ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θαυμάστε τους Πρωταθλητές!

Posted on

Το να τερματίσει μία ομάδα σε «τιμητική» θέση σε μία σεζόν, που τον προηγούμενο χρόνο έμεινε στα χαμηλά, το χαρακτηρίζουμε συχνά ως ποδοσφαιρικό άθλο και ότι αυτή είναι η μαγεία του ποδόσφαιρου.

Το να παλεύεις την προηγούμενη σεζόν όμως να αποφύγεις τη διαβάθμιση και την επόμενη να κατακτάς τον τίτλο, αυτό εκτοξεύει την έννοια «άθλος» σε επίπεδα… μύθου. Σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν συμβαίνει αυτό, ο βαθμός δυσκολίας παραμένει μεγάλος.

Είναι όμως πραγματικότητα και συνέβη με την ομάδα Νέων (U21) του Απόλλωνα. Οι «κυανόλευκοι μικροί» κατέκτησαν το πρωτάθλημα Νέων Α’ κατηγορίας 2013-14, με 9 βαθμούς μάλιστα διαφορά απ’ τη δεύτερη στη βαθμολογία Ανόρθωση. Και όλα αυτά σε μία σεζόν, που για αλλού ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν.

Κάπου εδώ η ιστορία μας γίνεται ακόμη περισσότερο… παραμυθένια, λες και βγήκε από βιβλίο που έχει για εξώφυλλο τον Αλχημιστή του Πάουλο Κοέλιο και για τίτλο την περίφημη φράση «Όταν επιδιώξεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς».

Η οδηγία εκ των άνω ήταν ξεκάθαρη: «Αποφύγετε τη διαβάθμιση». Την πήρε ο γνωστός σε όλους Σωφρόνης Αυγουστή, που θα αναλάμβανε για πρώτη φορά ομάδα ως προπονητής, αμέσως μετά που «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Για τον ίδιο, όπως μου είπε στην συνομιλία μας, ήταν μία «περίεργη χρονιά», αφού όταν πρωτοανάλαβε δεν ήξερε σε ποιο επίπεδο ήταν οι ποδοσφαιριστές και τι θα συναντήσει. Οι αλλαγές αρκετές, αφού αρχικά ζήτησε (και πήρε) απ’ τη διοίκηση δικό του γυμναστή, έφορο και άτομο απ’ τη διοίκηση για να είναι υπεύθυνος της ομάδας.

Η ομάδα του ήταν η πιο νεανική απ’ τις υπόλοιπες, αφού παρότι κάτω των 21, ο μέσος όρος δεν ξεπερνούσε τα 17 χρόνια. Μαζί με τον γυμναστή και στενό του συνεργάτη Ιωακείμ Ιωακείμ, επιχείρησαν να εφαρμόσουν τα πρότυπα μίας κανονικής ομάδας, με μικρό σχετικά, αλλά πλήρες ρόστερ (19 ποδοσφαιριστές), με ξεχωριστό, δικό της χώρο προπονήσεων (Ακρωτήρι) και προπάντων δουλειά εφάμιλλη με μία φουλ επαγγελματική ομάδα, προσαρμοσμένη στα δεδομένα των νεαρών. Η συνταγή ήταν ένας συνδυασμός ενδυνάμωσης των παικτών για να αντεπεξέλθουν και σωστής ποδοσφαιρικής παιδείας. Στο τέλος δικαιώθηκαν και με το παραπάνω.

«Το πιο σημαντικό ήταν να καταφέρουμε να γίνουν μια οικογένεια, φίλοι μεταξύ τους και να σέβεται ο ένας τον άλλο», μου είπε ο Σωφρόνης, όταν τον ρώτησα για τις δυσκολίες που συνάντησε ως προπονητής (και δάσκαλος στην ουσία) μίας μεγάλης παρέας εφήβων.

Στην ερώτηση για το αν ξεχώρισε κάτι σημείωσε πως: «Πολυτιμότερος παίκτης θα έλεγα ότι, ήταν όλη η ομάδα. Μέχρι και οι παίκτες που ήταν στον πάγκο, αφού πολλές φορές έμπαιναν μέσα και γύριζαν παιχνίδια».

Όταν η συζήτηση γύρισε στο «καυτό» θέμα του στρατού, παρότι υπήρχαν μόνο δύο παίκτες που ήταν στρατιώτες, μου αποκάλυψε πως προσπαθούσε να τους δίνει χρόνο παρά τις δυσκολίες (έλλειψη ύπνου και προπονήσεων) για να μην πέφτουν ψυχολογικά. Η άποψη του για το θέμα της υποχρεωτικής θητείας, που το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ήταν πως, από τη μια είναι λογικό να αντιδρούν οι γονείς που δεν έχουν παιδιά ποδοσφαιριστές, από την άλλη όμως είναι άδικο να μην δίνονται ευκαιρίες σε κάποια ταλέντα που έχουν ελπίδες να ανελιχθούν».

Ο Μάριος Παπαχριστοφόρου (18 χρ.), πάντως δεν θα περιμένει να του τη δώσουν, αφού όπως τόνισε είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει αναστολή, για να μην χάσει την προετοιμασία, που πιστεύει ότι είναι το πιο βασικό. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12 γκολ, νιώθει ιδιαίτερα περήφανος που αγωνίζεται με την ομάδα που αγαπά και υποστηρίζει από τότε που μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό του.
text

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου (17 χρ.) που υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας σε όλα τα παιχνίδια (26), μου είπε, συγκρίνοντας με την προηγουμένη χρονιά, ότι: «Φέτος παίξαμε ποδόσφαιρο. Ήμασταν πολύ πιο ομάδα σε σχέση με πέρσι και γίναμε οικογένεια». Παραδέχτηκε πως η πρώτη του σεζόν στη U21 δεν ήταν καλή, κάτι που τον βοήθησε όμως φέτος πολύ ο προπονητής του (με την ιδιότητά του και ως πρώην τερματοφύλακας), ιδίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια είπε ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να μπορεί να αγωνιστεί στην Α’ ομάδα.

Ο «Βενιαμίν» της παρέας, Εύδωρας Σιλβέστρος (16 χρ.), συμφώνησε με τους συμπαίκτες του πως κάνουν αρκετές θυσίες, όπως τα ξενύχτια της Παρασκευής και του Σαββάτου με φίλους και τα ελεύθερα απογεύματα που δεν υπάρχουν λόγω προπόνησης και γυμναστηρίου. Είπε όμως κάτι και με έπεισε μεμιάς: «Επειδή είναι αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω στη ζωή μου, δεν με πειράζει, ειλικρινά».

Με τον έφορο της ομάδας Πανίκο Καραμανίδη συζητήσαμε για το διαχρονικό ζήτημα με τις ακαδημίες, για τις βασικές επιλογές δηλαδή του κάθε προπονητή, αν βασίζονται σε γνωριμίες και τη μουρμούρα των γονιών. Παρότι ο γιος του είναι μέλος της ομάδας, τόνισε πως: «Για μένα στο γήπεδο είναι απλώς ακόμη ένας ποδοσφαιριστής. Όλοι οι παίκτες είναι παιδιά μου. Με μερικούς απ’ αυτούς είμαστε μαζί απ’ την U10. Ποτέ δεν το είδα έτσι και είναι κάτι που το γνωρίζουν».

Απ’ τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής εταιρείας του Απόλλωνα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ευχαριστημένοι γι’ αυτά που πέτυχαν οι μικροί. Ο Κώστας Παπαχριστοφόρου είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό τον τίτλο. «Όλοι και όλα στην ομάδα δούλεψαν σαν ένα καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι, με το κάθε πρόβλημα να λυνόταν άμεσα», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Ο Ιωακείμ, γυμναστής της ομάδας, που όπως και ο προπονητής, για πρώτη φορά αναλάμβανε πόστο σε ποδοσφαιρική ομάδα, θυμόταν αγωνιστική προς αγωνιστική πως άλλαζαν τα συναισθήματα στα αποδυτήρια. Από το κακό ξεκίνημα, στις πρώτες φωνές για πρωτάθλημα μετά από ένα σερί νικών και στην αλλαγή των στόχων λίγο μετά το ξεκίνημα του Β’ γύρου. Το τέλος όμως ήταν και το πιο γλυκό.
text

Σημαντικά στοιχεία που ξεχωρίζουν:

– Πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2009.

– Καλύτερη επίθεση με 69 τέρματα – Τρίτη καλύτερη άμυνα με 35.

– Η νεαρότερη ομάδα, με μέσο όρο ηλικίας τα 17 χρόνια.

– Οι ποδοσφαιριστές είχαν περισσότερη συμμετοχή στο πρωτάθλημα από κάθε άλλη ομάδα, με αναλογία 14 παιχνίδια ανά παίχτη.

– Το μεγαλύτερο σερί νικών ήταν 6.

– Τέσσερις ποδοσφαιριστές αποτελούν μέλη Εθνικών ομάδων. Ο λόγος για τους Χρίστο Γουίλερ, Εύδωρα Συλβέστρο, Κυριάκο Παναγή, Νικόλα Ματθαίου.

Η Ομάδα

Σοφρώνης Αυγουστή, Προπονητής

Ιωακείμ Ιωακείμ, Γυμναστής

Γιώργος Αναστασίου, Φυσιοθεραπευτής

Κώστας Παπαχριστοφόρου, Υπεύθυνος Τμήματος

Πανίκος Καραμανίδης, Έφορος

Ποδοσφαιριστές

1. Χάρης Νικολάου, 6/3/1996, 18, Τερματοφύλακας

2. Παναγιώτης Παναγιώτου, 30/4/1997, 17, Τερματοφύλακας

3. Στυλιανός Στυλιανού, 7/6/1995, 18, Αριστερό Μπακ

4. Χρίστος Αντωνίου, 7/11/1997, 16, Δεξί Μπακ

5. Κυριάκος Καραμανίδης, 9/10/1996, 17, Στοπερ

6. Στέλιος Ταμπούρης, 17/2/1997, 17, Δεξί Χαφ

7. Ιωάννης Πίττας, 7/10/1996, 17, Δεξί Χαφ

8. Χρίστος Γουίλερ, 29/6/1997, 16, Αριστερό Μπακ

9. Σοφοκλής Πολυβίου, 4/11/1995, 18, Αριστερό Χαφ

10. Στέφανος Μιχαήλ, 25/6/1995, 18, Κέντρο

11. Κυριάκος Παναγή, 22/4/1996, 18, Κέντρο

12. Εύδωρας Σιλβέστρος, 19/6/1998, 15, Κέντρο

13. Κωσταντίνος Παπά, 26/2/1996, 18, Επιθετικός

14 Μάριος Παπαχριστοφόρου, 15/1/1996, 18, Επιθετικός

15. Αντώνης Αεροπόρος, 7/10/1995, 18, Κέντρο

16. Ρένος Χριστοδούλου, 5/9/1997, 16, Στόπερ

17. Αλι Ρέινολτς, 3/12/1996, 17, Κέντρο

18 Θέοδώρος Ιωσιφίδης, 17/1/1997, 17, Δεξί Χαφ

19 Βασίλης Κυριάκου, 1/1/1996, 18, Στόπερ

Υλικό και φωτογραφία απο το www.inside.com.cy

{loadposition belowcontent}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Exit mobile version