ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Περίοδος 3-4 εβδομάδων για επαναφορά στην ετοιμότητα»

Posted on

Δύο έγκριτοι επιστήμονες από τον τομέα του αθλητισμού, από την Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι δεν έχουν κάποια οργανική θέση με το οικοδόμημα του κυπριακού ποδοσφαίρου και η εμπειρογνωμοσύνη των οποίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, μίλησαν στο Γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. αναφορικά με τον τρόπο επαναφοράς των ποδοσφαιριστών σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Και οι δύο τους ανάφεραν ότι απαιτείται μία περίοδος 3-4 εβδομάδων για να επανέλθουν οι παίκτες σε μια κατάσταση όπου θα είναι ελάχιστος ο κίνδυνος τραυματισμού.

Η επαναφορά των παικτών είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης, αφού η απότομη διακοπή της αγωνιστικής δράσης για περίοδο τριών μηνών, λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, υποχρεώνει τις ομάδες να ετοιμάσουν ειδικά προγράμματα, μετά την επιστροφή τους στις προπονήσεις.

Ο κ. Joel Carter, Επικεφαλής Αθλητικός Επιστήμονας της Millwall FC, είπε: «Θέση μου είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να φτάσει τη φυσική του κατάσταση στο 100% αν πρώτα δεν επιστρέψει σε συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος. Τούτου λεχθέντος, για να φτάσει κανείς σε ένα σημείο να θέσει τους παίκτες σε μια σειρά ανταγωνιστικών αγώνων με ελάχιστο κίνδυνο να υποστούν τραυματισμό, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα σε περίπου 3-4 εβδομάδες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο έντονα ήταν τα ατομικά προγράμματα προπόνησης κατά την περίοδο της καραντίνας, καθώς και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων που θα ακολουθηθεί από τώρα. Εδώ παίζουν ρόλο και μεμονωμένοι παράγοντες. Όπως η ηλικία του παίκτη, το ιστορικό τραυματισμών, το ιστορικό προπόνησης, τα μοτίβα ύπνου, η διατροφή κ.λπ. Όλες οι πιο πάνω απόψεις είναι δικές μου».

Από την πλευρά του, ο κ. Danny Deigan, Επικεφαλής Αθλητικών Επιστημών της Εθνικής ομάδας της Νέας Ζηλανδίας, τόνισε: «Θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουμε στους αγώνες μέσα σε 4 εβδομάδες, με την κατάλληλη διαχείριση των παικτών με σκοπό τον μετριασμό του κινδύνου τραυματισμών. Αυτό θα συνεπαγόταν με σταδιακή αύξηση της έκθεσης των παικτών σε χρόνο παιχνιδιού, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω σωστού προγραμματισμού αγώνων και διαφοροποιήσεις στους κανόνες αλλαγών, που να εξομοιώνουν τις συνθήκες που βρίσκουμε σε αγώνες προετοιμασίας».

pasp.org.cy

Comments

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Exit mobile version