ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Είναι πολλά τα λεφτά…!

Δείτε ένα απόσπασμα από την κατάθεση του πρώην προέδρου της Ομόνοιας Μιλτιάδη Νεοφύτου, κατά του πρώην προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και μην φρύξετε γιατί απλά κάποια ήταν ήδη γνωστά και βγήκαν στην επιφάνεια!

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην προεκλογική του εκστρατεία ο εναγόμενος –όπως μου το περιέγραψε ο ίδιος– ήταν η κακή πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ομόνοιας, η οποία ταυτίζεται με την Αριστερά και είναι ευρέως γνωστό ότι από της ιδρύσεώς της σχετίζεται και ελέγχεται από την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Η κακή πορεία της Ομόνοιας επηρέαζε αρνητικά τη συσπείρωση του Κόμματος εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Πρόσφατα μάλιστα, μερίδα οπαδών της Ομόνοιας διαδήλωσε έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, απαιτώντας να παύσει ο έλεγχος του Σωματείου από το Κόμμα. Ο εναγόμενος φοβόταν ότι η κακή πορεία της ομάδας θα είχε αντίκτυπο στη συσπείρωση του κόσμου του ΑΚΕΛ, και μου αποκάλυψε πως στις διάφορες προεκλογικές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια ο κόσμος τον ρωτούσε συνεχώς για το θέμα της Ομόνοιας. Ο εναγόμενος μου έλεγε επίσης ότι πολλοί ζητούσαν την παραίτηση του τότε προέδρου της Ομόνοιας Δώρου Σεραφείμ, ο οποίος είχε στενή φιλία μαζί του.

Εγώ αν και ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας. Είχα εκλεγεί με πρωτοβουλία του εναγόμενου ώστε να εξετάσω τις πιθανότητες ανέγερσης ιδιόκτητου γηπέδου της Ομόνοιας. Σε μια συνεδρία μας ο κ. Σεραφείμ, στις αρχές Ιανουαρίου 2008, μας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του Σωματείου λέγοντας ότι αυτή ήταν η επιθυμία ”των φίλων μας πάνω”, εννοώντας τον ενάγοντα και την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ο Σεραφείμ προέτρεψε τα υπόλοιπα μέλη να μην παραιτηθούν για να μην δημιουργηθεί διοικητικό αδιέξοδο και έτσι την προεδρία την ανέλαβε για λίγο ο Άγις Ιακωβίδης. Τον Μάρτιο του 2008 ο εναγόμενος και ο Άντρος Κυπριανού με κάλεσαν μέσω τηλεφώνου και όταν επικοινώνησα μαζί τους ο εναγόμενος μου είπε πως θα πρέπει να βοηθήσω επειγόντως στο θέμα της Ομόνοιας. Συγκεκριμένα, μου είπε να αναλάβω την προεδρία. Τις αμέσως επόμενες μέρες διέρρευσε στον Τύπο ότι θα ήμουν ο επόμενος πρόεδρος της Ομόνοιας.

Ο εναγόμενος μου τόνισε στη συνέχεια ότι η Ομόνοια πάση θυσία έπρεπε να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Μου ανέφερε επίσης ότι η επιτυχής πορεία της Ομόνοιας ήταν απαραίτητη για να επιτύχει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2013. Γι’ αυτό έπρεπε να αναλάβω την προεδρία του Σωματείου και να ακολουθώ πιστά τις οδηγίες που θα μου έδινε προσωπικά. Όταν ρώτησα για τα έξοδα, ο εναγόμενος μου είπε ότι ήταν δικό του θέμα το πώς θα πληρώνονταν όλα τα έξοδα και ότι θα μεριμνούσε για να καλύψει όλα τα χρήματα που θα βάζαμε τόσο εγώ όσο και η εταιρεία μου. Εγώ αποδέχθηκα λόγω φιλίας και μεγάλης εμπιστοσύνης που έτρεφα για τον εναγόμενο και επειδή δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ο καλός μου φίλος όντας μάλιστα και Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να με ξεγελάσει. Έτσι στις 26 Μαρτίου 2008 η Γενική Συνέλευση της Ομόνοιας εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ακολούθως καταρτίστηκε σε σώμα με πρόεδρο εμένα, πάντα με την παρέμβαση και καθ’ υπόδειξη του εναγόμενου, όπως μου είχε πει ότι θα φρόντιζε να γίνει.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο εναγόμενος μπορούσε να ελέγχει πλήρως τα συλλογικά όργανα της Ομόνοιας. Ως πρόεδρος του Σωματείου συμμετείχα σε συνεδρίες του γραφείου αθλητισμού του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι αρμόδιο για τα θέματα της Ομόνοιας. Κάθε φορά που υπήρχε εκλογική συνέλευση του Σωματείου, το γραφείο αυτό κατάρτιζε τον συνδυασμό υποψηφίων και φρόντιζε όπως οι υποψήφιοι της αρεσκείας του εκλεγούν. Στις συναντήσεις που είχα κληθεί ήταν παρόντες τα έμμισθα στελέχη του ΑΚΕΛ Φανής Χριστοδούλου, Ματθαίος Ματθαίου και Κώστας Κούκος. Όταν ανέλαβα την προεδρία διαπίστωσα ότι τα οικονομικά της Ομόνοιας βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειάζονταν άμεσα πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ. Όταν ανέφερα αυτό στον εναγόμενο μου είπε να μην ανησυχώ, με καθησύχασε και με διαβεβαίωσε ότι θα με αποζημίωνε για οποιαδήποτε χρήματα χρειαζόταν να καταβάλω είτε εγώ είτε η εταιρεία μου.

Ο εναγόμενος μου επαναλάμβανε την απαίτησή του ότι η Ομόνοια έπρεπε να πρωταγωνιστήσει και συνεπώς τα έξοδά της δεν θα έπρεπε να περιοριστούν, αλλά αντιθέτως να αυξηθούν. Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιείτο το σχέδιο του εναγόμενου ήταν να καταβάλει η εταιρεία μου τα χρήματα στην Ομόνοια, τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέφονταν μέσω πληρωμών από εταιρείες που ήλεγχε ο εναγόμενος στο ΑΚΕΛ. Τα πρώτα χρόνια τηρείτο η συμφωνία και μας επιστράφηκαν πολλά χρήματα. Δυστυχώς, όμως, όταν η δημοτικότητα του εναγόμενου κατακρημνίστηκε με αποτέλεσμα να μην έχει πιθανότητες επανεκλογής, σταμάτησε να τηρεί τη συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2008 μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2012 οπότε και παραιτήθηκα από την προεδρία της Ομόνοιας, για τη λειτουργία και τις οφειλές του Σωματείου η εταιρεία μου κατέβαλε το συνολικό ποσό των €21.606.000.

Αντεξεταζόμενος ο ενάγων από τους δικηγόρους του κ. Χριστόφια, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και Θανάση Κορφιώτη, αποκάλυψε πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ φρόντισε να εκλεγεί στην προεδρία της Ομόνοιας, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν ζητά τα οφειλόμενα από το ΑΚΕΛ, απάντησε πως με εκείνον που εσυνεννοείτο για όλα τα θέματα ήταν ο Χριστόφιας. Εκείνον τον καιρό, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, «ο Χριστόφιας ήταν ο εις και μοναδικός, αποφάσιζε, διέτασσε και αυτός μου έλεγε τι θα έκανα. Πάντοτε συνεννοούμουν με αυτόν και όχι με κανέναν άλλο ή το ΑΚΕΛ».

Ακόμα, ο ενάγων είπε πως η Ομόνοια δεν πήγαινε καλά και ο Χριστόφιας ήταν θορυβημένος γιατί ο κόσμος του ΑΚΕΛ είχε φτάσει σε απελπισία και θα έπρεπε να βγει να πανηγυρίσει όπως πανηγύριζε ο κόσμος της Ανόρθωσης και ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ. Ήθελε εξάλλου να ευχαριστήσει τον κόσμο του ΑΚΕΛ για την εκλογή του με μια δυνατή Ομόνοια που θα κέρδιζε τίτλους. Έπρεπε με κάθε τίμημα να πρωταγωνιστήσει η Ομόνοια και για τον σκοπό αυτό έκανε μεταγραφές ποδοσφαιριστών προσφέροντας υπέρογκα ποσά χρημάτων, όπως €600.000 τον χρόνο για τον Γιάννη Οκκά, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου και τον Λούα-Λούα. Το ύψος του ποσού που δαπανήθηκε για τους τελευταίους δύο, δεν το θυμάται. Υψηλά ποσά χρημάτων βρίσκονταν επίσης και στα συμβόλαια των Γιώργου Εφραίμ και Στάθη Αλωνεύτη.

Μάλιστα αναφέρει ότι το 2011 λόγω των κριτηρίων χρειάστηκε άμεσα 2 εκατομμύρια, ο εναγόμενος του ζήτησε να συναντήσει ανώτατο στέλεχος της RCB και πήρε το ποσό με μόνη εξασφάλιση την προσωπική του εγγύηση. Το ποσό αυτό κάλυψε παρατράβηγμα της εταιρίας σε ποσό που πήγε στην ομάδα. Όμως το δάνειο, παρά τις διαβεβαιώσεις του εναγόμενου, δεν αποπληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η RCB να κινήσει αγωγή στον κ. Νεοφύτου.

To Top