ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο πρώτος αστροναύτης, επίτιμος δημότης της πόλης μας!

Ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που επισκέφθηκε το διάστημα ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης της Λεμεσού.

Τον Φεβρουάριο του 1962 ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν στα πλαίσια περιοδείας του σε διάφορες χώρες επισκέπτεται και την Κύπρο. Μετά τον Β’ Π.Π. και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου Σοβιετική Ένωση και Η.Π.Α. επιδίδονται σε ένα αγώνα επίδειξης δύναμης, στα πλαίσια του οποίου η κατάκτηση του διαστήματος ήταν ένας μεγάλος στόχος και για της δύο υπερδυνάμεις.

Η Σοβιετική Ένωση στις 12 Απριλίου 1961 με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1 στέλνει τον πρώτον άνθρωπο σε τροχιά γύρω από τη Γη και ο Γιούρι Γκαγκάριν, αξιωματικός του Σοβιετικού Στρατού γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που επισκέπτεται το διάστημα. Η Σοβιετική Ένωση, σε μια προσπάθεια επίδειξης των τεχνολογικών της επιτευγμάτων, στέλνει τον κοσμοναύτη της περιοδεία σε διάφορες χώρες στα πλαίσια της οποίας επισκέφτηκε και την Κύπρο.

Κατά περιοδείας του στο νησί ο Γκγαγκάριν συναντά τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και επισκέπτεται την Λεμεσό και την Αμμόχωστο στις οποίες ανακηρύσσεται επίτιμος πολίτης.

Ο τότε Δήμαρχος της Λεμεσού, Κώστας Παρτασίδης, παραδίδει στον κοσμοναύτη το ασημένιο κλειδί της πόλης στη Πλατεία Ηρώων στη παρουσία πλήθους που βρισκόταν εκεί για να τον καλωσορίσει. Στο λόγο του ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε πως το επίτευγμα του Γκαγκάριν τον καθιστά πολίτη του κόσμου και όχι απλά της Ρωσίας.

Αργότερα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων καλωσορίσματος του Γιούρι Γκαγκάριν, ακολούθησε διασκέδαση στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης “Κύμα”, με την παρουσία πολλών επιφανών Λεμεσιανών.

To Top