ΣΤΙΓΜΕΣ
Ιστορική μέρα!
Iστορική η σημερινή μέρα για την ομάδα μας, αφού σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια το μακρινό 1984, το Διοικητικό Συμβούλιο μας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ακαδημίας ποδοσφαίρου.
Η επίσημη ενημέρωση:
Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια το μακρινό 1984, το Διοικητικό Συμβούλιο του Απόλλωνα ΛΕΜΕΣΟΥ αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ακαδημίας ποδοσφαίρου.
Ήταν μία ιστορική και πρωτοποριακή απόφαση για την εποχή αφού η ομάδα μας ήταν η πρώτη η οποία προχώρησε σε αυτό το μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σχέδιο.
Στις 8 Οκτωβρίου του 1984 ο κ.Πάμπος Γεωργιάδης, γνωστοποίησε με επιστολή του προς το Δ.Σ. του Απόλλωνα ΛΕΜΕΣΟΥ, την ιδέα δημιουργίας της.
Πιο κάτω σας παραθέτουμε απόσπασμα της ιστορικής αυτής επιστολής:
Έντιμοι κύριοι,
Είναι γνωστό ότι με τα κυπριακά ποδοσφαιρικά δεδομένα, η δημιουργία ομάδων που να μπορούν να συναγωνίζονται επάξια ομάδες του εξωτερικού, είναι πολύ δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. Οι σοβαρότεροι κατά τη γνώμη μου λόγοι είναι οι εξής:
1. Η έλλειψης χώρων προπονήσεων
2. Η έλλειψης ικανών και προσοντούχων προπονητών, ειδικά για τις μικρές ηλικίες ποδοσφαιριστών.
3. Η απειρία για συνεχή και προγραμματισμένη προετοιμασία νεαρών ποδοσφαιριστών με σκοπό τη μελλοντική στελέχωση της πρώτης ομάδας.
4. Η έλλειψης «επαγγελματικής» συνειδήσεως.
5. Η έλλειψης – σε αρκετές περιπτώσεις- γηπεδικής και εξωγηπεδικής πειθαρχίας.
6. Η απροθυμία των σωματείων, ή πολλές φορές τα παράλογα ποσά που ζητούν για μεταγραφή καλών και φτιαγμένων ποδοσφαιριστών.
7. Η έλλειψης οικονομικών πόρων κ.λπ.
Είμαι, όμως, της γνώμης ότι ο σημερινός Απόλλωνας, παρά τις πιο πάνω δυσκολίες, θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας ποδοσφαιρικής ομάδος που να πρωταγωνιστεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο με παράλληλη αξιοπρεπή συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Με βάση τα πιο πάνω σας εισηγούμαι:
1. Τη δημιουργία ενός φυτωρίου ποδοσφαιριστών στους κόλπους μας – ας το ονομάσουμε «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ» – το οποίον αρχικά να διοικείται από μία 7μελή επιτροπή (σε κατοπινότερο στάδιο μπορεί να διευρυνθεί) που να αποτελείται από ένα πρόεδρο, ένα γενικό αρχηγό τμήματος και 5 μέλη με καθορισμένα καθήκοντα και ευθύνες.
2. Την εξασφάλιση των υπηρεσιών ενός δοκιμασμένου και εμπείρου ξένου τεχνικού ειδικευμένου στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, ο οποίος μαζί με τη συνεργασία των υφισταμένων «μικρών» προπονητών, καθώς και με τη συνεργασία της ειδικής επιτροπής, να βάζει τα θεμέλια και τις βάσεις του αυριανού Απόλλωνα.
3. Την εξασφάλιση ειδικών πόρων, για τη λειτουργία της ακαδημίας ποδοσφαίρου.
4. Την εξασφάλιση χώρων προπονήσεων.
Στην επιστολή του ο κ.Πάμπος Γεωργιάδης προτείνει και τρόπους υλοποίησης της ιδέας του, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την ανίχνευση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, τη δημιουργία καλών και πειθαρχημένων χαρακτήρων ενώ ταυτόχρονα εισηγήθηκε με ολοκληρωμένη πρόταση ποιος θα πρέπει να είναι αυτός ο «ειδικός» προπονητής που θα αναλάβει αυτό το έργο. Επίσης, στην επιστολή περιλαμβάνεται και ο οικονομικός προϋπολογισμός που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα.
Τέσσερις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου του 1984 το Δ.Σ. κοινοποιεί την ιστορική απόφαση να ιδρύσει την πρώτη ακαδημία στην Κύπρο.
Σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα της επιστολής του Δ.Σ. προς τον κ.Πάμπο Γεωργιάδη:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας στη Συνεδρία του της 8ης Οκτωβρίου αποφάσισε να δημιουργήσει Ακαδημία Ποδοσφαίρου η οποία θα λειτουργήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής.
Εν συνεχεία της επιστολής μας 12ης Οκτωβρίου 1984, σας παραθέτουμε κατωτέρω τους Όρους Κανονισμούς Λειτουργίας της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, ως ενεκρίθησαν υπό του Συμβουλίου του ΑΠΟΛΛΩΝΑ:
1. Η επιτροπή που έχει διορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο την 8ην Οκτωβρίου, 1984 θα έχει την αποκλειστική ευθύνη έναντι του Συμβουλίου για την ομαλή λειτουργία της ακαδημίας, σκοπός της οποίας είναι να εκπαιδεύσει, προετοιμάσει και παραδώσει κατάλληλους ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα.
2. Προς το σκοπό αυτό το Συμβούλιο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ θα προσλάβει ειδικό τεχνικό ο οποίος θα εργάζεται κάτω από τον έλεγχο της επιτροπής της ακαδημίας.
3. Ο ειδικός τεχνικός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη κατάρτισης κατάλληλου προγράμματος προπόνησης μέσα στα πλαίσια του οικονομικού προϋπολογισμού της Επιτροπής Ακαδημίας Ποδοσφαίρου.
4. Οι προπονητές νεαρών ομάδων του ΑΠΟΛΛΩΝΑ θα εργάζονται σαν βοηθοί προπονητές τους ειδικού τεχνικού.
5. Οι ομάδες «Τσικό»που διατηρεί ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ κάτω από το σύστημα προπόνησης που υπάρχει σήμερα, θα ενταχθούν στο νέο σύστημα της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου που θα επεξεργαστεί ο ειδικός τεχνικός.
6. Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου θα προικοδοτηθεί με το αθλητικό υλικό που προορίζεται σήμερα για τις ομάδες «Τσικό».
Ανάμεσα στα πιο πάνω υπάρχουν και κάποιοι άλλοι όροι και κανονισμοί που αφορούν την σωστή λειτουργία της ακαδημίας.
Σαν σήμερα λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του ιατορικού Απόλλωνα Λεμεσού πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία της πρώτης ακαδημίας ποδοσφαίρου στη Κύπρο. Δεν είναι μόνο πρώτη σε ότι αφορά την χρονολογία αλλά και στις διακρίσεις αφού στην ακαδημία του Απόλλωνα έμαθαν ποδόσφαιρο μερικοί από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο τόπος.
Μεταξύ άλλων οι Μάριος Χαραλάμπους, Χρίστος Γερμανός, Γιώργος Ιωσηφίδης, Αντρέας Σοφοκλέους, Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζούρας), Γιώργος Καβάζης, Νικόδημος Παπαβασιλείου, Λοΐζος Κακογιάννης, Κρίστης Θεοφίλου, Σοφρώνης Αυγουστή, Πάμπος Χριστοφή, Άγγελος Τσολάκης, Γιαννάκης Πιερής, Δημήτρης Μιλτιάδους, Χρίστος Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Μακρίδης, Χρίστος Μαραγκός, Γιώργος Μερκής, Αντώνης Ηλία Αντρελλής, Μάριος Κυριάκου, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Ξένιος Κυριάκου, Δώρος Αρέστη, Μιχάλης Φανή, Γιώργος Κάης, Αντρέα Σταύρου και Άθως Σολωμού.
Δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός λίστας και νέοι ποδοσφαιριστές που αποτελούν τα τελευταία «προϊόντα» της κορυφαίας ακαδημίας της Κύπρου όπως οι:
Χάμπος Κυριάκου, Παναγιώτης Παναγιώτου (τερματοφύλακας-δανεικός στον Ολυμπιακό) Μάριος Στυλιανού, Πέτρος Ψύχας, Ιωάννης Πίττας, Στυλιανός Στυλιανού (δανεικός στην ΑΕΖ) Εύδωρας Συλβέστρου, Θεόδωρος Ιωσηφίδης (δανεικός στην Ε.Ν.Π), Λεωνίδας Κυριάκου, Αλασταϊρ Ρεϊνολντς, Μάριος Αντρέου, και Χρίστος Γουίλερ (δανεικός στην Καρμιώτισσα).