Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Πρόκριση με την ψυχή στο στόμα!(video)

Μετά από μια αξιοπρόσεκτη πορεία, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε μεδιάκριση (3η θέση σε πρωτάθλημα και ήττα στο τελικό κυπέλλου από την Ανόρθωση με 3-1) η ομάδα μας κατάφερε όμως εκ νέου να εξασφαλίσει την έξοδο της στα Ευρωπαϊκά σαλόνια με το πέρας την ποδοσφαιρικής περιόδου 1997-98 αυτή τη φορά στο Κύπελλο Κυπελλούχων μετά και το νταμπλ, που είχε πετύχει η ομάδα της Αμμοχώστου. 
 
Η συγκεκριμένη μάλιστα διοργάνωση θα λάμβανε χώρα για τελευταία φορά, αφού οι ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ είχαν αποφασίσει όπως τερματίσουν το θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Πρώτος αντίπαλος για τους «κυανόλευκους» ποδοσφαιριστές η Λιθουανική Εκράνας η οποία δεν φάνταζε κάτι το ιδιαίτερο, όμως στη πορεία εξελίχθηκε σε σκληρό καρύδι…   
 
 
Εκράνας –Απόλλων 1-2 13/8/1998 
 
 
Με στόχο τη νίκη, που θα του άνοιγε διάπλατα τη πόρτα της πρόκρισης από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, ο Θρύλος ταξιδέψε στη Λιθουανία για να αντιμετωπίσει την άγνωστη τότε Εκράνας. Και πράγματι οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές μπήκαν πολύ δυνατά, καταφέρνοντας να επιβάλλουν το ρυθμό τους και μόλις στο 17’ πήραν κεφάλι στο σκορ έπειτα από όμορφο πλάσε του Κιρστέα. Οι γηπεδούχοι όμως αντέδρασαν  και προσπάθησαν να ισοφαρίσουν πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου κάτι που πέτυχαν στο 38’ της αναμέτρησης. Στην επανάληψη το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο με τις δυο ομάδες να χάνουν κάποιες καλές ευκαιρίες για να πάρουν προβάδισμα χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Και εκεί, που όλα έδειχναν πως η αναμέτρηση θα τελείωνε ισόπαλη ο Πάμπος Πίττας κατάφερε να σκοράρει ακριβώς στη τελευταία φάση του αγώνα μετά από απευθείας εκτέλεση κόρνερ δίνοντας έτσι ένα σαφές προβάδισμα στον Απόλλωνα ενόψει επαναληπτικού.   
 
Η σύνθεση της ομάδα μας: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Γιώργος Κάης (54’ Νικόδημος «Νίκκι» Παπαβασιλείου), Χαράλαμπος Πίττας, Φιλλίπου Φιλλίπου, Μάριος Χαραλάμπους, Ιον Σπρουλέα, Μάριος Κυριάκου, Μιλέγκο Σπόλιαριτς, Φλορίν Κιρστέα (73’ Γιώργος Καβάζης) Νεμπόσια Μλαντένοβιτς, Πάολο Ντα Σίλβα (58’Στέφανος Βοσκαρίδης). 
 
 
Απόλλων –Εκράνας 3-3  27/08/1998
 
Φτηνά την γλίτωσε η ομάδα μας στον επαναληπτικό αφού οι Λιθουανοί με την ταμπέλα πια του αουτσάιντερ και χωρίς άγχος λίγο έλειψε να κάνουν την μεγάλη ανατροπή και να πάρουν αυτοί την πρόκριση. Οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές νόμιζαν πως όλα είχαν τελειώσει μετά και τη νίκη τους στο πρώτο παιχνίδι και έτσι υποτιμώντας τους αντιπάλους τους βρεθήκαν να χάνουν από του πρώτο  κιόλας δεκάλεπτο με 0-2! Μάλιστα μέχρι το τέλος του πρώτο ημιχρόνου, ο Απόλλωνας έμοιαζε με φουρτουνιασμένη θάλασσα και λίγο έλειψε να δεχθεί και άλλα γκολ. 
 
Υπό την απειλή του αποκλεισμού οι ποδοσφαιριστές μας  ανασυγκροτηθήκαν και στις αρχές της επανάληψης κατάφεραν να μειώσουν έπειτα από εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Μιλέγκο Σπόλιαριτς στο 51ο λεπτό.  Η πίεση για άλλο γκολ, που θα μας έδινε και πάλι την σκυτάλη της πρόκρισης καρποφόρησε εννέα λεπτά αργότερα έπειτα από ψύχραιμο πλάσε του Γιώργου Καβάζη. 
 
Από εκείνο το σημείο και μετέπειτα στόχος ήταν να κρατηθούν οι Λιθουανοί ποδοσφαιριστές μακριά από κάποιο τρίτο γκολ και η ομάδα να «κτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Και όντως τα κατάφερε αφού σε μια ανύποπτη φάση κέρδισε εκ νέου πέναλτι και έτσι ο Μιλέγκο Σπολιαριτς χωρίς να αστοχήσει έδωσε το προβάδισμα στον Απόλλωνα με 3-2 στο 89ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι δεν τα έβαλαν κάτω και κατάφεραν να ισοφαρίσουν ένα λεπτό αργότερα κάνοντας τους δέκα  περίπου χιλιάδες «κυανόλευκους» οπαδούς να μοιάζουν με καρδιακούς.
 
Η σύνθεση της ομάδας μας: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Γιώργος Καβάζης, Χαράλαμπος Πίττας, Φιλλίπου Φιλλίπου,(35′ Γιώργος Κάης) Μάριος Χαραλάμπους, Ιον Σπρουλέα, (78′ Δώρος Αρέστη) Μάριος Θεμιστοκλέους, Μιλέγκο Σπόλιαριτς, Φλορίν Κιρστέα (67′ Τζιούρας) Νεμπόσια Μλαντένοβιτς, Ξένιος Κυριάκου.
 
{youtube}da7EVhn1i14{/youtube}
 
*Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.
 
 
{loadposition belowcontent}
 
To Top