ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΠ

«Κυανόλευκες» παρουσίες στην Ασπίδα

Η Ασπίδα της ΚΟΠ αποτελεί το τρίτο πιο σημαντικό τρόπαιο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σηματοδοτεί την έναρξη της καινούριας ποδοσφαιρικής περιόδου. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 αλλά υπήρχαν περίοδοι όπου δεν διεξαγόταν. Ανελλιπώς από το 1979 διεξάγεται χωρίς διακοπή.

Στο παιχνίδι αυτό αναμετρούνται ο πρωταθλητής και ο κυπελλούχος (ή η φιναλίστ του κυπέλλου σε περίπτωση που κάποια ομάδα ήταν κυπελλοπρωταθλήτρια) με στόχο την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς. Ονομάζεται επίσης και Super Cup. Στο πέρασμα των χρόνων η ασπίδα είχε διάφορα ονόματα: Ασπίδα Πάκκου, Ασπίδα Στυλιανάκη, Ασπίδα Ανεξαρτησίας κ.ά. προτού φτάσει στην σημερινή της ονομασία, δηλαδή την Ασπίδα της Ομοσπονδίας ή Ασπίδα Κ.Ο.Π.

Μια δεκάδα και βαλε είναι οι παρουσίες της ομάδας μας στην Ασπίδα της ΚΟΠ ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι το αναμενόμενο. Μόνο μια φορά μέχρι στιγμής στη λαμπρόχρονη  ιστορία της κατάφερε να πανηγυρίσει την περιβόητη ασπίδα και αυτή ήταν το 2006 όταν και επικράτησε του ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ με 1-3 στην παράταση.  

Συνοπτικά τα παιχνίδια της ομάδας στην Ασπίδα της ΚΟΠ:  

1966 Ομόνοια – Απόλλων 3-1

1967 Ολυμπιακός -Απόλλων 1-0

1982 Ομόνοια – Απόλλων 2-0

1986 ΑΠΟΕΛ – Απόλλων 6-5 (παράταση)

1991 Ομόνοια – Απόλλων 4-0

1992 ΑΠΟΕΛ – Απόλλων 3-0

1994 Ομόνοια-Απόλλων 2-1

1998 Ανόρθωση- Απόλλων 4-1

2001 Ομόνοια – Απόλλων 1-0

2006 ΑΠΟΕΛ-Απόλλων 1-3 (παράταση)

2010 Ομόνοια – Απόλλων 1-1  (3-2 πέναλτι) 

2013 ΑΠΟΕΛ-Απόλλων 1-0 

Αλησμόνητα παιχνίδια

Απόλλων-ΑΠΟΕΛ 5-6 (παράταση)  1986

1986old-foto

Θεωρείται ακόμη και ως σήμερα ένα από τα πιο θεματικά και συγκλονιστικά παιχνίδια που έγιναν ποτέ στα Κυπριακά γήπεδα. Η ομάδα βρέθηκε να χάνει μέσα στο Μακάριο στάδιο με 4-0 στο 40’ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο ΑΠΟΕΛ προηγείτο με 2-0 ο Μπαρζώφ είχε χάσει πέναλτι. Εκεί που όλα έδειχναν χαμένα για τους ποδοσφαιριστές μας έγινε το απίστευτο στην επανάληψη! Την αρχή έκανε ο Πίττας μειώνοντας σε 4-1 στο 58’.  Πέντε λεπτά αργότερα ο Γιαγκουδάκης έκανε το 4-2 ενώ  στο 69’ ο Μπαρζώφ με πέναλτι το 4-3! Στο 84’ ο Ευσταθίου έφερε το παιχνίδι στα ίσα ενώ τρία λεπτά πριν το τέλος ο Τσολάκης έδωσε προβάδισμα στην ομάδα με 5-4! Και εκεί που όλα έδειχναν, που ο Απόλλωνας με μια επική ανατροπή θα κατακτούσε την Ασπίδα ο ΑΠΟΕΛ με τον Προδρόμου στο τελευταίο λεπτό ισοφάρισε στέλνοντας το παιχνίδι στην ημίωρη παράταση. Φανερά επηρεασμένη από την υπερπροσπάθεια του β’ ημίχρονου η ομάδας μας δέχθηκε άλλο ένα γκολ και παρά την φιλότιμη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μας ήρθε η ήττα με 6-5. Ήταν όμως ένα παιχνίδι, ανεπανάληπτο το οποίο χαράχτηκε για τα καλά στην μνήμη όσων το παρακολούθησαν.  

Η σύνθεση της ομάδας μας: Κονιώτης, (46’ Μιλτιάδους), Πιερής (35’ Εφραϊμ), Αντρελλής, Αγιομαμίτης, Χρυσοστόμου, Γιαγκουδάκης, Τσολάκης Πίττας, Μπαρζώφ, Ιωάννου, Σωκράτους (63’Ευσταθίου).

 

Απόλλων-ΑΠΟΕΛ 3-1 (παράταση)  2006

aspida-cup1

Σ’ ένα παιχνίδι που τα είχε όλα (επεισόδια, διακοπές) η ομάδας μας έδειξε καρδία πρωταθλήτριας επικρατώντας με 3-1 στην παράταση κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την Ασπίδα της ΚΟΠ. Ο ΑΠΟΕΛ κρατούσε το βαρύτιμο τρόπαιο μέχρι και το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα μέχρι που ο Πάϊβα με ένα πανέξυπνο γκολ έφερε το παιχνίδι στα ίσα οδηγώντας το στην παράταση. Εκεί με την ψυχολογία στα ύψη οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας πέτυχαν αλλά δύο γκολ με τους Σόσιν και Πάϊβα κερδίζοντας έτσι το παιχνίδι και ταυτόχρονα την πρώτη Ασπίδα.  

Η σύνθεση της ομάδας μας:  Χβαλόφσκι, Αντόνε, Κορολόφσκι, (65’ Μασάδο), Μερκής, Χαϊτάρ, Χαουάρ, Αρίνγκ, Αλβάρες, (46’ Θεοφίλου)  Σόσιν, Καρίμ, (58’ Πάϊβα)  Μπαρούν.  

 

To Top