ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα «γεννήθηκε» το καμάρι της Λεμεσού

Σαν σήμερα, 14 Απριλίου, 66 χρόνια πριν, «γεννήθηκε» το καμάρι της Λεμεσού, ένας σύλλογος που έμελλε να γράψει ιστορία.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ… Ένας σύλλογος, μία ιδέα, ένας Θρύλος, που από την ίδρυσή του το 1954 και στην πάροδο των χρόνων… γιγαντώθηκε, μεγαλούργησε, πρόσφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τόσο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της Κύπρου, όσο και στον αθλητισμό του νησιού μας.

Ένας σύλλογος από τα σπλάχνα του οποίου αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές του αθλητισμού, μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, αλλά και αγωνιστές – ήρωες, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, ενώ πολλοί άλλοι θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας.

Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες φίλοι του συλλόγου φρόντισαν να κυματίζουν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία της ομάδας, η οποία φέρει τα χρώματα της μητέρας πατρίδας Ελλάδας και να… μεταφέρουν από γενιά σε γενιά την ιδέα που ονομάζεται ΑΠΟΛΛΩΝ.

Ο κόσμος του οποίου αυξάνεται και πληθύνεται καθημερινά και που αντιστοιχεί σ’ ένα μεγάλο και σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού της νήσου.

Ενός κόσμου, που έχει ζήσει μεγάλες και ιστορικές στιγμές, αλλά κι έχει κλάψει και πονέσει γι’ αυτή την μεγάλη και ιστορική ομάδα.

Ενός κόσμου, που ζει και αναπνέει, που ξυπνάει και ονειρεύεται για το μεγαλείο σου ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

Ενός κόσμου, που… μες τη μαγεία του είναι χαμένος για καιρό και είναι στο πλευρό του από παιδί μικρό.

Όταν ξεκίνησαν όλα…

Γύρω στα τέλη του 1953, μια ομάδα νεαρών είχαν το όνειρο και έθεσαν ως στόχο, την ίδρυση ενός συλλόγου με εθνικούς και αθλητικούς σκοπούς και ταυτόχρονα την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων, που θα γινόντουσαν μέλη.

Στις 14 Απριλίου του 1954 και έπειτα από γενική συνέλευση αρκετών μελών των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών, με επικεφαλής τον κ. Χριστάκη Σαββίδη γίνεται εισήγηση για την ίδρυση αθλητικού σωματείου με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Όμιλος ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού.

Η συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση και έτσι από τις 14 εκείνου του μήνα εν έτει 1954 γεννήθηκε ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας μας αποτελείτο από τους: Χαράλαμπο Λυμπουρίδη (Γραμματέα), Ανδρέα Ψυλλίδη (Ταμία), Αντωνάκη Φουρλά (Σύμβουλο), Μελή Χαραλάμπους (Σύμβουλο), Ανδρέα Θεοχάρους (Σύμβουλο), Ανδρέα Αγγελόπουλο (Σύμβουλο) και Κώστα Παναγιώτου (Σύμβουλο).

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη Φουρλά, δίνοντας πολλούς αγώνες στην ύπαιθρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή και έτσι το ρεύμα προς εγγραφή νέων μελών αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς.

Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ΚΟΠ με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1955 για την ένταξη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε αυτή. Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) έχει εντάξει στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία.

Η ομάδα με προπονητή τον Αργυρή Γαβάλα, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, αποτελώντας μία εκ των τεσσάρων ομάδων που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ.

Η πρώτη επίσημη νίκη της ομάδας μας σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1957, επικρατώντας με 6-1 του Πανελλήνιου στο ΓΣΟ.

Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει κάθε εγχώριο τίτλο, τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), εννέα κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017) και τρεις Ασπίδες της ΚΟΠ (2006, 2016 και 2017).

Παράλληλα, έφερε επιτυχίες και στον τόπο μας, καταφέρνοντας να προκριθεί τέσσερις φορές σε ομίλους Ευρωπαϊκών διοργανώσεων (2014, 2015,2018,2019).

Σήμερα, 66 χρόνια αργότερα από την ημέρα ίδρυσης του Απόλλωνα, ο «Θρύλος», συνεχίζει να σημειώνει τεράστιες επιτυχίες σε Κύπρο και Ευρώπη, κατατάσσοντάς τον στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες ομάδες του τόπου.

Το σίγουρο είναι, πως η προοπτική που παρουσιάζεται, είναι αντάξια της πλούσιας και ένδοξης ιστορίας του σωματείου και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό.

Το νέο μας γήπεδο στο Κολόσσι θα αποτελέσει αφετηρία για νέες μεγάλες επιτυχίες τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις και οι απανταχού Απολλωνίστες αδημονούν για την μέρα εκείνη κατά την οποία η ομάδα μας θα αγωνιστεί στο νέο της ποδοσφαιρικό σπίτι.Χρόνια πολλά στον Απόλλωνα και στους χιλιάδες πιστούς οπαδούς του.

Χρόνια Πολλά Θρύλε Θεέ μου!

Comments
To Top