ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο χωρίς πόδι;(Φωτορεπορτάζ, video)

Με δύναμη ψυχής που ξεπερνάει σε ταλέντο τον Λιονέλ Μέσι και θέληση για ζωή που ξεπερνάει την ποιότητα του Κριστιάνο Ρονάλντο, δώδεκα Έλληνες αποτελούν την Εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων που συστάθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν από εννέα μήνες.
Σιγά-σιγά αλλά σταθερά η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων κάνει τα πρώτα της βήματα και προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί να κάνει ευρέως γνωστό το άθλημα και στην Ελλάδα.
Να δώσει μια διέξοδο σε όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και νόμιζαν μέχρι χθες ότι δεν μπορούν να παίξουν το αγαπημένο τους άθλημα. Όλοι τους αποτελούν παράδειγμα μίμησης για όλους μας.
Η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και δρα υπό την αιγίδα του σωματείου ΑμεΑ “Καστελλάνοι”. Η πρώτη προπόνηση έλαβε μέρος σε ιδιωτικές ακαδημίες στον Ρέντη στις 3 Μαΐου 2016.

Τα στελέχη της ομάδας ταξίδεψαν στη Πολωνία και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ακρωτηριασμένων Ποδοσφαιριστών (European Amputee Football Federation) έφεραν το άθλημα στη χώρα μας και η Ελλάδα κατέστη η 14η χώρα με εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων στην Ευρώπη. Παγκοσμίως οι ομάδες έχουν ξεπεράσει τις 40!

Αυτή την στιγμή η εθνική απαρτίζεται από 12 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι οι εξής: Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Βουβόπουλος (τερματοφύλακες), Τάσος Τσίγκας, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Μπακογιάννης, Θανάσης Σύρμας, Θοδωρής Αλεξάς, Νικόλαος Παπακυριάκης, Γιάννης Βασιάδης, Δημήτρης Αγριανίτης, Νικόλας Παπαγγελής, Λάζαρος Μαρίγγος. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος κλπ.).
Την παρούσα στιγμή οι προπονήσεις γίνονται σε ιδιωτικές ακαδημίες (Fair Play 5×5) στο Γέρακα Αττικής (πλησίον προαστιακού) κάθε Παρασκευή απόγευμα.
Προπονητής της ομάδας είναι ο 27χρονος Γιώργος Ιορδανίδης ο οποίος έχει σπουδάσει προπονητική στην Αγγλία (BA Hons – Football Studies, FA Level 2) και αφού γύρισε στην Ελλάδα ανέλαβε αφιλοκερδώς την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ελλάδος. Τεχνικός διευθυντής της ομάδας και ο άνθρωπος που τρέχει για όλα είναι ο Άρης Μαυρόπουλος (MSc., PhD. Candidate). Οι δυο τους έχουν αναλάβει να τρέχουν όλα τα ζητήματα της ομάδος μέχρι στιγμής.
Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει λάβει μέρος μια φορά στο European Amputee Football Weeks project. Αυτό έγινε στις 11 και 12 Ιουνίου του 2016, όπου για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 9 παίκτες και προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες του Γιώργου Ιορδανίδη για το προαναφερθέν πρόγραμμα.
Το European Amputee Football Weeks είναι η “ευρωπαϊκή εβδομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών” και διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΟΥΕΦΑ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι χώρες παίζουν αγώνες μεταξύ τους με στόχο πάντα την πρώτη θέση.
Η νεοσύστατη ομάδα της Ελλάδας χορηγήθηκε έτσι ώστε να διοργανώσει εθνικό καμπ για πρώτη φορά στη χώρα μας με σκοπό τη ανάπτυξη του αθλήματος και προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος στο επόμενο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο κύπελλο (έχουν ήδη διεξαχθεί ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο).
Μέχρι στιγμής η ομάδα ακρωτηριασμένων έχει αντιμετωπίσει το τμήμα futsal της ΑΕΚ σε δυο φιλικά προσαρμοσμένα παιχνίδια στις ανάγκες των παικτών της τα οποία ήταν διάρκειας 10 λεπτών το καθένα. Αποτέλεσμα; Μια νίκη και μια ήττα για την ομάδα με 1-0 και 0-1 αντίστοιχα.
Σκοπός των ανθρώπων της Εθνικής Ελλάδος είναι να γίνουν δυο ομάδες στην Ελλάδα. Μια στην Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα, αρχικά τουλάχιστον, προκειμένου να παίζουν κάθε μήνα ένα παιχνίδι μεταξύ τους και να διαδοθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο άθλημα. Το οποίο μάλιστα ακόμα δεν έχει συμπεριληφθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Γίνονται προσπάθειες, ωστόσο, ώστε να μπει στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών του 2020
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Στο άθλημα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό, είτε με εκ γενετής ανωμαλία στο ένα κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου, εκτός του τερματοφύλακα) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες).
Οι διαστάσεις του γηπέδου έχουν επιτρεπόμενο όριο 70 επί 60 μέτρα το μέγιστο και τέρματα ύψους 2,2 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων.
Η κάθε ομάδα δικαιούται time-out δυο λεπτών ανά αγώνα ενώ διατηρεί το δικαίωμα απεριορίστων αλλαγών.
Δεν υπάρχει offside.
Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 βασικοί παίκτες (12 παίκτες απαρτίζουν την αποστολή της ομάδας, οι δυο είναι αναγκαστικά τερματοφύλακες).
Η διάρκεια του αγώνα είναι δυο ημίχρονα των 25 λεπτών το καθένα, με μεσοδιάστημα ξεκούρασης 10 λεπτών.
Απαγορεύεται η εσκεμμένη επαφή με τις πατερίτσες: σ΄αυτή την περίπτωση δίνεται πέναλτι εις βάρος της ομάδος που υπέπεσε στην παράβαση.

Πηγή: www.sport24.gr

To Top