ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια σωτήρια απόκρουση που αποδείχτηκε μισός τίτλος!(video)

Η κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος του Απόλλωνα την περίοδο 2005/06 είχε πολλούς πρωταγωνιστές: τον Μπερντ Στάγκε που αναμόρφωσε την ομάδα, τον match killer Ούκας Σόσιν με 28 γκολ, τον «μάγειρα» Ζοάο Πάιβα, την ηγετική μορφή Έλιο Πίντο, την ψυχάρα Θεοφίλου, την εμπειρία Μίχαλσκι, την μεγάλη συνεισφορά των Ιρακινών, τον ακούραστο εργάτη Μπογκτάν.

Για τους περισσότερους όμως ποδοσφαιρικούς αναλυτές, και όχι μόνο, ο ποδοσφαιριστής «κλειδί» της περιόδου 2005/06 δεν ήταν άλλος από τον πανύψηλο Τσέχο φύλακα άγγελο της ομάδας μας Άλες Χβαλόφσκι.

Ο Άλες πραγματοποίησε συγκλονιστική χρονιά κρατώντας την ομάδα μας όρθια στα δύσκολα κάνοντας σωρεία σωτήριων επεμβάσεων που δύσκολα μπορούν να διαγραφούν από την μνήμη των οπαδών του Απόλλωνα. Το αποκορύφωμα όμως υπήρξε ο αγώνας που έγινε στις 25 Μαρτίου, 2006 όταν στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής ο Απόλλωνας αντιμετώπισε στο Τσίρειο την ομάδα του Εθνικού Άχνας.

Πέντε στροφές πριν το τέλος του πρωταθλήματος η νίκη ήταν κάτι περισσότερο από επιτακτική αφού η ομάδα μας βρισκόταν στη δεύτερη θέση 1 βαθμό πίσω από το ΑΠΟΕΛ ενώ ένιωθε την ανάσα της Ομόνοιας που βρισκόταν στην τρίτη θέση με ένα μόλις βαθμό διαφορά από την ομάδα μας. Ο Απόλλωνας παρά το γεγονός ότι πήρε νωρίς προβάδισμα στο σκορ στο 15’ με γκολ του Σόσιν εντούτοις σε μια ανύποπτη φάση ο Εθνικός κατάφερε να ισοφαρίσει στο 30’ με κεφαλιά του Κεμπάντζε.

Στη συνέχεια η ομάδα μας βρήκε κραυγαλέες ευκαιρίες να πάρει και πάλι κεφάλι στο σκορ αλλά πότε η αστοχία πότε η ατυχία και πότε οι αποκρούσεις του αντίπαλου τερματοφύλακα κράτησαν αναλλοίωτο το σκορ στο 1-1 και τον αγώνα στα τελευταία στάδια να γίνεται «ρωσική ρουλέτα».

Ο αγώνας είχε φτάσει πια στο 81’ όταν σημειώθηκε μια φάση που έμελλε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ομάδας προς την κατάκτηση του τίτλου. Σε αυτό το χρονικό σημείο εννέα μόλις λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Κμέτετς, μετά από κάθετη μπαλιά συμπαίκτη του, έφυγε λίγο πίσω από το κέντρο εντελώς μόνος σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Χβαλόφσκι. Ο Τσέχος πορτιέρο δεν πανικοβλήθηκε σε καμία στιγμή περιμένοντας ψύχραιμα την κίνηση του αντίπαλου επιθετικού και δικαιώνεται για την επιλογή του χαρίζοντας στον Κμέτετς ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» κρατώντας συνάμα και την ομάδα μας ζωντανή στο κυνήγι της νίκης η οποία στο τέλος επιτυγχάνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο με τη λήξη του αγώνα στο 95’ με κεφαλιά του «μάγειρα» Ζοάο Πάιβα!

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι οι άλλοι δύο συνδιεκδικητές, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια κέρδισαν τα δικά τους παιγνίδια, στην αγωνιστική εκείνη, και εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι αν η ομάδα μας δεχόταν την ήττα από τον Εθνικό τα πράγματα θα φάνταζαν πλέον απίστευτα δύσκολα για την κατάκτηση του τίτλου αφού με τέσσερεις πλέον αγωνιστικές να απομένουν η ομάδα μας θα βρισκόταν στην τρίτη θέση με 2 βαθμούς πίσω από την δεύτερη Ομόνοια και τέσσερεις πίσω από το πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ!

Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι η σωτήρια απόκρουση του Άλες Χβαλόφσκι στον αγώνα κόντρα στον Εθνικό αποδείχτηκε στο τέλος ίσως κάτι περισσότερο από μισός τίτλος!

 

To Top