ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέοι κανονισμοί από FIFA!

Πριν από λίγους μήνες, στο Κάρντιφ, το Ανώτατο Συμβούλιο Κανονισμών Ποδοσφαίρου (IFAB), που διαμορφώνει τους κανόνες του παιχνιδιού και απαρτίζεται από επιτροπή της FIFA και τις τέσσερις αρχαιότερες ομοσπονδίες της Μεγάλης Βρετάνιας (Αγγλία, Ουαλία, Ιρλανδία και Σκωτία), υιοθέτησε 95 αλλαγές (σ.σ. η εκτενέστερη τροποποίηση τα τελευταία 130 χρόνια) που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα αξιολογηθούν με το πέρας της σεζόν 2017/18, προκειμένου ν’ αποφασιστεί, αν θα διατηρηθούν σε μόνιμη βάση.

Πέναλτι

Εξακολουθεί να είναι επιτρεπτή η καθυστέρηση κατά το τρέξιμο προς την μπάλα, αλλά το πλήρες σταμάτημα της κίνησης του επιθετικού επιφέρει πλέον έμμεσο για τον αντίπαλο και κίτρινη κάρτα για τον παραβάτη. Επιπροσθέτως, αν ο τερματοφύλακας βγει πρόωρα από τη γραμμή και η μπάλα δεν μπει στα δίχτυα, τότε και το πέναλτι επαναλαμβάνεται και ο ίδιος δέχεται κίτρινη κάρτα.

Τριπλή τιμωρία

Μέχρι πρότινος τα εντός περιοχής φάουλ συνοδεύονταν από αποβολή, πέναλτι και αποκλεισμό του θύτη από τα επόμενα παιχνίδια. Εφ’ εξής ο αμυνόμενος θα βλέπει την κίτρινη κάρτα, αν ο διαιτητής αναγνωρίσει καθαρά πρόθεση να παίξει την μπάλα.

Κόρνερ στην εστία της ομάδας του εκτελεστή

Αν ένα κόρνερ εξελιχθεί σε μια πάσα προς τα πίσω και εν τέλει, αφού διασχίσει όλο το γήπεδο, καταλήξει στο βάθος της εστίας του εκτελεστή, δεν υπάρχει αυτογκόλ, αλλά κόρνερ για τον αντίπαλο!

Σέντρα

Ό,τι μέχρι τώρα ήταν η αλφαβήτα για κάθε νεοσσό του ποδοσφαίρου, αποτελεί πλέον παρελθόν: στο εναρκτήριο λάκτισμα η μπάλα δεν είναι υποχρεωτικό να μεταβιβάζεται προς το μισό του γηπέδου του αντιπάλου, αλλά προς κάθε κατεύθυνση.

Εσώρουχο

Προκειμένου να μη δημιουργήσει σχολή το περιστατικό με τον Νίκλας Μπέντνερ στο Euro2012 (σ.σ. στον πανηγυρισμό ενός τέρματος κατέβασε το παντελονάκι του και εμφανίστηκε η επιγραφή μιας στοιχηματικής εταιρείας), εφ’ εξής είναι υποχρεωτικό το μεν εσώρουχο να είναι στο ίδιο χρώμα με το παντελονάκι οι δε ταινίες των επικαλαμίδων ομόχρωμες με τις κάλτσες.

Απωλεσθέν παπούτσι

Αν το παπούτσι ενός ποδοσφαιριστή βγει για οποιοδήποτε λόγο, τότε ο εν λόγω ποδοσφαιριστής μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι ως την επόμενη διακοπή, όταν θα πρέπει πλέον να έχει πλήρη εξάρτυση. Μέχρι πρότινος η συνέπεια ήταν έμμεσο φάουλ για τον αντίπαλο.

Αποβολές πριν το παιχνίδι

Αν πριν τη σέντρα προκύψει περιστατικό που βάσει κανονισμών τιμωρείται με κόκκινη κάρτα, ο διαιτητής επιτρέπεται πλέον να τη χρησιμοποιήσει πριν την έναρξη του αγώνα. Η ομάδα του αποβληθέντος ποδοσφαιριστή ωστόσο έχει το δικαίωμα να τον αναπληρώσει στο αρχικό σχήμα, ώστε να ξεκινήσει το παιχνίδι με ένδεκα.

Διαλείμματα ιατρικών φροντίδων

Μέχρι πρότινος όποιος παίκτης δεχόταν τις περιποιήσεις του ιατρικού επιτελείου, έπρεπε ακολούθως να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου. Πλέον αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αρκεί το φάουλ που έχει δεχτεί να επισύρει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα για τον αντίπαλο και η ιατρική φροντίδα να διαρκεί λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Διαλείμματα για νερό

Σε παιχνίδια υπό υψηλότατη θερμοκρασία τα διαλείμματα για το δρόσισμα των παικτών αποτελούν πλέον κανονισμό. Ο χαμένος χρόνος αναπληρώνεται στις καθυστερήσεις.

Το επιθετικό τείχος

Μέχρι πρότινος, στην εκτέλεση ενός φάουλ, η επιτιθέμενη ομάδα έβαζε συνήθως ανάμεσα στο τείχος των αμυνομένων και τον τερματοφύλακα αρκετούς δικούς της παίκτες, προκειμένου να περιορίσει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα. Λίγο πριν την εκτέλεση οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας έτρεχαν προς τα πίσω εγκαταλείποντας τη θέση οφσάιντ, προκειμένου να είναι κανονικό ενδεχόμενο τέρμα. Εφ’ εξής κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Πλεονέκτημα

Μέχρι πρότινος ο διαιτητής έπρεπε να τεντώσει και τα δύο χέρια για να δηλώσει ότι αφήνει πλεονέκτημα, πλέον αρκεί μόνον το ένα.

Τεχνολογία

Χρήση βίντεο για φάσεις όπως τα γκολ, τα πέναλτι, οι κόκκινες κάρτες κλπ.

Αλλαγές

Εφ’ εξής κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για τέταρτη αλλαγή σε περίπτωση παράτασης.

Εισβολή στον αγωνιστικό χώρο

Εάν παίκτης ή παράγοντας ή προπονητής ή μέλος της ομάδας μπει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο διαιτητής μπορεί να δίνει φάουλ ή πέναλτι.

Πλάγια επαναφορά

Το πλάγιο πρέπει πλέον να εκτελείται ισοδύναμα με τα δύο χέρια. Το σύστημα με το ένα εκ των δύο χεριών να δίνει την κατεύθυνση εφ’ εξής απαγορεύεται.

Μεσαία γραμμή

Σε θέματα οφσάιντ η γραμμή του κέντρου είναι πια ουδέτερη ζώνη, ήτοι αν την πατά ο επιτιθέμενος, χωρίς να ευρίσκεται στο μισό του γηπέδου του αντιπάλου, δεν ευρίσκεται σε αντικανονική θέση.

Επιπλέον παίκτης

Αν επιτευχθεί τέρμα με επιπλέον άτομο στον αγωνιστικό χώρο και τον διαιτητή να έχει επανεκκινήσει το παιχνίδι, τότε το τέρμα μετρά και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Φάουλ εκτός αγωνιστικού χώρου

Παράβαση που έπειτα από μια φάση λαμβάνει χώρα εκτός αγωνιστικού χώρου, τιμωρείται με φάουλ (ή πέναλτι) στην πιο κοντινή στο σημείο της παράβασης γραμμή.

Επιστροφή στο γήπεδο

Αν ένας αναπληρωματικός, επίσημος ομάδας ή παίκτης που έχει αποβληθεί, επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο και παρεμποδίσει το παιχνίδι ή έναν αντίπαλο, δίνεται φάουλ.

Επαφή με την μπάλα

Αν κάτι ή κάποιος (πλην ενός παίκτη) αγγίζει την μπάλα καθ’ οδόν για την εστία και αυτή καταλήξει στο τέρμα, το γκολ μετρά ένεκα του καθορισμού του πλεονεκτήματος. Μέχρι πρότινος το παιχνίδι σε τέτοιες περιπτώσεις συνεχιζόταν με ελεύθερο του διαιτητή.

Αποβολή παρά το πλεονέκτημα

Αν ένας παίκτης πρέπει να αποβληθεί και ένας διαιτητής αφήσει να παιχτεί πλεονέκτημα, αυτός ο παίκτης δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο παιχνίδι. Η κάρτα επιδεικνύεται στην επόμενη διακοπή. Αν ο παίκτης πάρει μέρος στο παιχνίδι, ο διαιτητής το διακόπτει, τον αποβάλει και συνεχίζεται τον αγώνα με έμμεσο.

Εκτελεστές πέναλτι

Αν στο τέλος του αγώνα και πριν ή στη διάρκεια των πέναλτι μια ομάδα έχει περισσότερους παίκτες από την αντίπαλό της, πρέπει να τους μειώσει στον ίδιο αριθμό με αυτήν και να ενημερώσει τον διαιτητή για το όνομα και τον αριθμό του παίκτη που αφαιρεί.

Αυτό γίνεται, προκειμένου μια ομάδα να μην επωφεληθεί από την ύπαρξη λιγότερων εκτελεστών και δώσει την ευκαιρία στον καλύτερο εκτελεστή της να χτυπήσει για δεύτερη φορά απέναντι στον τελευταίο ή χειρότερο παίκτη της άλλης ομάδας.

 

To Top