ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το πρωτόκολλο προβλέπει επανέναρξη στις 13 Ιουνίου/Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο της ΚΟΠ το οποίο αποκάλυψε το «Goal» και ο συνάδελφος, Ανδρέας Μαύρος, προβλέπει την επανέναρξη του πρωταθλήματος (χωρίς θεατές) στις 13 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της σεζόν με τον τελικό κυπέλλου στην 1η Αυγούστου (μονοί αγώνες στα ημιτελικά σε ουδέτερο γήπεδο).

Δείτε αναλυτικά:

-ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ (11-17/5)

Από τις 11 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου, πραγματοποιείται προπόνηση σε γκρουπ των πέντε ποδοσφαιριστών στην παρουσία προπονητή, γυμναστή και φυσιοθεραπευτή. Παραμένουν κλειστά αποδυτήρια, γυμναστήρια και κοινόχρηστοι χώροι.

-ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ (18/5-12/6)

Από τις 18 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου θα έχουμε την έναρξη ομαδικών προπονήσεων. Στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων θα επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων και φυσικοθεραπευτηρίων με περιορισμούς. Θα επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης τα αγωνιστικά παιχνίδια με την μπάλα και η επαφή των παιχτών. Και το πλέον σημαντικό, όπως σημειώνεται, από τις 3 Ιουνίου τα σωματεία θα μπορούν να αγωνίζονται σε φιλικούς αγώνες. Μεταξύ 10 μέτρων που σημειώνονται, ξεχωρίζουν δύο σημεία: Α) 24 ώρες πριν την έναρξη ομαδικών προπονήσεων, οι παίκτες και το προσωπικό των ομάδων θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19. Β).

Από την 18η Μαΐου οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν χρήση των αποδυτηρίων τους στην παρουσία μόνο 8 ατόμων και να υπάρχει πέραν των 2 μέτρων απόσταση μεταξύ του κάθε παίκτη.

-ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ (13/6-1/8)

Από το Σάββατο, 13 Ιουνίου, προτείνεται η επανέναρξη πρωταθλήματος χωρίς θεατές, με την τήρηση 18 συνολικά μέτρων. Όπως είναι για παράδειγμα το διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19. Επίσης, η κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώσει 50 άτομα τα οποία θα παρακολουθήσουν τον αγώνα από την εξέδρα διατηρώντας απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, τα κυλικεία θα πρέπει να είναι κλειστά και θα απαγορεύονται οι χειραψίες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

-Ο ποδοσφαιριστής θα μπαίνει σε απομόνωση και παρακολούθηση. Προπόνηση ή αγώνας τη συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλονται και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών σε διαγνωστικό τεστ. Όλοι οι χώροι και μέσα που χρησιμοποιεί η ομάδα θα πρέπει να τύχουν απολύμανσης από εγκεκριμένη εταιρεία. Όσα μέλη της ομάδας έχουν αρνητικά τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες με καθημερινή κλινική παρακολούθηση για 7 μέρες. Το άτομο που ήταν θετικό στον ιό, ακολουθεί τις οδηγίες των σχετικών υπηρεσιών του Κράτους. Η επιστροφή του στις προπονήσεις θα επιτραπεί μετά τη διενέργεια 3 διαγνωστικών εξετάσεων, με 5 μέρες διάστημα μεταξύ των εξετάσεων, και νοουμένου ότι τα αποτελέσματα και των 3 αυτών εξετάσεων είναι αρνητικά.

-Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής ή προσωπικό του σωματείου παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει άμεσα να απομονωθεί σε ειδικό δωμάτιο, και να υποβληθεί άμεσα σε διαγνωστικό τεστ. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα εντός μίας ώρας. Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό, θα πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση και υπό παρακολούθηση για 5 μέρες και να επαναλάβει το τεστ την 5η μέρα. Σε περίπτωση που είναι αρνητικό θα μπορεί να επανέλθει στο πρόγραμμα της ομάδας.

-Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής ή μέλος της ομάδας εντοπιστεί θετικός με την επανέναρξη του πρωταθλήματος, θα τηρηθούν όλες οι πιο πάνω διαδικασίες και επιπλέον θα πρέπει να ενημερωθούν τα σωματεία που αγωνίστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες με την ομάδα αυτή ούτως ώστε εντός 24 ωρών να γίνουν διαγνωστικά τεστ στα μέλη των ομάδων αυτών.

ΦΤΥΣΙΜΟ ΙΣΟΝ ΑΠΟΒΟΛΗ

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο περιλαμβάνει και τροποποιήσεις κανονισμών και προκήρυξης του πρωταθλήματος. Τις συγκεντρώσαμε επιγραμματικά στα ακόλουθα σημεία:

1) Απαγορεύεται το φτύσιμο από τους ποδοσφαιριστές και το προσωπικό στο γήπεδο ή πέριξ του αγωνιστικού χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποβάλλεται από τον διαιτητή του αγώνα.

2) Οι ομάδες δεν θα δίνουν γραπτώς στον 4ο διαιτητή τις αλλαγές τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η αλλαγή θα δηλώνεται προφορικά στον 4ο από τον βοηθό προπονητή. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής, μόνο ο παίκτης που θα μπει στο γήπεδο θα προσεγγίζει τον 4ο διαιτητή, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων.

3) Ο ποδοσφαιριστής που γίνεται αλλαγή θα πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στα αποδυτήρια. Δεν μπορεί να προσεγγίσει το πάγκο της ομάδας του. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής να αποφεύγεται η χειραψία ή οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

4) Απαγορεύονται οι ομαδικοί πανηγυρισμοί παιχτών και προσωπικού κατά την επίτευξη τέρματος ή με τη λήξη του αγώνα.

5) Αλλάζει ο κανονισμός από 10 σε 6 παιδιά (ball-boys) για επαναφορά της μπάλας.

6) Παίκτης που τραυματίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα θα προσεγγίζεται μόνο από τον ιατρό της ομάδας ή του σταδίου. Κανένας συμπαίχτης ή αντίπαλος δεν δικαιούται να έρθει σε απόσταση λιγότερη των 2 μέτρων από τον τραυματία παίχτη.

7) Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου η είσοδος στα αποδυτήρια επιτρέπεται μόνο στους 11 ποδοσφαιριστές που ήταν στον αγώνα, στον προπονητή, στον βοηθό προπονητή, στον ιατρό και τους 2 φυσικοθεραπευτές.

8) Πριν τον αγώνα καθώς και στο ημίχρονο απαγορεύονται οι συνεντεύξεις. Συνεντεύξεις θα γίνονται μόνο από τους δυο προπονητές, χωριστά, μετά τη λήξη του αγώνα.

ΚΑΘΟΔΟΣ ΞΕΝΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε περίπτωση που η ΚΟΠ αποφασίσει να προσκαλέσει διαιτητές από το εξωτερικό, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι διαιτητές θα έχουν μαζί τους βεβαίωση ότι έχουν περάσει από διαγνωστικό έλεγχο 36 ώρες πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας. Με την άφιξή τους, θα αποσύρονται σε ξενοδοχείο και εντός 24 ωρών θα τους γίνεται διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού. Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, εκτός και αν το διαγνωστικό τεστ είναι θετικό.

Επίσης, η ΚΟΠ εντός 15 ημερών θα ανακοινώσει κατάλογο με ονόματα διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών διαιτησίας και παρατηρητών αγώνων οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να δηλωθούν σε αγώνα. Όλοι θα προβούν σε διαγνωστικά τεστ στις 26 Μαΐου και σε επαναληπτικό τεστ 24 ώρες πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος. Ο 4ος διαιτητής θα πρέπει να φορά γάντια και μάσκα προστασίας. Μετά από κάθε αλλαγή θα απολυμαίνει τα χέρια του με αντισηπτικό.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ STEWARDS ΜΕ ΜΑΣΚΑ

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο αναφέρεται και στα στάδια αγώνων. Μεταξύ άλλων προνοεί πως όλο το προσωπικό του σταδίου, συμπεριλαμβανομένων και των stewards, θα πρέπει να φορά προστατευτική μάσκα καθ’ όλο το διάστημα που θα βρίσκεται στο γήπεδο, θα θερμομετριέται και θα συμπληρώνει σύντομο ερωτηματολόγιο. Όπου υπάρχει ευχέρεια, η άφιξη και είσοδος στο στάδιο των ομάδων θα γίνεται από διαφορετική είσοδο και να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των δύο ομάδων. Υπάρχουν επίσης πρόνοιες που αφορούν τους τραυματιοφορείς, την κουζίνα-εστιατόρια και τους κοινόχρηστους χώρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

2η αγωνιστική: 13 – 14 Ιουνίου

3η αγωνιστική: 16 – 17 Ιουνίου

4η αγωνιστική: 20 – 21 Ιουνίου

5η αγωνιστική: 27 – 28 Ιουνίου

6η αγωνιστική: 30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου

7η αγωνιστική: 4 – 5 Ιουλίου

8η αγωνιστική: 11 – 12 Ιουλίου

9η αγωνιστική: 14 – 15 Ιουλίου

10η αγωνιστική: 18 – 19 Ιουλίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Ημιτελικοί: 25 Ιουλίου (μονοί αγώνες σε ουδέτερο γήπεδο)

Τελικός: 1 Αυγούστου

Comments
To Top