ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Του Θρύλου οι πρεμιέρες…

Ποδαρικό με το δεξί. Αυτός είναι ο στόχος κάθε ομάδας που ξεκινάει μια νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Όχι γιατί θα θέσει από νωρίς τις βάσεις για υλοποίηση των στόχων της, αλλά κυρίως με μια νίκη σε πρεμιέρα πρωταθλήματος θα ανεβάσει την ψυχολογία τόσο των ποδοσφαιριστών όσο και των υποστηρικτών της.

Το https://apollon365.news κάνει μια βόλτα πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα από την ποδοσφαιρική περίοδο 2000-2001 για να θύμισε στους φίλους της ομάδας, πόσες φόρες φύγανε από το γήπεδο σε αγώνα πρεμιέρας με την χαρά της επιτυχίας και πόσες με προβληματισμό και απογοήτευση.

Περίοδος 2000-2001: Απόλλων – Δόξα 0-0

Άγονη ισοπαλία με αντίπαλο την νεοφώτιστη Δόξα Κατωκοπιας στη πρεμιέρα και κακό ποδαρικό για την ομάδας μας, που είχε «εγκλωβιστεί» στην πολύ καλή αμυντική λειτουργία των φιλοξενουμένων, μη μπορώντας να δημιουργήσει αξιόλογες ευκαιρίες μπροστά από την αντίπαλη εστία. Ήταν ένα αποτέλεσμα, που έφερε θύελλα αντιδράσεων από τους χιλιάδες υποστηρικτές της ομαδας μας, που την έβλεπαν να μην μπορεί να μπει με αξιώσεις στο ποδοσφαιρικό μαραθώνιο εκείνης της περιόδου.

Περίοδος 2001-02: Απόλλων – Ομόνοια 2-2

Στο ουδέτερο Μακάρειο στάδιο λόγω τιμωρίας ο κυπελλούχος Απόλλων «υποδέχθηκε» την πρωταθλήτρια Ομόνοια. Μετά από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο χωρίς γκολ, οι ποδοσφαιριστές μας μπήκαν δυνατά στην επανάληψη και με δυο τέρματα των Μαραγκού και Mισεντόρφσκι έγειραν τη πλάστιγγα προς το μέρος τους. Όμως ο αμυντικός του «τριφυλλιού» ο Άκης Ιωακείμ είχε…αντίθετη γνώμη! Σκοράροντας εις διπλούν στο τελευταίο πεντάλεπτο της αμφίρροπης αναμέτρησης, έφερε το παιγνίδι στα ίσα, σκορπώντας την απογοήτευση στους φίλους της ομάδας μας, που έβλεπαν μια μεγάλη επιτυχία στην πρεμιέρα να κάνει «φτερά».

Περίοδος 2002-03: Απόλλων – Ομόνοια 2-3

Πρεμιέρα της επόμενης ποδοσφαιρική περιόδου και με την ομάδα μας να τίθεται εκ νέου αντιμέτωπη με την Ομόνοια αυτή τη φορά στο Τσίρειο στάδιο. Οι φιλοξενούμενοι θα καταφέρουν να προηγηθούν με τον Μάρκο Ράϊνερ Ραουφμαν στις καθυστερήσεις πρώτου ημιχρόνου. Ωστόσο ο Απόλλων με σκόρερ τον Mισεντόρφσκι θα φέρει το παιχνίδι στα ίσα δυο λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης. Η Ομόνοια θα πάρει εκ νέου το προβάδισμα με τον συνήθη ύποπτο (Ράουφμαν) σφραγίζοντας την επιτυχία της με γκολ του Στεπάνοβιτς δεκαπέντε λεπτά πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Το μόνο, που κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μιτόσεβιτς ήταν να μειώσουν με τον Σπόλιαριτς λίγα λεπτά πριν το τελικό σφύριγμα του διαιτητή.

Περίοδος 2003-04: Απόλλων – Ολυμπιακός 4-1

Ο Ολυμπιακός ξεκινούσε το ποδοσφαιρικό μαραθώνιο 2003-2004 έχοντας στη σύνθεση του δυο ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, τον Σλοβένο διεθνή Μίραν Πάβλιν και τον Γερμανό Πάολο Ριγκ! Με τα βλέμματα όλων στραμμένα πάνω σ’ αυτούς τους δυο αστέρες, η ομάδα του Τακτακαλά ταξίδεψε στη Λεμεσό για να αντιμετωπίσει την ομαδα μας, που κατά την διάρκεια της μετεγγραφικής περιόδου του καλοκαιριού είχε κάνει σαρωτικές αλλαγές.
Με τον «τρελό» Ρουμάνο Ίλιε Ντουμιτρέσκου στο πάγκο, οι ποδοσφαιριστές μας πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση σκόρπισαν τα όνειρα του Ολυμπιακού για καλό ποδαρικό στους…πέντε ανέμους. Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς, ο μετέπειτα απόλυτος σκόρερ του Κυπριακού ποδοσφαίρου Ούκας Σόσιν, αφού κατάφερε να βρει στόχο τρεις φορές στη μεγαλειώδη νίκη της ομάδας με σκορ 4-1! Το άλλο γκολ πέτυχε ο Αλέξης Πίττας με το οποίο άνοιξε το σκορ σε εκείνη την ανεπανάληπτη πρεμιέρα.

Περίοδος 2004-2005: Απόλλων – Ολυμπιακός 1-0

Επόμενη ποδοσφαιρική περίοδος και στο Τσίρειο θα έχουμε ακριβώς το ίδιο σκηνικό, με την ομάδα μας να υποδέχεται και πάλι τον Ολυμπιακό. Οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές χωρίς να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, κατάφεραν να πάρουν το ζητούμενο κερδίζοντας της Λευκωσιάτικη ομάδα με σκορ 1-0 χάρις σε γκολ του Ούκας Σόσιν λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Ήταν όμως εμφάνιση προάγγελος για το τι θα ακολουθούσε, αφού το συγκρότημα του Σούλη Παπαδόπουλου έδειξε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι αρκετές και μάλιστα χτυπητές αδυναμίες.

Περίοδος 2005-2006: Απόλλων –ΘΟΙ Λακατάμειας 4-0

Ένας φοβερός και τρομερός Απόλλων παρέσυρε στο διάβα του την νεοφώτιστη ομάδα του ΘΟΙ, φιλοδωρώντας την με τέσσερα τέρματα στο πρώτο παιχνίδι εκείνης της ποδοσφαιρικής περιόδου. Οι ποδοσφαιριστές μας άνοιξαν το σκορ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό το αγώνα με τον Μάρκο Μπαρούν ενώ μέχρι να συμπληρωθεί το ημίχρονο κατάφεραν να αυξήσουν το δείκτη σε 3-0 χάρις σ γκολ των Χριστόφορο Χριστοφή και Ούκας Σόσιν. Το κερασάκι στη τούρτα έβαλε ο Μποκτάν Αντόνε τρία λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Περίοδος 2006-2007: Απόλλων – Νέα Σαλαμίνα 1-1

Ο πρωταθλητής Απόλλων ξεκίνησε την ποδοσφαιρική περίοδο υποδεχόμενος την Νέα Σαλαμίνα σε ένα παιχνίδι, όπου οι «κυανόλευκοι» του Μπέρντ Στάνγκε φάνταζαν στο αδιαφιλονίκητο φαβορί για την νίκη. Ξεκίνησαν μάλιστα, με τους καλύτερους οιωνούς την αναμέτρηση, αφού λίγο πριν το πρώτο δεκάλεπτο η Πολωνική «μπαζούκα»
ονόματι…Ούκας Σόσιν τίναξε τα δίκτυα των ερυθρολεύκων. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να ξεθαρρέψουν-ειδικά στην επανάληψη-με αποτέλεσμα λίγο πριν το τέλος του αγώνα σε μια ανύποπτη φάση να καταφέρουν και κερδίσουν πέναλτι και το να μετουσιώσουν σε γκολ. Το ισόπαλο αποτέλεσμα έμεινε μέχρι τέλους σκορπώντας την απογοήτευση στους χιλιάδες υποστηρικτές μας, που κατέκλυσαν το δυτική κερκίδα του Τσιρείου σταδίου.

Περίοδος 2007-2008: Απόλλων – ΑΕΛ 4-3

Το μεγάλο τοπικό ντέρμπι της Λεμεσού βρέθηκε στις επάλξεις με το καλημέρα του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου. Οι δυο ομάδες είχαν το ίδιο στόχο και κατέβηκαν στο γήπεδο με ενισχυμένα ρόστερ με σκοπό να μπουν με το δεξί στο ποδοσφαιρικό μαραθώνιο. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με πλούσιες συγκινήσεις, στο οποίο οι θεατές χάρηκαν εφτά τέρματα, η ομάδα μας πήρε μια σπουδαία νίκη κερδίζοντας την συμπολίτιδα του με σκορ 4-3.Το πρώτο ημίχρονο μας ανήκε ολοκληρωτικά καταφέρνοντας να προηγηθούμε με 4-0 έχοντας ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Γκαστόν Σανγκόϊ και Αρούνα Μπαμπαγκίτα, που διέλυσαν την αντίπαλη άμυνα, σκοράροντας από δυο τέρματα. Ωστόσο η ΑΕΛ στην επανάληψη έδωσε μια «άγρια» ομορφιά στο ντέρμπι και λίγο έλειψε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα σκοράροντας τελικά τρεις φόρες! Έτσι το πέρας της αναμέτρησης βρήκε τους φίλους της ομάδας μας να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου.

Περίοδος 2008-2009 Απόλλων – AEΛ 1-3

Η Λεμεσός βρέθηκε στο πόδι για δεύτερη συνεχόμενη πρεμιέρα ποδοσφαιρικού μαραθωνίου, αφού οι δύο «αιώνιοι» της πόλης, τέθηκαν αντιμέτωποι στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν. Η ΑΕΛ κυριαρχώντας πλήρως στο αγωνιστικό χώρο από την αρχή της αναμέτρησης, κερδίζοντας τον με σκορ 3-1. Οι «γαλαζοκίτρινοι» προηγήθηκαν με το καλημέρα της αναμέτρησης μετά από ασύλληπτο σουτ του Πίτερ Οφορίκουε, με την ομάδα μας όμως να ισοφαρίζει δέκα λεπτά αργότερα μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκαστόν Σανγκόϊ. Ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά οι ποδοσφαιριστές του Αντρέα Μιχαηλίδη πιο παθιασμένοι και αποφασισμένοι κατάφεραν να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ στο 3-1, με γκολ των Μιχάλτσα από τα έντεκα βήματα και Ουόν. Στη διάρκεια της επανάληψης οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αφού δεν μπόρεσαν σε καμιά περίπτωση να αντιδράσουν και έτσι η ΑΕΛ πήρε μια δίκαιη νίκη.

Περίοδος 2009-2010 ΕΝΠ – Απόλλων 0-3

Μετά από αρκετά χρόνια η ομαδα μας, θα κληθεί να δώσει το πρώτο παιχνίδι της περιόδου μακριά από την Λεμεσό. Οι «κυανόλευκη» στρατιά θα ταξιδέψει σε μια από τις πιο αφιλόξενες έδρες του Κυπριακού ποδοσφαίρου, το «Τάσος Μάρκου» με την παράδοση μάλιστα εναντίον της. Ωστόσο μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση θα «διαλύσει» τους «βυσσινί» στην έδρα τους, φιλοδωρώντας τους με τρία γκολ. «Δράστες» οι Γκαστόν Σανγκόϊ, Ανδρέας Αβραάμ και Μουσταφά Μπάγκουρα. Ήταν μια νίκη, που πανηγυρίστηκε έξαλλα από περίπου τέσσερις χιλιάδες υποστηρικτές της ομάδας που κατέκλυσαν κάθε γωνία του γηπέδου στο Παραλίμνι.

Περίοδος 2010-2011 Απόλλων – Δόξα Κατωκοπιάς 4-0

Η πρεμιέρα θα βρει την ομάδα μας να αγωνίζεται χωρίς τους χιλιάδες υποστηρικτές της ελέω και της τιμωρίας που είχε δεχθεί στο τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Παρά το γεγονός αυτό και παρότι η ομάδα μαστιζόταν εκείνη την εποχή από αρκετά διοικητικά προβλήματα εντούτοις οι ποδοσφαιριστές του Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς συνέτριψαν με το επιβλητικό 4-0 την νεοφώτιστη Δόξα. Ο υπό αμφισβήτηση (εκείνο τον καιρό) Μίλιαν Μρτάκοβιτς πέτυχε δύο γκολ, ένα ο Γκιλβάν με αυτογκόλ ενώ το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Άλτο Ατόρνο.

Περίοδος 2011-2012 Απόλλων – Ερμής Αραδίππου 2-0

Μετά από θερμό καλοκαίρι γεμάτο από διοικητικά αδιέξοδα η ομάδα θα ξεκινήσει το ποδοσφαιρικό μαραθώνιο κόντρα στον νεοφώτιστο Ερμή όπου η νίκη κρινόταν ως επιτακτική ανάγκη κυρίως για περισσότερη συσπείρωση των «κυανόλευκων» υποστηρικτών. Με τον Γάλλο Ντιντιέ Ολέ Νικόλ στο πάγκο, οι ποδοσφαιριστές μας θα πραγματοποιήσουν καλή εμφάνιση και θα κερδίσουν το πρώτο παιχνίδι της περιόδου με 2-0. Σκόρερ οι Αντόνιο Νούνιες και Μιροσλάφ Μουτούσοβιτς.

Περίοδος 2012-2013 Απόλλων – Εθνικός Άχνας 2-0

Μπροστά σε 6.000 ενθουσιώδεις υποστηρικτές της η ομάδας μας ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της επικρατώντας του Εθνικού Άχνας με 2-0. Με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο από τους Παπουλή και Μερκή αντίστοιχα.Χωρίς να ενθουσιάσει με την απόδοσή της, η ομάδα του Τζορτζ Μπέρλι πήρε αυτό που ήθελε εμφανίζοντας ταυτόχρονα κάποιες αδυναμίες που ήθελαν επειγόντως βελτίωση.

Περίοδος 2013-2014 Απόλλων-Ερμής 1-0

Λίγες μόνο μέρες μετά το έπος της Νίκαιας και την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ η ομάδα μας θα ξεκινήσει με νίκη τις υποχρεώσεις της στον ποδοσφαιρικό μαραθώνιο κερδίζοντας δύσκολα με 1-0 τον Ερμή με γκολ του Γκαρσία.

Περίοδος 2014-2015 Απόλλων-ΑΕΚ 2-5

Χαστούκι μέγα τόνων δέχθηκε η ομάδα μας στην πρεμιέρα χάνοντας με το βαρύ 2-5 μέσα στο Τσίρειο από την ΑΕΚ. Ήταν μια ήττα που προκάλεσε τεραστία απογοήτευση ωστόσο μετά από λίγες μέρες ήρθε η ιστορική πρόκριση μέσα στην Μόσχα επί της Λοκομοτίβ που έκανε εκείνη την ήττα να ξεχαστεί πολύ σύντομα!  Για την ιστορια τα γκολ της ομάδας μας πέτυχαν οι Ρομπέρ και Σανγκόι.

Περίοδος 2015-2016 Απόλλων-Άρης 2-1 

Πολύ δύσκολα η ομάδα μας επιβλήθηκε του συμπολίτη Άρη με 2-1 σε ένα παιχνίδι που η απόδοση των ποδοσφαιριστών μας κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και λίγο έλειψε να την «πατήσουμε» στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.  Τα γκολ του Θρύλου σημείωσαν οι Τουράμ και Σλάβτσιεφ.

*Μια μόλις φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ομάδα μας ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της εκτός έδρας. Ήταν την ποδοσφαιρική περίοδο 2009-2010 όταν και επιβλήθηκε στο «Τάσος Μάρκου» της ΕΝΠ με 0-3.

*Τέσσερις ήταν οι φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, που η ομάδα μας πέτυχε σε πρεμιέρα ποδοσφαιρικού μαραθωνίου τέσσερα γκολ πανηγυρίζοντας ισάριθμες νίκες.

*Κόντρα στην συμπολίτισσα ΑΕΛ στην πρεμιέρα της περιόδου 2007-2008 οι ποδοσφαιριστές μας πέτυχαν τέσσαρα γκολ κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ενώ ένα χρόνο αργότερα με αντίπαλο και πάλι τους «γαλαζοκίτρινους» δέχθηκαν τρία γκολ μέσα σε ένα ημίχρονο!

*Μέσα σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, η ομάδα μας αντιμετώπισε σε δυο διαδοχικές πρεμιέρες τρεις ομάδες. Πιο συγκεκριμένα τις περιόδους 2001-2002 και 2002-2003 την Ομόνοια, τις περιόδους 2003-2004 και 2004-2005 τον Ολυμπιακό και τις περιόδους 2007-2008 και 2008-2009 την ΑΕΛ. Ταυτόχρονα αντιμετώπισε και πέντε φορές νεοφώτιστες ομάδες

To Top