Οι αλλαγές υιοθετήθηκαν έπειτα από 18μηνη μελέτη με σκοπό την αναθεώρηση και την προσαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα.
Πάνω από 95 αλλαγές στους «κανόνες του παιχνιδιού» του ποδοσφαίρου υιοθετήθηκαν και ισχύουν από την 1η Ιουνίου, έπειτα από εισήγηση της IFAB. Πρόκειται για το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται κατά το ήμισυ από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά το έτερο ήμισυ από τη FIFA.
Οι αλλαγές υιοθετήθηκαν έπειτα από 18μηνη μελέτη με σκοπό την αναθεώρηση και την προσαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα.
Οπως υποστηρίζει το IFAB, «απώτερος στόχος της αναθεώρησης των κανόνων, η οποία είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη στην ιστορία, είναι η αύξηση της καθολικότητάς τους και να καταστούν εύκολα κατανοητοί, ώστε όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος να ωφεληθεί από τη συνέπεια της ερμηνείας και της εφαρμογής».
Μία σημαντική αλλαγή που πέρασε στους κανονισμούς και είναι υπέρ των αμυνομένων αφορά τη λεγόμενη «τριπλή ποινή», που εφαρμόζεται όταν ένας παίκτης α) κάνει πέναλτι, β) αποβάλλεται ως τελευταίος παίκτης που εμποδίζει αντίπαλο σε προφανή θέση για γκολ και γ) δέχεται τουλάχιστον μία αγωνιστική αποκλεισμού για την αποβολή του. Η «τριπλή ποινή» θα ισχύει μόνο εάν το χτύπημά του αμυνόμενου είναι εκ προθέσεως.
Αν είναι ακούσιο, επειδή ο παίκτης φάνηκε ξεκάθαρα ότι διεκδικεί την μπάλα, θα βλέπει μόνον κίτρινη κάρτα.
Πέρα από τις αλλαγές στους «κανόνες του παιχνιδιού», μεγαλύτερη καινοτομία είναι η εισαγωγή και στο Euro 2016 της επονομαζόμενης «goal line technology». Πρόκειται για σύστημα ελέγχου που αφορά τη γραμμή του γκολ και ειδοποιεί τον διαιτητή αμέσως μόλις η μπάλα την περάσει.
H εισαγωγή της τεχνολογίας στη διαιτησία «συνυπάρχει» με την τοποθέτηση των πρόσθετων βοηθών διαιτητών. Δηλαδή, δύο επιπλέον διαιτητών, που βρίσκονται στη γραμμή του άουτ δίπλα σε κάθε εστία και είναι αρμόδιοι για να βλέπουν τι συμβαίνει εντός της μεγάλης περιοχής, όπου γίνονται οι περισσότερες φάσεις που μπορεί να κρίνουν την έκβαση ενός αγώνα.
Επίσης το IFAB αποφάσισε τη δοκιμή έως τη σεζόν 2017-18 της χρήσης του τηλεοπτικού ριπλέι για φάσεις όπως τα γκολ, τα πέναλτι, οι κόκκινες κάρτες κ.λπ. Τα ριπλέι θα τα επιθεωρεί ειδικός «βίντεο-διαιτητής».
Η FIFA και η UEFA πειραματίζονται και ήδη εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στη διαιτησία. Οι πρόσθετοι βοηθοί διαιτητή υπάρχουν σε όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αλλά και στους αγώνες των εθνικών ομάδων, ενώ σταδιακά εισάγεται και η «goal line technology».
Ωστόσο, οι ομοσπονδίες-μέλη της δεν υποχρεούνται, παρά μόνον αν το θελήσουν, να ακολουθήσουν τα βήματά της, σε αντίθεση με τους «κανόνες του παιχνιδιού» που είναι υποχρεωτικοί στο όνομα στης «ομοιομορφίας».
Στη Ελλάδα, όπου οι διαιτητικές αποφάσεις αποτελούν μείζον πρόβλημα για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, η χρησιμοποίηση των πρόσθετων βοηθών διαιτητή έχει περιοριστεί στους ημιτελικούς και στον τελικό αγώνα κυπέλλου, ενώ η χρήση της τεχνολογίας δεν έχει απασχολήσει καν την ΕΠΟ.
Σημαντικές βελτιώσεις για κάρτες, πέναλτι, οφσάιντ
Οι πιο βασικές αλλαγές που έγιναν στους «κανόνες του παιχνιδιού» για την καλύτερη κατανόηση του αγώνα και βεβαίως των διαιτητικών αποφάσεων:
• Οφσάιντ 1: Οι βραχίονες όλων των παικτών (περιλαμβανομένων και των τερματοφυλάκων) δεν λαμβάνονται υπόψη όταν κρίνεται θέση οφσάιντ.
• Οφσάιντ 2: Μετά την επίτευξη ενός γκολ, ένας επιτιθέμενος παίκτης, ευρισκόμενος μέσα στην εστία, μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση οφσάιντ.
• Κίτρινη κάρτα: Το κάθε παίξιμο της μπάλας με το χέρι δεν είναι αυτόματα κίτρινη κάρτα. Η κίτρινη κάρτα δίνεται όταν η χρήση του χεριού συνδέεται με το σταμάτημα / επηρεασμό μιας υποσχόμενης επίθεσης.
• Βίαιη διαγωγή: Η απόπειρα βίαιης διαγωγής είναι κόκκινη κάρτα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει επαφή.
• Αποβολή (κόκκινη κάρτα) 1: Οταν ένας παίκτης στερεί στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ παίζοντας τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση, ο παίκτης αποβάλλεται οπουδήποτε η παράβαση συμβεί.
• Αποβολή (κόκκινη κάρτα) 2: Οταν ένας παίκτης διαπράττει μια παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, η οποία στερεί στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι, ο παραβάτης παίκτης παρατηρείται εκτός εάν:
Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο ή ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει την μπάλα ή δεν υπάρχει πιθανότητα για τον παίκτη που κάνει το μαρκάρισμα να διεκδικήσει την μπάλα. Οι παραβάσεις αυτές τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε συμβούν στον αγωνιστικό χώρο. Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις ο παίκτης αποβάλλεται.
• Από τέρματος λάκτισμα: Ενας αντίπαλος ο οποίος είναι μέσα στην περιοχή πέναλτι, όταν το από τέρματος λάκτισμα χτυπιέται, δεν μπορεί να παίξει ή να διεκδικήσει τη μπάλα, μέχρι να την αγγίξει κάποιος άλλος παίκτης. Σε αυτή την περίπτωση το λάκτισμα επαναλαμβάνεται.
• Αποβολή (κόκκινη κάρτα) 3: Από την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν οι διαιτητές μπορούν να αποβάλουν παίκτες που συμπλέκονται από τα αποδυτήρια ή τη φυσούνα, πριν από την έναρξη του αγώνα.
• Πέναλτι: Οι τερματοφύλακες που θα φεύγουν από τη γραμμή του τέρματος πριν εκτελεστεί το πέναλτι, θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα. Επίσης, αν ένας ποδοσφαιριστής κάνει «αθέμιτη προσποίηση» πριν από την εκτέλεση πέναλτι θα δίνεται έμμεσο και θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.
Πηγή: kathimerini.gr