ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΓΗΠΕΔΟ: Από τα 15 στα 48 εκατομμύρια και…βλέπουμε

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης μίλησε στο ΡΙΚ και την εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» για το γήπεδο Λεμεσού και είπε πολλά και ενδιαφέροντα.

Η αρχική του τοποθέτηση:

«Το 2018 ετοιμάσαμε έκθεση για τον ΚΟΑ σε σχέση με το γήπεδο. Στην έκθεση καταγράφονται παρεμβάσεις μας για το θέμα από το 2016 και το 2017. Αν πάρετε την έκθεση θα δείτε ότι αυτά που σημειώναμε από το 2018, είναι αυτά που βλέπαμε σήμερα. Ένα έργο, που στους αρχικούς σχεδιασμούς θα στοίχιζε 15 εκατομμύρια ευρώ και θα ήταν 13 χιλιάδων θέσεων, φτάσαμε σήμερα να στοιχίζει 38 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο και σίγουρα πολύ λιγότερων θέσεων από τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα λοιπόν είμαστε στα 48 εκατ. ευρώ συνολικά και θα δούμε που θα καταλήξουμε.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι όταν υπάρχει λανθασμένη εκκίνηση τότε υπάρχουν καθυστερήσεις, επιπρόσθετα έξοδα και υπάρχει και το ουσιαστικό που είναι η μη παροχή της υπηρεσίας που θέλεις να παρέχεις ως κράτος μέσω του ΚΟΑ».

Στην αρχή τι πήγε λάθος; Από ότι γνωρίζουμε ξεκίνησε ως ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Αυτό είναι και το λάθος. Πήγαν οι 3 ομάδες της Λεμεσού έκαναν μια ιδιωτική μελέτη, δικαίωμα τους, που είχε κάποια χαρακτηριστικά.

Σε κάποια φάση τα σωματεία ζήτησαν κρατική στήριξη. Ο έφορος ελέγχου κρατικών ενισχύσεων είπε ότι οι ομάδες είναι οντότητες που εκτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Αρά η γη που είχε εκμισθωθεί στις ομάδες έπρεπε να πάει πίσω στον ΚΟΑ, να το χτίσει ο ΚΟΑ το γήπεδο και να τους το παραχωρεί έναντι Αγοραίου ενοικίου.

Όταν ολοκληρωθεί το γήπεδο δεν θέλουμε να πιστεύουν οι ομάδες ότι θα πάρουν το κλειδί στο χέρι και θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν αντί πινακίου φακής.

Θα πρέπει να καταβάλλουν, αφού τους το επιβάλει ο ΚΟΑ ενοίκιο όχι ενός συμβολικού ποσού, 500 ευρώ το μήνα και καθαρίσαμε  Θα πρέπει να είναι αγοραίο ενοίκιο, το επαναλαμβάνω και το τονίζω αγοραίο ενοίκιο. Και το λέω για να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους φιλάθλους και σε όλους τους ενδιαφερόμενους».

Πάμε ξανά στο θέμα με την γη που εκμισθώθηκε στις ομάδες. Τι ακριβώς έγινε στη συνέχεια;

«Αναλήφθηκε το έργο από τον ΚΟΑ που υιοθέτησε την μελέτη. Βγήκε προσφορές, κατακυρωθήκαν, έπεσαν υπογραφές στις 4 Ιανουαρίου του 2019.

Ξεκίνησε υποτίθεται το έργο, η σύμβαση. Υπήρχε καθυστέρηση, για 9 μήνες δεν έγινε τίποτα γιατί υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία εκπήγαζαν από την αρχική μελέτη.

Με υπόδειξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγινε ανάληψη του έργου από το τμήμα δημοσίων έργων που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία γι΄ αυτά τα μεγάλα έργα, ο ΚΟΑ δεν την είχε.

Όπως αποδείχθηκε και το έλεγα στους συναδέλφους σας,  επειδή θα δούμε το θέμα με τα καθίσματα, αν εντοπίσουμε πρόβλημα με τα καθίσματα δεν θα είναι το μοναδικό.

Θυμίζουμε τα  θέματα με τον Νότιο Αγωγό που περνούσε κάτω από την  κατασκευή, με μπάζα που δεν λήφθηκαν  υπόψη στην αρχική μελέτη. Άρα αυτό που εντοπίζουμε είναι ότι όταν οι αρχικές μελέτες δεν είναι σωστές, εμπεριστατωμένες, πλήρεις αυτό κοστίζει όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Γιατί υιοθετήθηκε η αρχική μελέτη αφού είχε τόσα πολλά λάθη;

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ αυτό. Πρέπει να τοποθετηθεί ο ΚΟΑ».

Αν θα είναι 13 χιλιάδες, 12 χιλιάδες ή 9 χιλιάδες πόση σημασία παίζει για την αξία του γηπέδου;

«Δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός αλλά και η ποιότητα των καθισμάτων. Θα τοποθετηθούμε δημοσίως όταν θα δούμε το θέμα με κάθε λεπτομέρεια για τα καθίσματα. Ίσως το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει με τα καθίσματα να εκπηγάζει και αυτό από την αρχική μελέτη, ίσως ενδεχομένως και από μελλοντικές αποφάσεις σε σχέση με την αρχική μελέτη. Η ελεγκτική υπηρεσία πάντως δεν θα χαριστεί σε κανένα.

Αν φέρουν ευθύνη τα δημόσια έργα θα το πούμε, αν φέρει ευθύνη ο ΚΟΑ θα το πούμε, αν εντοπίσουμε ότι έχει ευθύνη ή πολιτεία θα το πούμε όπως κάνουμε πάντα με έλεγχο εμπεριστατωμένο, θα το καταγράψουμε επίσημα».

Comments
To Top