ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο ΠΑ.Σ.Π. έφερε στην Κύπρο το Red Button – Τα έξι μέτρα πρότεινε ο Σύνδεσμος
Δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τους χειραγωγημένους αγώνες, παρέθεσε ο ΠΑ.Σ.Π. τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2020, με αφορμή τα πολύ σοβαρά τεκταινόμενα τον τελευταίο καιρό στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Στη διάσκεψη ανακοινώθηκαν από τον ΠΑ.Σ.Π. τα μέτρα που πάρθηκαν ήδη από τον σύνδεσμο για αντιμετώπιση του προβλήματος των χειραγωγημένων αγώνων, έγινε ξεκάθαρη αναφορά σε έξι μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν σοβαρά αποτρεπτικά μέσα, ενώ ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την πολιτεία, ότι το συνδικαλιστικό όργανο των πρωταγωνιστών του αθλήματος, δεν μπορεί πλέον να λείπει από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Γεγονός το Red Button!
Στη διάσκεψη, που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου στην οδό Θεμιστοκλή Δέρβη στη Λευκωσία, αποκαλύφθηκε ότι μετά από αποκλειστική πρωτοβουλία του ΠΑ.Σ.Π. και με ιδία έξοδα, έγινε η αγορά χιλίων κωδικών του προγράμματος Red Button, το οποίο από αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου τίθεται στη διάθεση των ποδοσφαιριστών. Πρόκειται για το μοναδικό σοβαρό μέσο αναφοράς ΑΝΩΝΥΜΑ χειραγωγημένων αγώνων, ένα όπλο, το οποίο πλέον οι ποδοσφαιριστές έχουν στη διάθεση τους.
Ο κ. Σπύρος Νεοφυτίδης ήταν καταπέλτης στην αναφορά του: «Η διστακτικότητα για επώνυμες καταγγελίες προς την αστυνομία ή άλλες αρμόδιες αρχές από τους ποδοσφαιριστές, λόγω και των λανθασμένων διαδικασιών ή και μηχανισμού που υπάρχει, οδήγησε ένα μεγάλο ποσοστό ποδοσφαιριστών, το 82%, να δηλώνει ότι θα κατάγγελλε εάν υπήρχε τρόπος προστασίας και διασφάλισης της ανωνυμίας τους. Αυτό μας οδήγησε στη λύση της αγοράς με δικά μας έξοδα χιλίων κωδικών και των δικαιωμάτων χρήσης του RED BUTTON APP για τα μέλη του ΠΑ.Σ.Π. Μέσα από γρήγορες διαβουλεύσεις καταφέραμε να έχουμε σήμερα μαζί μας τους κωδικούς και από αύριο θα αρχίσει η τροφοδότηση τους στα μέλη μας».
Την παρουσίαση του Red Button έκανε στα ΜΜΕ ο λεπτουργός του ΠΑ.Σ.Π., κ Λοΐζος Χρυσοστόμου. «Το Red Button είναι μια εφαρμογή τελευταίας τεχνολογίας, γραμμένη σε κώδικα ιστοσελίδας ώστε να μπορεί να ανοίγει από οποιοδήποτε λογισμικό περιήγησης και να γίνει λήψη σε οποιαδήποτε συσκευή.» Στην συνέχεια εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας και τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής τις οποίες και θα ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του ο ΠΑ.Σ.Π. και σε σχετικό δελτίο τύπου το επόμενο 24ωρο.
Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. δήλωσε:
«Μέσα από το ανανεωμένο application, διασφαλίζουμε 100% την ανωνυμία και ταυτόχρονα θωρακίζουμε τα μέλη μας με μια ασπίδα προστασίας. Όλες οι αναφορές θα αξιολογούνται από το νομικό τμήμα της FIFPro το οποίο μαζί με το νομικό τμήμα του ΠΑ.Σ.Π. θα αποφασίζουν ποιους θα ενημερώνουν για τις καταγγελίες. Προς το παρόν, χωρίς οποιανδήποτε επαφή και ενημέρωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η FIFPro και ο ΠΑ.Σ.Π. δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές για να τους τροφοδοτήσουν οποιανδήποτε πληροφορία. Εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις και ξεκαθαρίσουν τον τρόπο δράσης που θα κινηθούν για καταπολέμηση του φαινομένου, τότε οι πληροφορίες θα αποστέλλονται στο εξωτερικό, σε άλλες αρμόδιες αρχές».
Ο κ. Νεοφυτίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσκεψη για τις λανθασμένες ενέργειες και χειρισμούς των Αρχών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα την λανθασμένη (!) σύλληψη ποδοσφαιριστή, για υποτιθέμενη εμπλοκή του σε χειραγωγημένο αγώνα.
Τα έξι μέτρα του ΠΑ.Σ.Π.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Νεοφυτίδης αποκάλυψε έξι μέτρα, τα οποία καλεί να εφαρμοστούν άμεσα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων. «Το πρώτο μέτρο και το μοναδικό το οποίο ο ΠΑ.Σ.Π. είναι σε θέση να εφαρμόσει, το έκανε ήδη, που ήταν η έλευση του Red Button. Περιμένουμε από τους φορείς να υλοποιήσουν τα υπόλοιπα», είπε και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα αυτά βγήκαν μέσα από τις έρευνες αλλά και τις προσωπικές επαφές που είχαμε με τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους ποδοσφαιριστές, δηλαδή τα μέλη μας».
- Αγορά με έξοδα του ΠΑ.Σ.Π. χιλίων κωδικών και των δικαιωμάτων χρήσης του RED BUTTON APP για τα μέλη του Συνδέσμου.
- Νομοθετική πρόνοια για καθορισμό κατώτατου μισθού για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για την Α’, Β’, Γ’ κατηγορία και Γυναικείο. Η χαμηλή μισθοδοσία και η μη έγκαιρη πληρωμή των μισθών αποτελεί μια από τις πρώτες αιτίες που μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να χειραγωγήσει ένα αγώνα.
- Άμεση απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο, ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες.
- Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται και υπάρχουν στοιχεία. Οι έρευνες έδειξαν ότι το 50% των ποδοσφαιριστών θεωρεί το τηλέφωνο ως πρώτο μέσο προσέγγισης για να χειραγωγήσουν ένα αγώνα.
- Δημιουργία κανονισμών κριτηρίων για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, είτε μέσα από τα Δ.Σ. είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
- Άμεση βιντεογράφιση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της β΄ κατηγορίας, ως ένα μέτρο αποτροπής αλλά και ένα μέτρο ελέγχου για τις αρχές.
Ο κ. Νεοφυτίδης πρόσθεσε ακολούθως: «Με αυτά τα μέτρα, ως αρχή, θεωρούμε ότι θα μπουν οι βάσεις για να καταπολεμήσουμε τη χειραγώγηση των αγώνων. Φυσικά είναι πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν και ιδιαίτερα από τις αρχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, πάρα μόνο να μεταφέρουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η μη ύπαρξη εξειδικευμένου τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με τους χειραγωγημένους αγώνες, η μη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης και η στήριξη οποιουδήποτε μάρτυρα μας οδήγησε πολύ φυσιολογικά στα μηδενικά αποτελέσματα. Και δυστυχώς, προσπαθούν να μεταφέρουν τις αποκλειστικές ευθύνες μόνο στους ποδοσφαιριστές», είπε ο επικεφαλής των ποδοσφαιριστών στην Κύπρο και συνέχισε, με μια παραδοχή και μια αποκάλυψη:
«Αναγνωρίζουμε την ευθύνη των ποδοσφαιριστών στο όλο θέμα και γνωρίζουμε ότι είναι με την εμπλοκή κάποιων παικτών, που για διάφορους λόγους συμμετέχουν σε αυτή την παρανομία. Αλλά κάποιοι ξεχνούν ότι βάση ερευνών οι ποδοσφαιριστές θεωρούν μέχρι το 20% αυτών που επωφελούνται από την χειραγώγηση ενός αγώνα είναι ποδοσφαιριστές. Το υπόλοιπο 80% που επωφελείται από μια χειραγώγηση, και αυτό το αποδεικνύουν και διεθνείς εκθέσεις, είναι παράγοντες, μάνατζερ και παράνομα άτομα τα οποία είναι οι ηθικοί αυτουργοί και λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος.».