ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Οι ισχυρές άμυνες και τα πολλά clean sheets δίνουν τα πρωταθλήματα!(στατιστική ανάλυση)

Ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το κατενάτσιο σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Ελένιο Ερέρα είχε πει κάποτε ότι «αν ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι, τότε οι τίτλοι φιλτράρονται μέσα από μια ισχυρή άμυνα».

Όσο κι αν πολλοί επιμένουν πως οι ομάδες που σκοράρουν πολλά γκολ κερδίζουν τίτλους, η πικρή αλήθεια είναι πως εκείνες που έχουν καλές άμυνες και κυρίως τα πολλά μηδέν παθητικό, (clean sheets αγγλιστί), κατακτούν τίτλους.

Κάποτε ο Πούσκας ήταν ο πρώτος που είχε δηλώσει πως προτιμά τη νίκη με 5-4 παρά με 1-0, αλλά τις τέσσερις χρονιές που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟ μόνο μία φορά πήρε τον τίτλο και μάλιστα όταν η ομάδα του είχε την καλύτερη άμυνα, το 1971-72.

Η προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας του κυπριακού πρωταθλήματος τα τελευταία 10 χρόνια αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Συνήθως οι ομάδες οι οποίες κατακτούν τα πρωταθλήματα δέχονται περίπου μέσο όρο 20-25 γκολ (εξαίρεση η ΑΕΛ που δέχτηκε 10 την περίοδο 2011/12) και 0,6-0,8 γκολ ανά αγώνα! Μικρό το δείγμα αλλά ο Απόλλωνας στο πρωτάθλημα δέχεται 1,3 γκολ ανά αγώνα διπλάσιο δηλαδή ποσοστό από τον μέσο όρο που δέχεται μια πρωταθλήτρια ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια!

Στην ιστορία των τελευταίων 10 χρόνων μόνο δύο φορές ομάδα που δεν διέθετε την καλύτερη άμυνα δεν πήρε το πρωτάθλημα το 2009/10 η Ομόνοια και το 2010/11 το ΑΠΟΕΛ!

Το πιο σημαντικό όμως για τον γράφων για μια ομάδα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα είναι τα πολλά clean sheets. Τα τελευταία 10 χρόνια η πρωταθλήτρια ομάδα στα μισά της περίπου παιγνίδια διατήρησε το μηδέν παθητικό και ο πιο κάτω πίνακας είναι ενδεικτικός.

 

Ο Απόλλωνας σε κανένα από τα 3 παιγνίδια πρωταθλήματος δεν κράτησε το μηδέν παθητικό αλλά ούτε και στα τελευταία 7 σε όλες τις διοργανώσεις ενώ στα 11 φετινά του παιγνίδια μόνο 2 φορές πήρε clean sheet!

Για την ιστορία να αναφέρομε ότι ο Απόλλωνας όταν κατάκτησε το πρωτάθλημα το 1990/91 και 1993/94 είχε 42,3% clean sheets ενώ το 2005/06 31% !

Comments
To Top