ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

1965/66: Αφιέρωμα στο πρώτο Κύπελλο της ιστορίας μας!(video)

Την περίοδο 1964/65 ο Απόλλωνας έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία του έχασε όμως στον τελικό του Κυπέλλου από την ισχυρή Ομόνοια με 5-1.
Ωστόσο, την αμέσως επόμενη σεζόν 1965/66 και μετά από μόλις 12 χρόνια ζωής, το όνειρο πήρε σάρκα και οστά αφού μετά από εκπληκτική πορεία στο θεσμό ο Θρύλος κατάφερε αυτό που για αρκετούς, εκείνο τον καιρό, έμοιαζε με ακατόρθωτο.

Στις 26 Ιουνίου του 1966 μέσα σ’ ένα κατάμεστο Γ.Σ.Π. και με έξι και πλέον χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό του και με ηγετική φυσιογνωμία τον Πανίκο Κρυστάλλη, η ομάδα μας έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία της κερδίζοντας το μεγάλο φαβορί και την καλύτερη Νέα Σαλαμίνα όλων των εποχών με 4-2.

Η ομάδα μας βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 μόλις από το 17’ όμως σε διάστημα εφτά λεπτών γύρισε το παιγνίδι με σκόρερς τους Πανίκο Γιολίτη στο 33΄ και Άντρο Κωνσταντίνου (φωτογράφο) στο 40΄. Στην εκπνοή του ημιχρόνου η Νέα Σαλαμίνα ισοφάρισε σε 2-2 όμως η επανάληψη ανήκε ολοκληρωτικά στον Απόλλωνα που πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο 60’ με τον Αντωνάκη Παναγίδη, ενώ εκμεταλλευόμενος το αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας, ο Πανίκος Κρυστάλλης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στο 72’ διαμορφώνοντας το τελικό 4-2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη αλλά και η τελευταία φορά που η ομάδα μας βρέθηκε πίσω στο σκορ σε τελικό Κυπέλλου και κατάφερε να το ανατρέψει και να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο.

Το επαμειβόμενο Κύπελλο της κόκα-κόλα παρέδωσε στην ομάδα μας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κυπριανού μαζί με 15 επίχρυσα μετάλλια και επιταγή £100 από την Εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ!

Για την ιστορία, η ομάδα μας, για να φτάσει στον μεγάλο τελικό, απέκλεισε στον α’ γύρο το ΑΠΟΕΛ εκτός έδρας με 2-1 στην παράταση με τον Κωστάκη Βασιλειάδη να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ, στη προημιτελική φάση τον ΑΠΟΠ εντός έδρας με 5-1 με γκολ των Κωστάκη Βασιλειάδη (4) και Αντρέα Γεωργίου, ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε σε εντός έδρας αγώνα τον πανίσχυρο τότε Ολυμπιακό με 2-1 με γκολ των Πανίκο Γιολίτη και Πανίκο Κρυστάλλη.

Σύνθεση τελικού: Ευαγόρας Βασιλείου, Χριστάκης Πολυκάρπου (Φασουλής), Ανδρέας Γεωργίου (Κύρου), Δήμος Καβάζης, Άντρος Κωνσταντίνου (φωτογράφος), Μιχάλης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Πανίκος Κρυστάλλης, Κωστάκης Βασιλειάδης, Πανίκος Γιολίτης, Αντωνάκης Παναγίδης.

Προπονητής: Γιάνους Ζόλναϊ.
Διαιτητής: Κόουλσμιθ (Αγγλία).
Εισιτήρια: 10.000 θεατές.

 

Comments
To Top