ΑΝΤΡΕΣ

Για λίγο Aberdeen…για πάντα Απόλλων!

Posted on

Καλοκαιριάτικο απόγευμα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Οι ποδοσφαιρικές μάχες στην πλατεία του χωριού τελειώνουν. Στα γόνατα έχουν ήδη χαραχτεί τα γνωστά σημάδια από τα τάκλιν στην άσφαλτο! Η μπάλα των τριών λιρών έχει ξεφτίσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ένας χωριανός που περνάει με το αυτοκίνητο φωνάζει γιατί βάλαμε πέτρες στο δρόμο. Αρχίζει κιόλας να σουρουπώνει … Ώρα να γυρίζουμε στο σπίτι…

Στην αυλή του σπιτιού πετυχαίνω τον πατέρα μου να ξεκουράζεται κάτω από το κλήμα. Ευκαιρία να μάθω κάποια σημαντικά πράγματα, σκέφτηκα. Το κύριο ζητούμενο της μέρας ήταν, αν εκτός από τον Απόλλωνα μπορούμε να υποστηρίζουμε και ομάδες του εξωτερικού.

Η απάντησή του ήταν ασφαλώς καταφατική. «Θα σου λέω διάφορες ομάδες από ευρωπαϊκές χώρες και θα επιλέγεις ποια θέλεις να υποστηρίξεις. Λοιπόν, Ολλανδία… Άγιαξ, Αϊντχόβεν, Φέγιενορντ». Επέλεξα Φέγενορντ γιατί μου άρεσε το όνομα. «Ιταλία… Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ, Ρόμα, Νάπολι». Επέλεξα Μίλαν γιατί ήξερα ότι εκεί αγωνίζονταν οι αγαπημένοι μου τότε Ολλανδοί Γκούλιντ, Βαν Μπάστεν και Ράικαρντ.

Και έτσι για να μη σας ζαλίζω με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ομάδες που επέλεξα, φτάνοντας στη Σκωτία ο πατέρας μου μού έδωσε τρεις επιλογές: Celtic, Rangers, Aberdeen. Πώς του ήρθε αυτή η τρίτη επιλογή στις αρχές του ’90, θα το αντιληφθούμε στη συνέχεια. Η απάντησή μου ήταν μεμιάς «Aberdeen»!!! Ποια Celtic και ποια Rangers; Το όνομα Aberdeen φαινόταν πιο σκωτσέζικο, στα αυτιά μου ακουγόταν πιο ποδοσφαιρικό, ήταν πιο εκκωφαντικό. Ποιος νοιαζόταν αν είχε κατακτήσει μόνο 4 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 6 League Cup, ενώ οι άλλες δύο είχαν κατακτήσει καμιά πενηνταριά πρωταθλήματα έκαστη;

Ποια είναι λοιπόν η Aberdeen που βρέθηκε στο δρόμο του Θρύλου μας και ποιες όμορφες ιστορίες κρύβονται πίσω από τους “Dons”;

Με την ίδρυσή της να συναντάται στο μακρινό 1903, η προσεχής μας αντίπαλος έχει να επιδείξει κάποια αξιοθαύμαστα στοιχεία και στατιστικά που θα ζήλευαν οι πλείστοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι του πλανήτη.

Έχουμε και λέμε λοιπόν …

24 Απριλίου 1937: 146.433 (!) φίλαθλοι παρακολούθησαν στο Hampden Park της Γλασκώβης τον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας ανάμεσα στην Celtic και την Aberdeen. Ήταν – και παραμένει μέχρι και σήμερα – η μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου.

6 Σεπτεμβρίου 1967: Η Aberdeen αγωνίζεται για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στον πρώτο της αγώνα κερδίζει την Ισλανδική Reykjavik με το εκπληκτικό 10-0!
Ιούλιος 1979: Το στάδιο Pittodrie της Aberdeen γίνεται το πρώτο στάδιο της Βρετανίας το οποίο εξοπλίζεται ολόκληρο με καθίσματα.

16 Μαρτίου 1983: Σε μια από τις μεγαλύτερες βραδιές των Aberdonians, η αντίπαλός μας κερδίζει την Μπάγιερν Μονάχου με 3-2 στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

11 Μαΐου 1983: Η Aberdeen, υπό τις οδηγίες του Sir Alex Ferguson, κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Κερδίζει στο στάδιο Ullevi του Γκέτενμποργκ, την Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 και ανεβαίνει στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από εκείνο το καλοκαιριάτικο απόγευμα της δεκαετίας του ΄90 άλλαξαν πολλά … Συμπάθησα και λίγο τη Rangers του Κυριάκου και στη συνέχεια τη Celtic του Σαμαρά. Χάρη ωστόσο στις επιλογές που μου έδωσε ο πατέρας μου, είχα την τύχη να γίνω για λίγο Aberdeen αλλά και την τιμή να είμαι για πάντα Απόλλων! Σ’ ευχαριστώ μεγάλε μου και να ‘σαι καλά εκεί πάνω…

Έρευνα – Συγγραφή: Καυκαρής Ανδρέας

 

 

 

Comments

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Exit mobile version