ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Στόχος μου να καθιερωθώ στην πρώτη ομάδα»

Από μικρός ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς του στην Πάφο χωρίς να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει στην καριέρα του. Στα δεκαπέντε του χρόνια και με το που τελειώνει το Γυμνάσιο βρίσκεται στην Αγγλία για να δοκιμάσει τις ικανότητες του. Ο λόγος για τον δεκαοκτάχρονο τερματοφύλακα της ομάδας μας Μιχάλη Παπαστυλιανού, που το φετινό Καλοκαίρι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα μας και πλέον έχει βάλει ψηλά τον πήχη στην νέα του καριέρα.

Πάμε όμως να αφήσουμε τον ίδιο να μας μιλήσει για την όλη του πορεία μέχρι τώρα και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Μιχάλη, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο; Από την αρχή επέλεξες τη θέση του τερματοφύλακα;

Από την ηλικία των οκτώ χρόνων ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στην Ακαδημία OLYMPIKO στην Πάφο. Δεν ξεκίνησα στη θέση του τερματοφύλακα αλλά μου άρεσε. Έτσι όταν σε ηλικία έντεκα χρονών διοργανώθηκε ένα ποδοσφαιρικό Camp, συμμετείχα και δοκιμάστηκα στη θέση του τερματοφύλακα. Κρίθηκα κατάλληλος και τότε πλέον ξεκίνησε η σταδιοδρομία μου στη δύσκολή αυτή θέση. Ακολούθως εντάχθηκα στις ακαδημίες της Πάφου, όπου αγωνίστηκα για δύο χρόνια και στη συνέχεια και σε ηλικία δεκατριών χρόνων, μετακόμισα στην ομάδα του Ατρόμητου Γεροσκήπου.

Αν δεν κάνουμε λάθος μετά την ολοκλήρωση της σεζόν με τον Ατρόμητο, ήθελες να δοκιμάσεις την τύχη σου στην Αγγλία;

Ναι, ήθελα να ταξιδέψω στην Αγγλία και να δοκιμάσω κάτι πιο μεγάλο και έξω από τα Κυπριακά πλαίσια κάτι που δεν έγινε αφού οι γονείς μου και συγκεκριμένα η μητέρα μου είχε τους ενδοιασμούς της. Έτσι μετακόμισα στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ, όπου αγωνίστηκα με την ομάδα των U15 και αφού κερδίσαμε τη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα ELITE τελικά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα.

Και τελικά το όνειρο σου γίνεται πραγματικότητα ένα χρόνο μετά;

Όντως μετά τη σεζόν και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετακομίζω στην Αγγλία όπου για δύο εβδομάδες προπονούμε με τις ακαδημίες της Leyton Orient. Πολλοί σκάουτερ μας παρακολουθούσαν και τελικά καταλήγω να βρίσκομαι στις ακαδημίες της Τόττεναμ και για εφτά μήνες να αγωνίζομαι με την ομάδα των U16 χωρίς να έχω υπογράψει κάποιο συμβόλαιο. Στόχος μου ήταν να κερδίσω μια υποτροφία, το λεγόμενο scholarship, που δίνουν οι Αγγλικές ομάδες. Ο στόχος μου αυτός δεν επιτεύχθηκε και αφού το ξεπέρασα επανήλθα με πιο πολύ πείσμα και θέληση.

Δηλαδή δεν τα έβαλες κάτω και συνέχισες;

Βέβαια, πήγα σε κάποια δοκιμαστικά στην ομάδα της West Ham, όπου σ΄ένα φιλικό με την Άρσεναλ στο «Emirates» ικανοποίησα πλήρως τους ιθύνοντες της ομάδας και κέρδισα την υποτροφία που ονειρευόμουν. Παρόλα που ήμουν δεκαέξι χρονών, ήμουν ένας από τους πέντε τερματοφύλακες που είχε στις τάξεις της η ομάδα των U18 της West Ham. Ως ο πιο μικρός δεν θα είχα χρόνο συμμετοχής και έτσι μετακομίζω στη Bury. Εκεί είχα δεκαεφτά συμμετοχές ως βασικός με την ομάδα Νέων, ενώ ήμουν αναπληρωματικός στην πρώτη ομάδα. Με την ομάδα της Bury, χάσαμε το πρωτάθλημα Νέων (youth)  στη διαφορά τερμάτων. Μετά το πέρας λοιπόν της σεζόν μου πρότειναν να υπογράψω επαγγελματικό συμβόλαιο. Εγώ τους απάντησα ότι θα το σκεφτώ γιατί θα ερχόμουν Κύπρο για διακοπές και θα το συζητούσα και με την οικογένεια μου.

Μιχάλη, η μεταγραφή σου Απόλλωνα πως προέκυψε;

Όπως προανέφερα, μετά την πρόταση που είχα ήρθα στην Κύπρο για διακοπές. Για να παραμείνω σε καλή φυσική κατάσταση έκανα προπονήσεις μόνος μου στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας «Ολύμπικο». Εκεί με πρόσεξαν ο προπονητής και υπεύθυνος της ακαδημίας Γιώργος Πολυβίου αλλά και ο νυν προπονητής μου Σωφρόνης Αυγουστή και με πρότειναν στον Απόλλωνα. Μέσα σε διάστημα μιας μέρας μου έγινε πρόταση και αφού συζητήσαμε αποφάσισα να υπογράψω με τον Απόλλωνα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Ήταν η καλύτερη απόφαση που είχα πάρει μέχρι στιγμής στην καριέρα μου.

Πως νιώθεις που ανήκεις πλέον στον Απόλλωνα;

Ήταν μεγάλη η χαρά που ένιωσα γιατί είχα υπογράψει το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο, επέστρεψα πίσω στην Κύπρο και στην οικογένεια μου και είδα τους κόπους μου να αμείβονται. Ο Απόλλωνας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες της Κύπρου, λειτουργεί πάνω σε επαγγελματικά πρότυπα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ομάδες του εξωτερικού.

Ήσουν στην αποστολή της ομάδας μας που μετέβηκε στην Ουγγαρία και στο προπονητικό κέντρο του Τέλκι για το βασικό στάδιο της προετοιμασία. Θα ήθελες να μας περιγράψεις λίγο τις εντυπώσεις σου;

Ήταν για μένα μια τεράστια εμπειρία γιατί για δεκαπέντε μέρες κάναμε προπονήσεις καταρχήν σε ένα υπέροχο περιβάλλον. Η προετοιμασία κύλησε μέσα σε πολύ ψηλά επίπεδα πλάι μαζί με ένα υπέροχο προπονητικό τιμ. Μαζί με τον προπονητή τερματοφυλάκων, τον Γιώργο Νικολάου κάναμε εξαιρετική δουλειά. Ο προπονητής της ομάδας μας έδωσε τις ευκαιρίες μας και γενικά πιστεύει στα νεαρά ταλέντα. Πήρα χρόνο συμμετοχής στο φιλικό με τη Σιοφοκ. Το ιατρικό επιτελείο ήταν πάντα δίπλα μας, φυσιοθεραπευτές, μασέρ και γενικά όλη όσοι επωμίζονταν το βάρος της προετοιμασίας. Το να προετοιμάζεσαι μαζί με 25 ποδοσφαιριστές που κάποιοι εξ΄αυτών είναι ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης, είναι κάτι που μόνο κέρδος μπορεί να προσφέρει σε μας τους νεαρούς.

Θα πάρω την πάσα που μου έδωσες και τολμήσω να ρωτήσω, πως είναι να προπονείσαι μαζί με τον «τεράστιο» Μπρούνο Βάλε;

Εκτός από πολύ καλός τερματοφύλακας, είναι και ένας πολύ καλός άνθρωπος και χαρακτήρας που μας βοηθά πολύ, μας παροτρύνει να δουλεύουμε συνεχώς για να γίνουμε καλύτεροι. Τρομερή εντύπωση μου προκάλεσε που ο κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομα του στην επίσημη παρουσίαση του ρόστερ, όταν ανακοινώθηκε μετά από μένα.

Είσαι ο βασικός τερματοφύλακας της Εφηβικής μας ομάδας. Πως είναι το κλίμα στην ομάδα και ποιος ο φετινός στόχος;

Παρόλο που είμαστε μικρό ρόστερ, είμαστε μια οικογένεια. Η ομάδα έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και γενικά το κλίμα είναι πολύ καλό. Ο προπονητής της ομάδας, είναι ο Σωφρόνης που με εμπιστεύτηκε και θέλω να τον βγάλω ασπροπρόσωπο. Στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η ετοιμασία μας όλων των νεαρών ποδοσφαιριστών για ένταξη στην πρώτη ομάδα. Προσωπικός μου στόχος είναι να μην δεχθώ πάνω από έντεκα γκολ στο πρωτάθλημα.

Οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Στόχος μου είναι να παίξω στην πρώτη ομάδα, αλλά και να αντιπροσωπεύσω τη χώρα μου στην Εθνική ομάδα των Ανδρών. Με πολλή δουλειά στις προπονήσεις θέλουμε να κατακτήσουμε τίτλους τόσο με την πρώτη ομάδα όσο και με την Εφηβική.

Συμμετέχεις στις προπονήσεις της Εθνική Νέων. Τι σημαίνει για σένα;

Σωστά, πρόσφατα πήρα κλήση πριν λίγες μέρες. Με τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου γνωριζόμαστε και το κλίμα είναι εκεί πολύ καλό. Είναι μεγάλο συναίσθημα να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος.

Αγωνίζεσαι με το νούμερο 70 στη φανέλα. Υπάρχει κάποιος λόγος; Εσύ επέλεξες τον αριθμό;

Ναι, ο αριθμός 70 σημαίνει για μένα πολλά, αφού είναι η χρονολογία που γεννήθηκε ο πατέρας μου με τον οποίο έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Ήταν και είναι πάντα δίπλα μου και με στήριζει σε κάθε μου απόφαση για το καλύτερο στη ζωή και στην καριέρα μου.

Ποιος ποδοσφαιριστής είναι το πρότυπό σου και θαυμάζεις;

Ντε Χέα.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα σου και ποιο το μειονέκτημα σου;

Παρόλο που έχω ύψος 1,89, εντούτοις είμαι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια κάτι που δούλεψα μέσα από τις προπονήσεις και δουλεύω γιατί είναι προσόν ενός σύγχρονου τερματοφύλακα. Όσον για μειονέκτημα μου, δουλεύω σκληρά για να διορθώσω τις αντιδράσεις μου όταν βρεθώ τετ α τετ με τον επιτιθέμενο. Είναι κάτι που χρειάζεται υπομονή και σωστή αντίδραση, κάτι που το έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Βάλε και θέλω να μάθω απ΄αυτόν.

Μιχάλη κλείνοντας θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο ή να στείλεις κάποιο μήνυμα στον κόσμο του Απόλλωνα;

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση που με εμπιστεύτηκε, τους προπονητές μου, τους συμπαίκτες μου αλλά και όλο τον κόσμο της ομάδας που με χειροκρότησε στην επίσημη παρουσίαση. Ευχή μου είναι να κατακτήσουμε με την ομάδα τίτλους για να τους κάνουμε χαρούμενους. Πρέπει να δείξουν υπομονή σε όλους μέσα στην ομάδα και να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν τελειώνει μ΄ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά μου θα κάνω τα πάντα για να τους ευχαριστήσω και θα δουλεύω σκληρά για το μεγαλείο του Απόλλωνα.

Πηγή: Περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ τεύχος 122

 

To Top