ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έτοιμη η νέα αίθουσα επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού

Ένα υπερσύγχρονο, αρχιτεκτονικό στολίδι θα υποδέχεται τους επιβάτες που θα διακινούνται από το λιμάνι Λεμεσού. Η αίθουσα επιβατών ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και αναμένεται να δοθεί στο κοινό το επόμενο διάστημα, αφού τελειώσουν και οι τελευταίες εργασίες.

Έχει εμβαδόν 10.000τμ, αποτελείται από εφτά ξεχωριστές αίθουσες, «κελύφη», στις οποίες, πέραν των χώρων αναμονής των επιβατών, θα στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως Τελωνείο και Αστυνομία, γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων, καταστήματα, εστιατόριο, καφετέριες καθώς επίσης και μπαρ. Η κατασκευή του έργου ανήλθε στα 13.5 εκατομμύρια ευρώ.

Το κτίριο

Το κτίριο συνθέτει σε οργανική, γραμμική διάταξη εφτά ελλειπτικά κελύφη κατά μήκος του Ανατολικού Μόλου. Τα κελύφη βρίσκονται σε άμεση σχέση με το βιομηχανικό τοπίο του λιμανιού και αποτελούν ένα οπτικά διαμπερές σύνορο μεταξύ του χερσαίου και του λιμενικού χώρου. Λειτουργώντας σαν τεράστια φινιστρίνια, πλαισιώνουν την θέα των αγκυροβολημένων κρουαζιερόπλοιων και του λιμανιού.

Τα κελύφη εσωτερικά έχουν άσπρο χρώμα ενώ οι ενδιάμεσοι χώροι μετάβασης μεταξύ αυτών, έχουν σκούρο γκρίζο χρώμα.

Χώροι αναμονής και υπηρεσίες

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να διακινηθεί από το ένα κέλυφος στο άλλο, μέσω των εσωτερικών συνδετικών χώρων. Τα κελύφη 01, 02 και 03 θα στεγάζουν τις αίθουσες αφίξεων, τελωνείο και τα τμήματα μετανάστευσης και αστυνόμευσης. Το κέλυφος 04 στο ισόγειο θα εξυπηρετεί την συλλογή αποσκευών για μεταφορά στα κρουαζιερόπλοια, ενώ στον πρώτο όροφο θα στεγάζεται εστιατόριο, το οποίο θα είναι ανοικτό στο κοινό ολόχρονα. Στην οροφή του εστιατορίου έχει σχεδιαστεί εξέδρα με μπαρ (skybar), από το οποίο ο επισκέπτης θα έχει απρόσκοπτη πανοραμική θέα της πόλης της Λεμεσού, του λιμανιού και της Μεσογείου. Το κέλυφος 05 θα στεγάζει το χώρο υποδοχής των αιθουσών αναχωρήσεων, ενώ θα περιλαμβάνει καφετέρια και γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων και πληροφοριών. Τα κελύφη 06 και 07 θα στεγάζουν τις αίθουσες αναχωρήσεων, τα τμήματα μετανάστευσης, ελέγχου και αστυνόμευσης όπως επίσης καφετέρια και καταστήματα.

Ολόχρονη λειτουργία

Παρόλο που ο πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι να εξυπηρετεί τους επιβάτες που φθάνουν ή αναχωρούν από την Κύπρο, το κτίριο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι αποκλειστικά κατά τους μήνες διακίνησης επιβατών. Οι αίθουσες αφίξεων έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν την ευχέρεια να φιλοξενούν εκθέσεις, συνέδρια και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα προσφέρουν συνεχή χρήση του κτιρίου και επιπλέον θα ενισχύσουν την ενσωμάτωση της ανάπτυξης με τα δρώμενα της πόλης της Λεμεσού.

Στον επενδυτή η διαχείριση του έργου

Βάσει συμβολαίου, τη νέα αίθουσα – στολίδι του λιμανιού θα διαχειρίζεται ιδιώτης επενδυτής για περίοδο 25 χρόνων. Τη διαχείριση έχει αναλάβει κοινοπραξία των εταιρειών DP World και G.A.P. Vassilopoulos Group.

Αρχιτέκτονες έργου: Dickon Irwin, Μαργαρίτα Κρητιώτη

Ομάδα μελέτης: Dickon Irwin, Μαργαρίτα Κρητιώτη, Γιώργος Μάρκου

Πολιτικοί Μηχανικοί: Earthquake Protected Structures

Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί: Ηλιοφώτου, Ζινιέρης Στασής Συνεταίροι

Πηγή: inbusiness

To Top