ΣΤΗΛΕΣ

Περίεργα και παράξενα Παγκόσμιο Κύπελλο 1930 (Ουρουγουάη)

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο προ των πυλών, το apollon.365 θα σας παρουσιάζει, διάφορα άγνωστα παράξενα αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία και βιντεογραφήματατων 20 παγκοσμίων κυπέλλων που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα.

Το 1930 η πρώτη διοργάνωση δόθηκε στην Ουρουγουάη. Επειδή έχασαν τη μάχη της διεκδίκησης οι χώρες της Ευρώπης που ήταν υποψήφιες (Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία) μποϊκόταραν την οργάνωση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης δεν πήγαν είτε λόγω της μεγάλης απόστασης είτε γιατί σνόμπαραν το θεσμό (Αγγλία). Οι μόνες χώρες της Ευρώπης που πήγαν ήταν οι Γιουγκολαβία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία. Στον τελικό το κύπελλο πήρε η διοργανώτρια Ουρουγουάη που επικράτησε της Αργεντινής 4-2. Γι’ αυτό στο Μπουένος Άιρες έγιναν σοβαρά επεισόδια και αργεντίνοι οπαδοί λιθοβόλησαν το προξενείο της Ουρουγουάης!

Περίπου 15.000 άνθρωποι δούλευαν ημέρα και νύχτα από το Φεβρουάριο του 1930 προκειμένου να κατασκευαστεί το στάδιο «Σεντενάριο» στην πρωτεύουσα της χώρας το Μοντεβίδεο. Για την κατασκευή του σταδίου απαιτήθηκαν 14.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 160.000 κυβικά μέτρα άμμου. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1 εκατομμύριο πέσος.
Ασφάλεια ζωής ζήτησε από τους διοργανωτές ο διαιτητής του τελικού Ζαν Λανζενό. Ο Βέλγος ρέφερι βλέποντας το φλογερό ταμπεραμέντο των Λατίνων φοβήθηκε για τη ζωή του και ζήτησε προστασία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πλοίο που θα τον μετέφερε στην Ευρώπη ήταν έτοιμο να σαλπάρει αμέσως μετά τη λήξη του τελικού. Τελικά δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο και ο Λανζενό έμεινε στο Μοντεβιδέο άλλες δύο ημέρες.

Όσοι οπαδοί της Αργεντινής βρέθηκαν στο Μοντεβιδέο προκειμένου να παρακολουθήσουν τον τελικό, όπου η εθνική τους ομάδα αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο με αποτέλεσμα η αστυνομία να βρει δεκάδες όπλα και αρκετά πυρομαχικά!

Στον τελικό τόσο η Αργεντινή όσο και η Ουρουγουάη επιθυμούσαν να χρησιμοποιηθεί η δική τους μπάλα. Τελικά ο διαιτητής αποφάσισε κάθε ημίχρονο να διεξαχθεί με διαφορετική μπάλα. Έτσι στο α’ ημίχρονο μετά από κλήρωση οι δύο ομάδες έπαιξαν με την Αργεντίνικη και στο β’ ημίχρονο με την μπάλα των Ουρουγουανών!

Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Ουρουγουάη το 1930, αρχηγός της εθνικής Γαλλίας ήταν ο Αλεξ Βιγιαπλάν, ο οποίος χρόνια αργότερα εκτελέστηκε, αφού αποδείχθηκε ότι συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου!

Η Γαλλία έκανε με το καράβι ταξίδι 40 ημερών για να φτάσει στην Ουρουγουάη κι έτσι η προετοιμασία της ομάδας έγινε… εν πλω!
Ο αγώνας Ρουμανία – Περού 3-1 στο Στάδιο «Ποσίτος» για τον τρίτο όμιλο του τουρνουά έγινε μεταξύ συγγενών και φίλων αφού στις κερκίδες δε μαζεύτηκαν ούτε 300 άνθρωποι, για να δουν τον Κονσταντίν Στάντσιου να σκοράρει δύο τέρματα, τον ΣτέφανΜπάρμπου άλλο ένα, και τον Λουίς Σόουζα-Φερέιρα να μειώνει για τους Περουβιανούς αγώνα τον οποίο ματς έχει το πιο αρνητικό ρεκόρ προσέλευσης θεατών απ’ όλα τα παιχνίδια της τελικής φάσης όλων των Μουντιάλ!

Οι 300 της εξέδρας είδαν τον Πλάσιντο Γκαλίντο, του Περού, να αποβάλλεται στο 56′. Δεν το ήξεραν τότε, αλλά ήταν μάρτυρες ιστορικού γεγονότος: ο Περουβιανός μέσος έγινε ο πρώτος παίκτης που αποβλήθηκε ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ!

Comments
To Top