ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
Τα 5 φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 18:00 το απόγευμα, στο στάδιο “Luzhniki” της Μόσχας, η διοργανώτρια Ρωσία θα υποδεχτεί τη Σαουδική Αραβία στο εναρκτήριο παιχνίδι του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης, η οποία έχει φυσικά τα δικά της φαβορί και αουτσάιντερ στον δρόμο προς την κατάκτηση του πλέον βαρύτιμου ποδοσφαιρικού τροπαίου. Στο σημερινό κείμενο θα παρουσιάσω τις πέντε Εθνικές που κατά τη γνώμη μου θα πρωταγωνιστήσουν στο Μουντιάλ, θεωρώντας ότι μια από αυτές θα ανέβει στον παγκόσμιο θρόνο όταν ολοκληρωθεί το τουρνουά το βράδυ της 15ης Ιουλίου με τον μεγάλο τελικό. Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Γαλλία και Ισπανία, όλες τους κάτοχοι τουλάχιστον ενός τροπαίου στο παρελθόν, συγκεντρώνουν τους 13 από τους συνολικά 20 τίτλους στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ας περάσουμε να τις δούμε μια-μια αναλυτικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται απλά για μια προσωπική επιλογή, αφού πέρα από αυτές τις πέντε ομάδες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες που θα φτάσουν ψηλά.
Η πεντάδα χωρίζεται σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη, στα φαβορί, έχω τοποθετήσει την κάτοχο Γερμανία και τη Βραζιλία, ενώ στη δεύτερη, στα αουτσάιντερ, ακολουθούν η Αργεντινή, η Γαλλία και η Ισπανία. Θα μπορούσα να προσθέσω, τουλάχιστον στο δεύτερο “γκρουπ”, ομάδες όπως το Βέλγιο ή την Πορτογαλία, αλλά προτίμησα να περιοριστώ σε αυτές που πραγματικά πιστεύω ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο τους, φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά. Η πορεία θα δείξει αν θα με “δικαιώσουν”, πάντως, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ελπίζω και εύχομαι να είναι ο Μέσι εκείνος που θα σηκώσει το τρόπαιο ψηλά στον μοσχοβίτικο ουρανό και αν όχι, τότε ας είναι ο Σέρχιο Ράμος και η Roja. Οι αδυναμίες βλέπετε, δεν κρύβονται! Αργεντινή και Ισπανία βρίσκονται μέσα στην καρδιά του συντάκτη, αλλά φυσικά το ποδόσφαιρο δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για έναν ολόκληρο μήνα, θα χορτάσουμε ποδόσφαιρο, θέαμα και γκολ. Καλό Μουντιάλ λοιπόν και ξεκινάμε με τη Γερμανία.
1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η “ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ” ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ
Η Εθνική Γερμανίας σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας (2/6/2018) με την Εθνική Αυστρίας (AP Photo/Ronald Zak)
– ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Οι Γερμανοί είναι οι κάτοχοι του τροπαίου από το 2014 και το 1-0 στον τελικό επί της Αργεντινής με το γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113′ της παράτασης. Οι Τεύτονες στο Μουντιάλ της Βραζιλίας πέρασαν πρώτοι τον όμιλο με δυο νίκες (4-0 την Πορτογαλία και 1-0 τις ΗΠΑ) και μια ισοπαλία (2-2 με την Γκάνα). Στη συνέχεια, στους “16” απέκλεισαν την Αλγερία στην παράταση (2-1), στους “8” τη Γαλλία (1-0) και στον ημιτελικό βύθισαν στο πένθος μια ολόκληρη χώρα με το εντυπωσιακό 7-1 επί της Βραζιλίας! Στο EURO του 2016, η “Mannschaft” πέρασε πρώτη στον όμιλο, απέκλεισε διαδοχικά Σλοβακία (3-0) και Ιταλία (1-1 & 6-5 στα πέναλτι) και υπέκυψε στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία με τα δυο γκολ του Γκριεζμάν. Όπως γίνεται αντιληπτό, πάντα παρούσα και ψηλά στα μεγάλα ραντεβού.
– ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Σε αυτή την ενότητα θα βάλουμε τον Μάνουελ Νόιερ, τον φύλακα άγγελο της γερμανικής εστίας, που φέτος παίρνει μέρος στο τρίτο Μουντιάλ της καριέρας του. Ο 32χρονος τερματοφύλακας απουσίασε σχεδόν όλη τη σεζόν λόγω τραυματισμού και επανήλθε μόλις πριν δυο μήνες στην αγωνιστική δράση. Παρά την πολύμηνη απουσία του, ο Λεβ δήλωσε πως τον εμπιστεύεται απόλυτα και θα είναι ο βασικός του γκολκίπερ στη διοργάνωση. Η εμπειρία και οι ικανότητες του Νόιερ είναι αδιαμφισβήτητες, μένει απλά να δούμε πόσο τον έχει επηρεάσει η έλλειψη παιχνιδιών. Αν είναι όντως καλά, τότε οι Γερμανοί ξεκινούν με ένα τεράστιο ατού στα μετόπισθεν, αφού σαφώς μιλάμε για τον κορυφαίο γκολκίπερ του κόσμου την τελευταία πενταετία.
Ο Νόιερ είναι ο φύλακας άγγελος της γερμανικής εστίας (AP Photo/Ronald Zak)
– Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιόαχιμ Λεβ βρίσκεται στο τιμόνι της Γερμανίας από το 2006, αμέσως μετά το Μουντιάλ της χώρας του, όταν και διαδέχτηκε τον Γιούργκεν Κλίνσμαν. Αυτό θα είναι το τρίτο του Μουντιάλ και η αλήθεια είναι ότι τα έχει πάει περίφημα, αφού το 2010 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά (αποκλείστηκε από την Ισπανία) και το 2014 κατέκτησε το τρόπαιο. Πριν λίγες μέρες η γερμανική ομοσπονδία τον ανανέωσε μέχρι το 2022 και ο ίδιος φαίνεται να είναι απόλυτα ευχαριστημένος στο πόστο του, απόδειξη το ότι αρνήθηκε την πρόσφατη πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης. Διαθέτει μια πλήρη ομάδα, ξέρει πώς να την διαχειριστεί, το κλίμα είναι γενικά καλό παρά το συμβάν με τους Εζίλ και Γκιντογκάν (σχετικά με τον Ερντογάν), οι φιλοδοξίες δεδομένες, οπότε όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία του τουρνουά. Αρκεί να κόψει τις αηδιαστικές του συνήθειες που μας έστειλαν όλους αδιάβαστους στην προηγούμενη διοργάνωση!
– ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Οι Γερμανοί λογικά θα παίξουν σύστημα 4-2-3-1. Μια πιθανή ενδεκάδα θα μπορούσε να έχει τον Νόιερ στην εστία, τον Χέκτορ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Κίμιχ στο αριστερό, τους Χούμελς και Ζούλε στα στόπερ, τους Κεντίρα και Κρόος στα χαφ, τους Ρόις και Μίλερ στα εξτρέμ (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα) και τον Εζίλ πίσω από το σέντερ φορ Βέρνερ.
– ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ: Είναι η κάτοχος, διαθέτει μια τέλεια ισορροπημένη ομάδα, έναν πολύ καλό προπονητή, παίκτες με προσωπικότητα, ταλέντο και εμπειρία, το know how στα νοκ άουτ, πείσμα, ψυχραιμία και επιμονή στις δύσκολες καταστάσεις. Πολύ καλή στις αντεπιθέσεις, στα στημένα, αλλά και στο σετ παιχνίδι, με μια από τις κορυφαίες μεσαίες γραμμές στον κόσμο. Σίγουρα ένα από τα πολύ μεγάλα φαβορί – αν όχι και πάλι το μεγαλύτερο – παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι φέτος δεν θα τα πάει καλά. Τα υπόλοιπα θα αποδειχτούν στο γήπεδο, αλλά πολύ δύσκολα δεν θα πρωταγωνιστήσουν.
2. ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ο ΝΕΪΜΑΡ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
Η Εθνική Βραζιλίας σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας (3/6/2018) με την Κροατία (AP Photo/Dave Thompson)
– ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Η “σελεσάο” δεν τα έχει πάει καλά στις τελευταίες διοργανώσεις του Μουντιάλ. Μετά το 2002, την τελευταία δηλαδή φορά που κατέκτησε το τρόπαιο, δεν κατάφερε να επιστρέψει ούτε καν σε τελικό, αφού το 2006 αποκλείστηκε στους “8” από τη Γαλλία (1-0), το 2010 στον ημιτελικό από την Ισπανία (1-0) και το 2014 υπέστη μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία της στον ημιτελικό με εκείνο το “στρατοσφαιρικό” 7-1 από τη Γερμανία, το οποίο είναι “υποχρεωμένη” να ξεπλύνει στη φετινή διοργάνωση. Η επτάρα του “Μινεϊράσο” κυνηγάει ακόμα τον Νεϊμάρ και την παρέα του, που ούτε και στα τελευταία Κόπα Αμέρικα τα πήγαν καλά, αφού το 2016 αποκλείστηκαν από τους ομίλους, ενώ το 2015 έμειναν εκτός συνέχειας στα προημιτελικά από την Παραγουάη (1-1 & 4-3 στα πέναλτι).
– ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Νεϊμάρ είναι το μεγάλο αστέρι της Βραζιλίας, ο αρχηγός και ηγέτης των “καριόκας”, η μεγάλη ελπίδα των Βραζιλιάνων φιλάθλων για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στη διοργάνωση. Ο Νέι έσπειρε τον πανικό όχι μόνο στους συμπατριώτες του, αλλά και σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα, όταν τραυματίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού. Τις τελευταίες εβδομάδες η ηρεμία αποκαταστάθηκε, αφού ο παίκτης επανήλθε στα δυο φιλικά της Βραζιλίας, πετυχαίνοντας υπέροχα γκολ και δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στα 26 του χρόνια και στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του, ο Νεϊμάρ είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή, ενώ δεν αποκλείεται να βγει και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Θα είναι σίγουρα το σημείο αναφοράς της Εθνικής Βραζιλίας.
Ο Νεϊμάρ είναι το μεγάλο αστέρι της Βραζιλίας (AP Photo/Michel Spingler)
– Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Τίτε διαδέχτηκε τον Ντούνγκα στη θέση του εκλέκτορα της Εθνικής Βραζιλίας, αμέσως μετά την αποτυχία της “σελεσάο” στο Κόπα Αμέρικα του 2016. Ο 57χρονος τεχνικός παρέλαβε “χάος” και μέσα σε δυο χρόνια έφτιαξε “κράτος”, παρουσιάζοντας επιτέλους μια ομάδα αντάξια του ονόματος και της ιστορίας της. Ο Τίτε επανέφερε την αισιοδοξία και την πίστη στους παίκτες του, αλλά και τον ενθουσιασμό και την ελπίδα στους Βραζιλιάνους φιλάθλους. Είναι σοβαρός, ζητάει πειθαρχία, θέλει ρεαλισμό στο παιχνίδι, αλλά αφήνει και μια σχετική ελευθερία στη φαντασία και τον αυτοσχεδιασμό, κυρίως στην επίθεση της “σελεσάο”. Είναι πετυχημένος στους συλλόγους όπου εργάστηκε και μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί την Εθνική στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση.
– ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Οι Βραζιλιάνοι θα ακολουθήσουν το σύστημα 4-3-3. Μια πιθανή αρχική ενδεκάδα θα μπορούσε να έχει τον Άλισον στην εστία, τον Ντανίλο στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Μαρσέλο στο αριστερό και τους Τιάγκο Σίλβα και Μιράντα στα στόπερ. Στη μεσαία γραμμή ο Κασεμίρο ως αμυντικό χαφ, με τους Φερναντίνιο και Παουλίνιο να τον πλαισιώνουν ως εσωτερικά χαφ και τριάδα μπροστά, ο Νεϊμάρ δεξιά, ο Κοουτίνιο αριστερά και ο Γκαμπριέλ Ζεζούς στη θέση του σέντερ φορ.
– ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ: Γιατί είναι μάλλον η πιο πλήρης και ισορροπημένη Βραζιλία που έχουμε δει από το 2002 και μετά, όταν δηλαδή κατέκτησε το τελευταίο της μέχρι σήμερα τρόπαιο. Σίγουρα είναι σημαντική απώλεια ο Ντάνι Άλβες, κυρίως για την ηγετική του παρουσία και την εμπειρία του, αλλά οπωσδήποτε η τωρινή “σελεσάο” δεν σταματάει εκεί. Το σαφώς πιο σημαντικό είναι η επιστροφή του Νεϊμάρ, που αναμένεται να δώσει το κάτι παραπάνω όποτε χρειαστεί. Η ομάδα έχει παίκτες-προσωπικότητες σε όλες τις θέσεις και έναν αξιόλογο προπονητή, άρα όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές διατηρούν τη φαντασία στο παιχνίδι τους, όμως μέσα από τη θητεία τους στις ευρωπαϊκές ομάδες, έχουν μάθει πλέον και τον “ρεαλισμό” που χρειάζεται (κυρίως στα μετόπισθεν) για να αποφύγουν δυσάρεστες παγίδες.
3. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ο ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Η Εθνική Αργεντινής σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας (29/5/2018) με την Αϊτή (AP Photo/Victor R. Caivano)
– ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Η “αλμπισελέστε” έφτασε μέχρι τον τελικό της περασμένης διοργάνωσης, όπου υπέκυψε απέναντι στη Γερμανία στο 113′ της παράτασης. Οι Αργεντίνοι είχαν τρεις νίκες στον όμιλο (2-1 τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, 1-0 το Ιράν και 3-2 τη Νιγηρία) και στη συνέχεια απέκλεισαν κατά σειρά την Ελβετία στους “16” (1-0), το Βέλγιο στους “8” (1-0) και την Ολλανδία στον ημιτελικό (0-0 & 4-2 στα πέναλτι). Σε ό,τι αφορά στα δυο τελευταία Κόπα Αμέρικα, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και μάλιστα με τον ίδιο “θύτη”. Τόσο το 2015 όσο και το 2016, η Αργεντινή έφτασε στον τελικό, αντιμετώπισε τη Χιλή, έμεινε στο 0-0 και έχασε και τους δυο τίτλους στα πέναλτι (4-1 το 2015 & 4-2 το 2016). Τρεις τελικοί, όλοι χαμένοι λοιπόν για την “αλμπισελέστε” που θέλει επιτέλους να σηκώσει ένα τρόπαιο.
– ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Νομίζω ο μεσότιτλος τα λέει όλα: Ο Μέσι και οι άλλοι. Το “10” της Αργεντινής δεν είναι μόνο το αστέρι της Εθνικής του, αλλά και ο σούπερ σταρ ολόκληρου του Μουντιάλ, αφού μιλάμε για τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου. Αυτή είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία του Λέο να κατακτήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ολόκληρη ομάδα – μαζί με ολόκληρη τη χώρα του – έχει στηριχτεί πάνω του. Ο Μέσι προέρχεται από μια ακόμα καταπληκτική σεζόν και θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Ρωσία. Δεν του φτάνει ο τίτλος του MVP που κέρδισε το 2014, θέλει να κρατήσει στα χέρια του το τρόπαιο και να επιστρέψει με αυτό στο Μπουένος Άιρες. Προφανώς και διαθέτει όλα τα φόντα για να το πετύχει, φτάνει πιο ξεκούραστος στη διοργάνωση από ότι το 2014 λόγω της διαχείρισης του Βαλβέρδε και σίγουρα θα “γυαλίζει” το μάτι του.
Ο Μέσι θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Αργεντινής (AP Photo/Ivan Sekretarev)
– Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Χόρχε Σαμπαόλι ανέλαβε τον πάγκο της Αργεντινής πριν ένα χρόνο, διαδεχόμενος τον Εντγκάρντο Μπάουσα. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι έκανε καλή δουλειά στη Σεβίγια, αλλά διαθέτει και εμπειρία εκλέκτορα, αφού είχε ένα απόλυτα πετυχημένο πέρασμα για μια τριετία (2012-16) ως προπονητής της Χιλής, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2015 (απέναντι στην Αργεντινή). Ο Σαμπαόλι είναι της “σχολής” του Μπιέλσα, θέλει πειθαρχία και πολλή δουλειά από τους παίκτες του στο γήπεδο, γενικά έχει επιθετικό προσανατολισμό στη φιλοσοφία του και είναι αρκετά παρορμητικός. Απομένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί τους παίκτες του, ειδικά αν τα πράγματα στραβώσουν στην πορεία κάποιου δύσκολου ματς.
– ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Η Αργεντινή θα παίξει το σύστημα 4-2-3-1. Μια πιθανή ενδεκάδα θα μπορούσε να έχει τον Καμπαγέρο στην εστία, τον Φάσιο στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Ταλιαφίκο στο αριστερό και τους Μερκάδο και Οταμέντι στα στόπερ. Μπροστά τους θα βρίσκονται οι Μπίλια και Μαστσεράνο ως αμυντικά χαφ. Αριστερό εξτρέμ θα είναι ο Ντι Μαρία, δεξί ο Μέσα και πίσω από τον σέντερ φορ Αγουέρο, θα κινείται ο Μέσι.
– ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ: Η Αργεντινή μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου, επειδή διαθέτει καλό ρόστερ, κάποιους παίκτες μεγάλης αξίας με εμπειρία και ταλέντο και πάνω απ’ όλα και όλους, επειδή έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Μέσι, αλλά θα χρειαστεί και η βοήθεια των υπόλοιπων για να επιτευχθεί ο στόχος. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επιλογές του Σαμπαόλι και το κατά πόσο θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα σύνολο που να έχει τα χαρακτηριστικά της “ομάδας”. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η “αλμπισελέστε” προκρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στα τελικά της Ρωσίας, εμφανίζοντας στα προκριματικά γενικά κακή εικόνα. Παρόλα αυτά, οι Αργεντίνοι, νούμερο ένα στον κόσμο σε πάθος, ένταση και ενθουσιασμό, έχουν τις ικανότητες να βρουν το δρόμο τους προς την κορυφή.
4. ΓΑΛΛΙΑ: ΟΙ “ΤΡΙΚΟΛΟΡ” ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ
Η Εθνική Γαλλίας σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας (9/6/2018) με τις ΗΠΑ (AP Photo/Laurent Cipriani)
– ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Οι Γάλλοι έφτασαν μέχρι τους “8” στο προηγούμενο Μουντιάλ. Πέρασαν πρώτοι από τον όμιλο με δυο νίκες (3-0 την Ονδούρα & 5-2 την Ελβετία) και μια ισοπαλία (0-0) με το Εκουαδόρ. Στη φάση των “16” απέκλεισαν τη Νιγηρία (2-0) και στα προημιτελικά αποκλείστηκαν από τη Γερμανία με το γκολ του Χούμελς. Δυο χρόνια αργότερα, στο EURO που φιλοξενήθηκε στη Γαλλία, οι “τρικολόρ” επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Πέρασαν πρώτοι από τον όμιλο με δυο νίκες (2-1 τη Ρουμανία & 2-0 την Αλβανία) και μια ισοπαλία (0-0 με την Ελβετία). Στους “16” απέκλεισαν την Ιρλανδία (2-1), στους “8” την Ισλανδία (5-2) και στον ημιτελικό τη Γερμανία (2-0). Δεν τα κατάφεραν όμως στον τελικό, υποκύπτοντας στην παράταση απέναντι στην Πορτογαλία με το τέρμα του Έντερ.
– ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Οι Γάλλοι έχουν αρκετούς σημαντικούς παίκτες, όμως εδώ θα επιλέξουμε τον μεγάλο τους σκόρερ, τον Αντουάν Γκριεζμάν, “χρυσό παπούτσι” στο προηγούμενο EURO με έξι γκολ. Ο επιθετικός της Ατλέτικο έκανε καλή σεζόν και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Europa League. Απέφυγε να ξεκαθαρίσει πού θα συνεχίσει την καριέρα του (αν δηλαδή θα παραμείνει στους “ροχιμπλάνκος” ή θα προτιμήσει τη Μπαρτσελόνα), δείχνοντας απόλυτα συγκεντρωμένος στον μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από μια μεγάλη πορεία στο Μουντιάλ. Και αυτός είναι από τους βασικούς υποψήφιους για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.
Ο Γκριεζμάν είναι το μεγάλο αστέρι της γαλλικής επίθεσης (AP Photo/Michel Euler)
– Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ντιντιέ Ντεσάν διαδέχτηκε τον Λοράν Μπλαν τον Ιούλιο του 2012, αμέσως μετά το EURO του 2012. Οδήγησε τη Γαλλία στους “8” του προηγούμενου Μουντιάλ και στον τελικό του τελευταίου EURO, όπου βέβαια δεν πήρε το τρόπαιο, κάτι που προκάλεσε και κάποια γκρίνια στη χώρα του, ειδικότερα επειδή ήταν γηπεδούχος. Πάντως είναι ένας καλός προπονητής, έμπειρος, σοβαρός και το κυριότερο, οι παίκτες τον σέβονται, όχι μόνο λόγω του χαρακτήρα του, αλλά και γιατί υπήρξε ένας τεράστιος παίκτης που κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του. Ο Ντεσάν έχει και τη στήριξη των Γάλλων φιλάθλων, που αναγνωρίζουν την προσωπικότητα και τις ικανότητές του στη διαχείριση της ομάδας, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, όπως πριν τέσσερα χρόνια με το θέμα του Μπενζεμά, στο πρόβλημα του οποίου δόθηκε λύση από τον εκλέκτορα χωρίς να “ανοίξει μύτη”.
– ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Η Γαλλία αναμένεται να χρησιμοποιήσει το σύστημα 4-3-3. Μια πιθανή ενδεκάδα θα μπορούσε να έχει τον Γιορίς στην εστία, τον Μεντί στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Σιντιμπέ στο αριστερό και τους Βαράν και Ουμτιτί στα στόπερ. Την τριάδα στο κέντρο θα αποτελούν ο Καντέ στο ρόλο του αμυντικού χαφ με τους Ματουιντί και Πογκμπά ως εσωτερικά χαφ. Τέλος, επιθετική τριάδα, δεξιά ο Ντεμπελέ, αριστερά ο Γκριεζμάν και σέντερ φορ ο Μπαπέ.
– ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ: Η Γαλλία μπορεί να φτάσει ακόμα και την κατάκτηση του Μουντιάλ, γιατί διαθέτει την πιο προικισμένη νέα γενιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Παίκτες όπως ο Μπαπέ, ο Ντεμπελέ, ο Τολισό, ο Πογκμπά, ο Μεντί, ο Ουμτιτί, ο Βαράν και άλλοι, όλοι 25 και κάτω, είναι γεμάτοι δίψα για θέαμα και διάκριση. Ο ενθουσιασμός τους μπορεί να συνδυαστεί άψογα με τους πιο παλιούς και να προκύψει ένα σύνολο που θα εντυπωσιάσει. Η έλλειψη εμπειρίας είναι ένα ζητούμενο για τους νέους, αλλά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί τόσο από την ψυχολογική προετοιμασία του Ντεσάν, όσο και από την “τριβή” όλων αυτών στο υψηλότατο αγωνιστικό επίπεδο των ευρωπαϊκών συλλόγων στους οποίους ανήκουν. Αν “δέσουν” σωστά ως σύνολο, είναι ικανοί να προσφέρουν και θέαμα και ουσία.
5. ΙΣΠΑΝΙΑ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΡΑΨΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΝΙΕΣΤΑ
Η Εθνική Ισπανίας σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας (9/6/2018) με την Τυνησία (AP Photo)
– ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Παρά το γεγονός ότι την πενταετία 2008-2012 κυριάρχησαν στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο όσο καμία άλλη ομάδα τις τελευταίες δεκαετίες, κατακτώντας δυο σερί EURO (2008 & 2012) και ανάμεσά τους ένα Μουντιάλ (2010), οι Ισπανοί δεν τα πήγαν καθόλου καλά στα δυο μεγάλα πρόσφατα ραντεβού. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αποκλείστηκαν από τον όμιλο, όπου τερμάτισαν στην τρίτη θέση με δυο ήττες (2-5 από την Ολλανδία & 0-2 από τη Χιλή) και μια νίκη (3-0 την Αυστραλία). Δυο χρόνια αργότερα, στο EURO του 2016, έδειξαν να συνέρχονται, πέτυχαν δυο νίκες στον όμιλο, 1-0 επί της Τσεχίας και 3-0 επί της Τουρκίας, αλλά στο τρίτο και τελευταίο ματς, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν και χρειάζονταν μόνο μια ισοπαλία για να τερματίσουν πρώτοι, έχασαν τελικά 1-2 από την Κροατία και πήραν τη δεύτερη θέση που τους έστειλε κατευθείαν πάνω στην Ιταλία στο πρώτο νοκ άουτ. Εκεί η Roja “υπέκυψε” απέναντι στην “Squadra azzurra” με τα δυο γκολ των Κιελίνι και Πελέ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.
– ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, όσο και αν ο Ίσκο παρουσιάζεται ως το νέο μεγάλο αστέρι της Εθνικής Ισπανίας, ο παίκτης γύρω από τον οποίο ο Λοπετέγκι “έχτισε” τη Roja για αυτό το Μουντιάλ. Η παρουσία και μόνο του Αντρές Ινιέστα στην αποστολή για τη Ρωσία, δίνει δικαιωματικά τον τίτλο του “σταρ” σε αυτόν. Στο τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 34χρονος πλέον Αντρές, θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους συμπαίκτες του με το κομψό όσο και αποτελεσματικό του παιχνίδι. Με 127 συμμετοχές και το πολυτιμότερο γκολ στην ιστορία της Roja, εκείνο του τελικού του 2010, ο Ινιέστα θα αποτελέσει μια από τις ατραξιόν αυτού του Μουντιάλ.
Ο Ινιέστα παίρνει μέρος στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του.
– Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό τραγέλαφο! Η τελείως άκομψη χρονικά – είναι αλήθεια – ανακοίνωση της Ρεάλ Μαδρίτης για την πρόσληψη του Τζούλεν Λοπετέγκι ως νέου της προπονητή, δυο μόλις 24ωρα πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ, έσκασε σαν βόμβα στο στρατόπεδο της Roja. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, έγινε έξαλλος, κυρίως επειδή η ομοσπονδία αγνοούσε τελείως τις επαφές της Ρεάλ με τον Βάσκο εκλέκτορα (ο οποίος είχε υπογράψει πριν λίγες μέρες νέο συμβόλαιο με την RFEF μέχρι το 2020) και αποφάσισε να τον “καρατομήσει”. Οι προσπάθειες των αρχηγών της Εθνικής να τον πείσουν να τον κρατήσει στη θέση του μέχρι το τέλος του Μουντιάλ, απέβησαν άκαρπες και έτσι, την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Ρουμπιάλες ανακοίνωσε την απόλυση του Λοπετέγκι και λίγο αργότερα, την πρόσληψη του Φερνάντο Ιέρο. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, το θέμα δεν είναι κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα ο μέχρι πρότινος αθλητικός διευθυντής της RFEF, αλλά αν θα καταφέρει απλώς να διατηρήσει την ενότητα και τη συγκέντρωση στο ρόστερ, επαναφέροντας το καλό κλίμα στους παίκτες, κάτι που σίγουρα έχει διασαλευτεί επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες. Η Ισπανία αυτή τη στιγμή έχει μπροστά της δυο πιθανά σενάρια. Ή όλο αυτό θα λειτουργήσει συσπειρωτικά στην ομάδα ή θα τους πάρει η κάτω βόλτα. Το ντέρμπι της Παρασκευής με την Πορτογαλία, θα δώσει πολλές απαντήσεις…
– ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Η Ισπανία θα ακολουθήσει το σύστημα 4-3-3. Μια πιθανή ενδεκάδα θα μπορούσε να έχει τον Ντε Χέα στην εστία, τον Καρβαχάλ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Άλμπα στο αριστερό και τους Πικέ και Σέρχιο Ράμος στα στόπερ. Στο κέντρο ο Μπουσκέτς στη θέση του αμυντικού χαφ, με τους Ινιέστα και Κόκε ως εσωτερικά χαφ. Προωθημένοι ο Νταβίδ Σίλβα (δεξιά), ο Ίσκο (αριστερά) και ο Ντιέγκο Κόστα ως σέντερ φορ.
– ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ: Η Ισπανία μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου, γιατί διαθέτει ένα πολύ καλό ρόστερ, μίξη παλιών και νέων παικτών, που συνδυάζουν ταλέντο και εμπειρία. Το αυτοποιημένο παιχνίδι συνεχίζει να είναι το σήμα κατατεθέν των Ισπανών, που έχουν πολύ καλή αμυντική γραμμή και εξόχως ανταγωνιστικό κέντρο. Το βασικό πρόβλημα παραμένει η επίθεση και κυρίως η δυσκολία στο γκολ. Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει η ταχύτητα, τόσο στην ανάπτυξη όσο και ανασταλτικά, γιατί αυτή θα βοηθήσει ώστε να αποφέρει καρπούς η κυκλοφορία της μπάλας και η πίεση χωρίς αυτήν. Όλη η ιστορία με τον Λοπετέγκι σαφώς και δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη, οπότε όλα εξαρτώνται από το αν ο Ιέρο θα καταφέρει να πείσει τους παίκτες να το αφήσουν πίσω και να κοιτάξουν μπροστά. Το κλίμα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα είναι περίεργο. Μια νίκη επί της Πορτογαλίας θα το ξανακάνει καλό. Ίδωμεν…
* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alexander Zemlianichenko