμπι ανάμεσα στο Θρύλο και την ΑΕΛ, συνθέτουν ένα φοβερό δίδυμο ποδοσφαιρικών, και όχι μόνο, μαχών…
Την ώρα λοιπόν που οι φυγάδες θα τρελαίνουν κόσμο στη Δυτική του Τσιρείου για την είσοδο της ομάδας στο γήπεδο, στην άλλη άκρη της Ευρώπης το ντέρμπι ενός άλλου μεγάλου λιμανιού, η αιώνια μάχη του Λίβερπουλ, θα βρίσκεται ήδη στο 15′.
Το ντέρμπι του μεγάλου αγγλικού λιμανιού, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Ευρώπη. Είτε διεξάγεται στο Anfield Road είτε στο Goodison Park είναι ικανό ακόμα και να διχάσει οικογένειες, να βάλει ζευγάρια σε μπελάδες, να δημιουργήσει ίντρικες ανάμεσα σε γείτονες και να βγάλει στο πόδι τους κατοίκους του μεγάλου λιμανιού.
Μάχη «σπίτι με σπίτι»
Σαφές το μήνυμα…
Πώς ωστόσο γεννήθηκε αυτή η αιώνια κόντρα ανάμεσα σε Everton και Liverpool; Η λογική λέει ότι δυο μεγάλες ομάδες στην ίδια πόλη δεν μπορούν να αγαπιούνται κιόλας, αλλά η αιτία της κόντρας του Merseyside φαίνεται να μην είναι μόνο η συνύπαρξή τους στο Λίβερπουλ. Οι αιτίες της διαμάχης ανιχνεύονται περισσότερο από έναν αιώνα προηγουμένως…
Η Έβερτον ιδρύθηκε το 1878 – χρονιά που οι Βρετανοί κατέλαβαν το νησί μας – και μέχρι το 1884 έπαιξε τους εντός έδρας αγώνες της στο Anfield το οποίο και ανήκε στον τότε πρόεδρο της ομάδας John Houlding. Ωστόσο, πολλά από τα μέλη της διοίκησης της ομάδας ανήκαν στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και είχαν άμεση σχέση με τη National Temperance Federation η οποία ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Houlding, που ήταν γνωστός υποστηρικτής της Συντηρητικής παράταξης.
Το γυαλί δεν άργησε να ραγίσει και το 1892, κάποια μέλη του συμβουλίου της ομάδας αποφάσισαν όπως η Έβερτον εγκαταλείψει το γήπεδο που ανήκε στον Houlding. Έτσι, δημιούργησαν το καινούργιο σπίτι της ομάδας, το Goodison Park. Ο Houlding δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά προχώρησε στη δημιουργία μιας καινούργιας ομάδας, η οποία θα χρησιμοποιούσε το Anfield. Έτσι, ιδρύθηκε η Liverpool F.C.
Το λιμάνι του Liverpool στα τέλη του 19ου αιώνα όταν ξεκινούσε η μάχη της Everton και της Liverpool
Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, η κόντρα των δύο ομάδων έχει τις ρίζες της και σε θρησκευτικές διαφορές. Ο Houlding ήταν ένας εξέχων προτεστάντης σε αντίθεση με το νέο πρόεδρο της Έβερτον, τον George Mahon. Πάντως, κατά την περίοδο της διάσπασης, στο συμβούλιο της Έβερτον υπήρχε ένας μόνο καθολικός, ο James Clement Baxter ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν όλοι προτεστάντες.
H Liverpool του 1893-94 με τον ιδρυτή της John Houlding να κάθεται στο κέντρο
Όσον αφορά στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το ημερολόγιο έγραφε 13 Οκτωβρίου 1894 όταν Evertonians και Liverpudlians συγκρούστηκαν για πρώτη φορά, ενώ η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον περασμένο Μάιο (0-0). Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν συνολικά 220 φορές, με τις αναμετρήσεις να είναι σχεδόν στο σύνολό τους αμφίρροπες. Η Liverpool κέρδισε 88 φορές, η Everton 66 ενώ άλλα 66 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.
Η μάχη του ερχόμενου Σαββάτου στο Goodison Park ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι η 43η στα πλαίσια της Premier League και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού βρίσκει τη Liverpool στη δεύτερη θέση με 23 βαθμούς και την Everton στην έκτη με 20. Όσον αφορά τους σκόρερ του Merseyside Derby, o Ian Rush της Liverpool κατόρθωσε να καρφώσει 25 φορές τα δίχτυα των συμπολιτών του, ενώ από πλευράς Everton o Dixie Dean έπραξε κάτι ανάλογο 19 φορές.
Ian Rush: Σκόραρε 25 φορές κατά της Έβερτον
Dixie Dean: Σκόραρε 19 φορές εναντίον της συμπολίτιδας Λίβερπουλ
Η μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων στο derby του Λίβερπουλ σημειώθηκε στο Goodison Park στις 18 Σεπτεμβρίου 1948, όταν 78.599 άνθρωποι είδαν τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1. Για το λεμεσιανό ντέρμπι σας παραπέμπω στα πρόσφατα δημοσιευμένα αφιερώματα του Άθου Παπαμιχαήλ και της Ανθής Ερμογένους τα οποία σκιαγραφούν απόλυτα τη μεγάλη μάχη της πόλης.
Όσον αφορά προβλέψεις, αυτές είναι παρακινδυνευμένες για αμφότερα τα ντέρμπι σε Λεμεσό και Λίβερπουλ. Αυτό πάντως που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η σιγουριά όλων σχεδόν των οπαδών στην Κύπρο, πλην των οπαδών μας βέβαια, ότι η ΑΕΛ θα βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία της ομάδας μας. Πρόκειται άραγε για σιγουριά που στηρίζεται στη λογική ή απλά γιατί έτσι θα τους βόλευε; Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι φέτος παίζουμε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ότι τα πάμε περίφημα στην Ευρώπη και το κυριότερο ότι αν έχουμε απώλειες δε χανόμαστε, σε αντίθεση με άλλους που πασχίζουν ακόμα να αποδείξουν τι αξίζουν…
Του Ανδρέα Καυκαρή
{loadposition belowcontent}