ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Έκανες το γήπεδο μπουρδέλο ρε Μιλέγκο»!(video)

Πεμπτουσία: το ουσιωδέστερο από τα συστατικά, το ουσιωδέστερο περιεχόμενο. Εν έτη 1992 η ερμηνεία της λέξης ενσαρκώνεται στο πρόσωπο ή καλύτερα στα πόδια του Γιουγκοσλάβου μεσοεπιθετικού Μιλέγκο Σπόλιαριτς.
 
Ποδοσφαιριστής που έμελλε να αποτελέσει την αιχμή της δημιουργικής επιθετικής γραμμής του Απόλλωνα, για 11 διαδοχικά χρόνια. Το μεγαλύτερο φόβητρο των αντίπαλων τερματοφυλάκων, που πυροβολούσε ευθαρσώς και ακατάπαυστα την εστία τους από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Στις 250 εμφανίσεις του με το ιερό σήμα του θεού στο στήθος σημείωσε 116 τέρματα εκ των οποίων τα 11 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του συλλόγου μας στα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου.
 
Λεπτομερή ανάλυση των επιδόσεων του τόσο στο Κύπελλο Κυπελλούχων όσο και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ παρατίθεται χρονολογικά:
 
Λίβερπουλ –Απόλλων 6-1, (16/09/1992 – Κύπελλο Κυπελλούχων)
 
Ο Απόλλωνας κερδίζει πέναλτι στο 82’ κι αναλαμβάνει να το μετουσιώσει σε τέρμα ο μεγάλος Μιλέγκο μειώνοντας στο 6-1. Εκτός από γκολ της τιμής επρόκειτο για το πρώτο ευρωπαϊκό του Γιουγκοσλάβου με την κυανόλευκη φανέλα.
 
Απόλλων-Λίβερπουλ 1-2, (29/09/1992 – Κύπελλο Κυπελλούχων)
 
Στον επαναληπτικό αγώνα που διεξήχθη στη Λεμεσό μας στο Τσίρειο Στάδιο, ο θρύλος  αυτή την φορά ανοίγει το σκορ, μ’ ένα φοβερό βολέ του συνήθης ύποπτου. Παραλήρημα κι ενθουσιασμό στις κερκίδες της δυτικής παρά το συνονθύλευμα από γκολ του πρώτου αγώνα. Δεν είναι και λίγο πράγμα να προηγείσαι της μεγάλης Λίβερπουλ έχοντας παρουσιάσει εν τέλει μια καθώς πρέπει εμφάνιση.
 
Απόλλων-Βατς 4-0, (29/9/1993 – Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
 
Ο Απόλλωνας καλείται να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα (2-0 του πρώτου αγώνα) προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη φάση γράφοντας ιστορία. Παρά τη μεστή εμφάνιση με αρκετές ευκαιρίες για γκολ, κυρίως στο δεύτερο μέρος (κορυφαία στιγμή στο 76’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του μάγου, η μπάλα τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Μαγυάρων) μένει άσφαιρος. Η επική πρόκριση παίρνει διαστάσεις θριάμβου, με το 4-0 να αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στο 110’ ο μαέστρος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι διαμορφώνει προσωρινά το 3-0.
 
Απόλλων-Ίντερ 3-3, (3/11/1993 – Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
 
Στον πρώτο αγώνα ο «θρύλος της Ευρώπης» διαψεύδει τους διάφορους «Κάλχες», «Τειρεσίες» που διαλαλούσαν ότι η πρόκριση θα κρινόταν στον πρώτο αγώνα. Μέσα στο Μιλάνο οι λεβέντες μας επέδειξαν τσαμπουκά και τσαγανό και ηττήθηκαν με το στενό 1-0. Στην επανάληψη οι «γαλάζιοι» κάνουν αυτό που δεν κατόρθωσε καμία Ιταλική ομάδα στη «Serie A» : να σερβίρει τρία γκολάκια στην παρέα του Μπέργκαμπ και του Ζένγκα. Ο μεγάλος Μιλέγκο δέχεται μιαν άψογη μπαλιά από τον Κρισμάρεβιτς και μ’ένα άπιαστο βολέ εντός της περιοχής, μειώνει προσωρινά σε 1-2.
 
Τέουτα Τούρες –Απόλλων 1-4, (9/8/1994 – Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
 
Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, η Λεμεσιανή η ομάδα δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κάμψει την αντίσταση της Τέουτα Τούρες . Πέρασε πανηγυρικά στον επόμενο γύρο, αφού και στον επαναληπτικό αγώνα στο Τσίρειο Στάδιο έκανε κυριολεκτικά πάρτι με τους Αλβανούς (4-2). Ο παιχταράς χρίστηκε σκόρερ στο πρώτο παιχνίδι μ’ ένα πανέμορφο ψηλοκρεμαστό σουτ αφήνοντας εκτεθειμένο τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Το τέρμα σημειώθηκε στο 47’ φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα.
 
Σιόν–Απόλλων 2–3, (27/9/1994- Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
 
Στην δεύτερη φάση ο θρύλος μας, έπειτα από το διπλό νικηφόρο πέρασμα του επί της Αλβανικής ομάδας, καλείται να προσπελάσει το εμπόδιο της δυνατής Σιον. Παρότι ο Απόλλωνας κατά τον πλείστο φίλαθλο κόσμο έπιασε απόδοση που όμοια της δεν άγγιξε ποτέ κυπριακή ομάδα, βρέθηκε να αποκλείεται στην παράταση με νίκη 2-3. Το δεύτερο τέρμα προήλθε μέσα από μια παλληκαρήσια σέντρα του Δημήτρη Ιωάννου με τελικό αποδέκτη τον Μιλέγκο όπου εξ επαφής έστειλε την μπάλα στο πλεκτό. Για την ιστορία, στο πρώτο παιχνίδι γνωρίσαμε την ήττα με 1-3. 
 
Απόλλων–Εκράνας 3-3, (27/08/1998 – Κύπελλο Κυπελλούχων)
 
Στα πλαίσια του Α’ προκριματικού γύρου αντιμετωπίζουμε την Εκράνας Πανεβέζις.από την Λιθουανία. Στο πρώτο παιχνίδι ο Θρύλος πήρε ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης νικώντας με 1-2. Ωστόσο με το καλημέρα της επανάληψης ηττάται με 0-2 και το σκορ του ημιχρόνου αποσβολώνει τις οποιεσδήποτε σκέψεις των Απολλωνιστών για ακόμη μια ευρωπαϊκή διάκριση. Λογάριασαν όμως χωρίς το κυανόλευκο «μαγικό 8». Το ποδοσφαιρικό μας συγκρότημα κερδίζει δύο πέναλτι, απόρροια της επιθετικής του υπεροχής, τα οποία ο «σπεσιαλίστας» μετουσιώνει σε τέρματα πρόκρισης. Εν τέλει εξήλθαμε ισόπαλοι με 3-3.
 
Πανιώνιος –Απόλλων 3-2, (22/10/1998 – Κύπελλο Κυπελλούχων)
 
«Ο Απόλλωνας γράφει ιστορία! Ο Απόλλωνας πετυχαίνει έναν άθλο! Οι γαλανόλευκοι στους 16 της Ευρώπης!» εκφωνητής του Άλφα TV. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη επιτυχία της Κύπρου σε διασυλλογικό επίπεδο μέχρι εκείνη την εποχή. Η υπερηφάνεια μας, το καμάρι της Λεμεσού πάλεψε με αξιώσεις να κερδίσει μια θέση στις 8 καλύτερες ομάδες του θεσμού. «Ο γητευτής της μπάλας» στην πρώτη αναμέτρηση ανοίγει το σκορ με μια δυνατή κεφαλιά στέλνοντας τη Λεμεσό στα ουράνια. Το δεύτερο του τέρμα σημειώθηκε από απευθείας εκτέλεση φάουλ ισοφαρίζοντας σε 2-2 και δυστυχώς προτού ακουστεί το σφύριγμα της λήξης παραβιάστηκε η εστία μας για τρίτη φορά. Με το ισχνό προβάδισμα του Σμυρνιώτικου συλλόγου στις σκέψεις μας ανασκουμπώθηκε η πρόκληση της μέγιστης υπέρβασης. Στον επαναληπτικό αγώνα ο «θρύλος της Ευρώπης» ηττάται με 0-1 αποχαιρετώντας την διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά. Λόγω αυτής της «αλλόκοτης» ξέφρενης πορείας, κατέστη στις ποδοσφαιρικές συνειδήσεις της νήσου, ως η απόλυτη ειδοποιός διαφορά μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων. 
 
Απόλλων-Τίρανα 3-1, (23/8/2001 – Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
 
Στον πρώτο αγώνα η ομάδα μας ηττάται 3-2 και το προβάδισμα αν και αμελητέο για τον Αλβανικό σύλλογο, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με πάσα σοβαρότητα. Όπερ και εγένετο! Στον επαναληπτικό αγώνα εξασφαλίζουμε θέση για την επόμενη φάση με σκορ 3-1. Το τρίτο τέρμα της ομάδα μας πετυχαίνει ο Μιλέγκο στο 80’ με το συνήθη τρόπο: απευθείας μαγική εκτέλεση φάουλ.
 
Μιλέγκο Σπόλιαριτς, η ασύλληπτη ποδοσφαιρική πανδαισία που είναι συνυφασμένη με το μέγιστο των προσδοκιών του πιο απαιτητικού οπαδού. Όχι μόνον για το αγωνιστικό του ποιόν, αλλά και για το καθάριο που διέπει τον χαρακτήρα του.
 
«Δεν είμαι ξένος, είμαι ένας από εσάς»!  
 
{youtube}S3mV865vNkg{/youtube}
 
 
*Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.
 
 
 
{loadposition belowcontent}
 
 
 
To Top