ΣΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΥΠΕΣ ΜΑΖΙ

Ομάδα με πάνω από ένα αιώνα ιστορίας!(Φώτος)

Με μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης και της Ελβετίας θα κληθούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να βρεθούμε ξανά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, τη Βασιλεία.

Πάμε να δούμε κάποια στοιχεία της ιστορικής αυτής ομάδας…

Η ΦΚ Βασιλεία 1893 ευρέως γνωστή ως Βασιλεία, είναι επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Ελβετίας και ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1893. Συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία του Πρωταθλήματος Ελβετίας, την Ράϊφαϊζεν Σούπερ Λιγκ. Η Βασίλεια έχει κατακτήσει 20 φορές το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελβετίας και 12 φορές το Κύπελλο Ελβετίας στους τίτλους τις ομάδας συμπεριλαμβάνεται και ένα Λιγκ Καπ Ελβετίας, μια διοργάνωση που άρχισε να διεξάγεται το 1972 και σταμάτησε το 1982.

Προσωνύμιο της ομάδας είναι το Bebbi ή RotBlau που σημαίνει «κυανέρυθροι». Εδρεύει στην πόλη Βασιλεία που είναι μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι επίσης η πρωτεύουσα του ημι-καντονίου Μπάζελ-Στατ (Βασιλεία-Πόλη). Η επίσημη γλώσσα είναι τα γερμανικά.

Έδρα της ομάδας είναι το Ζανκτ Γιάκομπ-Παρκ (γερμανικά: Sankt Jakob-Park) που αντικατέστησε την παλιότερη έδρα της, το Ζανκτ Γιάκομπ. Η κατασκευή του νέου γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βασιλείας διήρκεσε περίπου τρία χρόνια.Το σύγχρονο αθλητικό κέντρο έχει κατασκευαστεί εντός των διεθνών προδιαγραφών της ΟΥΕΦΑ, κατηγορίας τεσσάρων αστέρων. Η κατασκευή του γηπέδου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1998 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2001. Η χωρητικότητα του είναι 38.512 θέσεων.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Μαρσέλ Κόλερ που αντικατέστησε τον 41χρονο Ελβετό, Ράφαελ Βίκι πριν τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ και μια μέρα μετά τον αποκλεισμό επισημοποιήθηκε η συνεργασία τους. Ο 57χρονος Ελβετός τεχνικός είχε εργαστεί από το 2011 μέχρι το 2017 στην εθνική Αυστρίας, ενώ παλαιότερα είχε δουλέψει σε Σεντ Γκάλεν, Γκρασχόπερς, Κολωνία και Μπόχουμ.

 

Στο ρόστερ της ομάδας κυριαρχούν οι Ελβετοί ποδοσφαιριστές, πολλοί απ΄αυτούς βέβαια είναι πολιτογραφημένοι ενώ υπάρχουν δύο Γάλλοι και από κει και πέρα ένας Δανός, Ιταλός, Ιβοριανός, Παραγουανός, Τσέχος, Κολομβιανός, Ολλανδός και ένας Ελλαδίτης ο Κωνσταντίνος Δημητρίου που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

Comments
To Top