ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το πρώτο απ’ τα δικά του πόδια!

Οι παλιοί τον θυμούνται με νοσταλγία αλλά και με θαυμασμό, ενώ οι νεότεροι ακούνε οι ιστορίες με πρωταγωνιστή αυτόν, ταξιδεύοντας νοητά πίσω στο χρόνο για να τον συναντήσουν.

Ήταν το «alter ego» του τεράστιου Πανίκου Κρυστάλλη, την δεκαετία του 60′, ένας ποδοσφαιριστής σύμβολο της «κυανόλευκης» ιστορίας. Το όνομα αυτού Κωστάκης Βασιλειάδης, ο επιθετικός που κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του Παγκυπρίου πρωταθλήματος την περίοδο 1970-71 με 11 γκολ, ενώ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας μας, τις περιόδους 1965-66, 1966-67, 1968-69, 1969-70 και 1970-71. Με 75 γκολ στο ενεργητικό του για το θεσμό του Πρωταθλήματος και με παρουσία στα γήπεδα από το 1959 μέχρι το 1972 είναι βάση στατιστικής ο κορυφαίος Κύπριος σκόρερ του Απόλλωνα!

kostakis-vasiliadeis3

Ο Βασιλειάδης όμως ήταν και ο πρώτος «κυανόλευκος» ποδοσφαιριστής, που σκόραρε για την ομάδα μας στα Ευρωπαϊκά σαλόνια. Τον Σεπτέμβριο του 1966 και πιο συγκεκριμένα στις 21 του μήνα, ο «Θρύλος», άνοιγε τον δικό του λογαριασμό στην Ευρώπη, στο Βέλγιο με αντίπαλο την Σταντάρ Λιέγης.

Το www.apollon365.news εντόπισε τον Κωστάκη Βασιλειάδη και μαζί του ταξιδέψε πίσω στο χρόνο και σ’ εκείνο το ιστορικό παιχνίδι.

«Ταξιδέψαμε στο Βέλγιο γνωρίζοντας ότι θα δίναμε και τα δύο παιχνίδια εκτός έδρας αφού ελέω οικονομικού, δεν μπορούσαμε εκείνα τα χρόνια να φιλοξενήσουμε την αντίπαλο ομάδα. Για εμάς όμως μέτραγε πάνω απ’ όλα η εμπειρία και φυσικά η συμμετοχή. Στην πρώτη αναμέτρηση, η απειρία και το άγχος δεν μας άφησε να παίξουμε την μπάλα που ξέραμε! Το ημίχρονο μας βρήκε πίσω στο σκορ με 2-0, ενώ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης, βρεθήκαμε να χάνουμε με 5-0! Απ’ εκείνο το σημείο και μετέπειτα και εκμεταλλευόμενοι την χαλαρότητα των Βέλγων, αρχίσαμε να παίζουμε καλύτερα και να απειλούμε την αντίπαλη εστία» θυμάται ο μεγάλος Βασιλειάδης και συνεχίζει περιγράφοντας το γκολ, που πέτυχε: «Ήταν περίπου ένα δεκάλεπτο, πριν από το τέλος του αγώνα, όταν ο Πανίκος (Κρυστάλλης) μου έδωσε μια ωραία πάσα και εγώ περνώντας τον αντίπαλο αμυντικό κάτω από τα πόδια, βρέθηκα φάτσα με τον τερματοφύλακα όπου με δυνατό σουτ σημείωσα το γκολ της τιμής και της περηφάνιας μας. Για μένα η μεγαλύτερη επιβράβευση ήταν τα συγχαρητήρια των συμπαικτών μου που το χάρηκαν ιδιαίτερα. Στο δεύτερο παιχνίδι και σαφώς πολύ πιο διαβασμένοι χάσαμε με το στενό 1-0 έχοντας μάλιστα πολύ καλή απόδοση καθόλη τη διάρκεια του αγώνα».

kostakis-vasiliadeis

Αναπολώντας την Ευρωπαϊκή του περιπλάνηση, ο Κωστακής Βασιλειάδης θυμήθηκε ένα περιστατικό το οποίο είναι άξιο αναφοράς: «Μερικά χρόνια αργότερα σε ένα γεύμα της ομάδας σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, κάποιοι συμπαίκτες μου με πρωτεργάτη τον Κρυστάλλη άρχισαν να με αστειεύουν για μερικές χαμένες ευκαιρίες που βρήκα σε κάποια παιχνίδια του πρωταθλήματος. Τότε εμφανίστηκε ένας Εγγλέζος, ο Μάρτιν πιστός οπαδός του Απόλλωνα, ο οποίος μάλιστα από την υπερβολική αγάπη προς της ομάδα ονόμασε την κόρη του Απολλώνια! Ο Μάρτιν έβγαλε από την τσέπη του ένα βιβλιαράκι όπου είχε μέσα όλους του ποδοσφαιριστές, που σκόραραν σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Διπλά από το όνομα Απόλλων έγραφε Κωστάκης Βασιλειάδης! Τότε εγώ με χιούμορ γύρισα προς τον μεγάλο Κρυστάλλη και του είπα χαριτολογώντας: «Πανίκο εγώ το πρώτο, εμένα γραφούν οι Εγγλέζοι» και τότε όλοι ξεράθηκαν στα γέλια».

kostakis-vasiliadeis2

Αυτός είναι ο μεγάλος Κωστάκης Βασιλειάδης, ένα όνομα, μια ένδοξη «κυανόλευκη» μορφή!

* Φωτογραφίες Ανθή Ερμογένους

To Top