Συνεχίζουμε την περιδιάβαση μας πίσω στο χρόνο και στους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη Θρυλική φανέλα κάνοντας αυτή τη φορά αναφορά στην τριετία 1985-1988 όπου αρχίζουμε να συναντάμε ποδοσφαιριστές προσωπικότητες, που το όνομα τους ήταν γνωστό ανά την Ευρώπη.
Κάποιοι άλλοι κουβαλούσαν αρκετά «καντάρια» μπάλα αλλά και μπόλικη τρελά όπως επίσης και έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος ελέω τραυματισμού δεν αγωνίστηκε ποτέ ούτε και για ένα λεπτό σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας!
Περίοδος 1985-1986
Ο «τρελός» Γιάπλαν και το «θωρηκτό» Γκαβασιαδής
Για τρίτη συνεχομένη χρονιά ο Ντέϊβιντ Κένι θα διατηρηθεί στο ρόστερ της ομάδας και στις αρχές της περιόδου θα πλαισιωθεί με τον Σέρβο επιθετικό Ντράγκαν Γιάπλαν, που όση μπάλα ήξερε (ο άτιμος ήταν σπουδαίος) άλλη τόση «τρελά» κουβαλούσε. Έτσι μετά από ένα φιλικό παιχνίδι λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου με αντίπαλο ΑΠΟΕΛ στο «Αρχάγγελο» και μετά από τα επεισόδια, που ο ίδιος δημιούργησε θα αποδεσμευτεί προλαβαίνοντας πάντως να αγωνιστεί σε μερικούς αγώνες και σκοράρει δυο τέρματα στην ήττα από την Ανόρθωση με 2-3 στο Τσίρειο στάδιο στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής. Αντικαταστατής του ο Γιώργος Γκαβασιάδης από τον Πανιώνιο μια μετακίνηση, που θεωρήθηκε παράτυπη και λίγο έλειψε να τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα! Πάντως στα παιχνίδια, που πρόλαβε να αγωνιστεί Ελλαδίτης υψηλόσωμος επιθετικός (θηρίο ανήμερο) κατάφερε να δείξει δείγμα των μεγάλων του δυνατοτήτων αφού βρήκε το δρόμο προς τα δίκτυα τέσσερες φορές. Όσο για τον Κένι για άλλη μια χρονιά συνέβαλε τα μέγιστα με αποκορύφωμα τις εκπληκτικές του εμφανίσεις στο θεσμό του Κυπέλλου, που συνοδευτήκαν με την κατάκτηση του βαρυτίμου τροπαίου. Μάλιστα ο Σκοτσέζος μέσος ήταν και ο σκόρερ του πρώτο τέρματος στο τελικό με το ΑΠΟΕΛ έπειτα από εκτέλεση πέναλτι.
Το «τρελός» Ντράγκαν Γιάπλαν!
Ο Γιώργος Γκαβασιάδης (αριστερά) μαζί με τον Έρμο Ερμογένους
Περίοδος 1986-1987
Ο «ζογκλέρ» Μπαρζόφ
Το καλοκαίρι του 1986 η διοίκηση Γλαύκου Ψυλλάκη θα πραγματοποιήσει μια από τις πιο ηχηρές μετεγγραφές και θα εντάξη στο δυναμικό της ομάδας (από τον Πανιώνιο) τον Βούλγαρο διεθνή επιτελικό μέσο Τοντόρ Μπαρζόφ. Η απόκτηση του θα φέρει παροξυσμό στις τάξεις των φίλων του Απόλλωνα και όντως από τα φιλικά παιχνίδια ο βραχύσωμος μέσος δείχνει δείγματα του ατόφιου ταλέντου του. Τακουνάκια, μπαλιές ακριβείας, κοφτές ντρίπλες, φοβερές εκτέλεσης φάουλ και αλλά πολλά διέθετε το ποδοσφαιρικό του «ρεπερτόριο» γεγονός, που έκανε πολλούς να «παραμιλούν» για την αγωνιστική του αξία! Μαζί με τον Κένι και Γιαγκουδάκη θα συγκροτήσουν μια δυνατή τριπλέτα στο χώρο του κέντρου. Ωστόσο και παρά τα εννέα τέρματα, που πέτυχε η απόδοση του θα συνοδευτεί με αρκετές μεταπτώσεις κάτι, που στέρησε το δικαίωμα στο Απόλλωνα να διακριθεί στο Πρωτάθλημα ενώ και στον χαμένο τελικό Κυπέλλου κόντρα στη ΑΕΛ παρότι πολλοί πίστευαν πως θα έβγαζε προς τα έξω όλη του κλάση κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα…
Ο Τοντόρ Μπαρζόφ πρώτος από δεξιά
Ο Μπαρζόφ (αριστερα) μαζι με Γιαννάκη Ιωάννου και Ανδρέα Σωκράτους
Περίοδος 1987-1988
Ο άτυχος Νένατ και ο ασταθής Μίλιαν!
Η αποτυχία για διάκριση στην προηγουμένη χρονιά θα κάνει την νέα διοίκηση Πάμπου Γεωργιάδη να κινητοποιηθεί άμεσα για την εξεύρεση ικανών λύσεων από το εξωτερικό όπου θα έβαζαν και πάλι την ομάδα σε πρωταγωνιστική τροχιά. Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδαίας παρουσίας ο Ντέϊβντ Κένι θα αποτελέσει παρελθόν και θα προστεθούν στο ρόστερ οι Γιουγκοσλάβοι Μίλιαν Μαιστοροβιτς με αξιοπρόσεκτη θητεία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και Νένατ Βιτάκοβιτς. Όμως η ατυχία θα κτυπήσει την πόρτα της με το καλημέρα αφού ο Νένατ ο οποίος αγωνιζόταν στη μεσοεπιθετική γραμμή θα τραυματιστεί κατά την διάρκεια της προετοιμασίας με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί καθόλου με την «κυανόλευκη» φανέλα! Ο ψιλόλιχνος Μίλιαν, που αγωνίζονταν στη κορυφή της επίθεσης θα ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ποδοσφαιρικό μαραθώνιο εκείνης της χρονιάς αφού θα σημειώσει χάτ τρικ κόντρα στο Εθνικό Άχνας στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής όμως μετά θα τον χαρακτηρίσει η αστάθεια και θα αποδεσμευτεί πριν ολοκληρωθεί η σεζόν σημειώνοντας εννέα τέρματα. Άνθρακας λοιπόν και αυτός ο θησαυρός!
Ο Μίλιαν Μαϊστόροβιτς πρώτος από αριστερά (καθήμενος)
Ο άτυχος Νένατ Βιτάκοβιτς που δεν έπαιξε ποτέ!