ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Θα διατηρηθεί ο κορμός και θα κάνουμε 4-5 μεταγραφές…»

Βέβαιος για τις δυνατότητες του Απόλλωνα τη νέα σεζόν δήλωσε ο Χριστάκης Χριστοφόρου σε συνέντευξή του στο www.balla.com.cy.

Ο προπονητής του Απόλλωνα έκανε απολογισμό της επιτυχημένης φετινής χρονιάς, δηλώνοντας πως “θα είναι κρίμα και άδικο αυτή η σεζόν να μην ολοκληρωθείμε την έξοδό μας στο Τσάμπιονς Λιγκ” και μίλησε για το σχεδιασμό της επόμενης, τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί ο βασικός κορμός και θα γίνουν 4-5 μεταγραφές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χριστάκη Χριστοφόρου στο Balla:

Κατ’ αρχάς να πας πείτε για την εκδήλωση αυτή, μία εκδήλωση για τον Κύπριο προπονητή…

Ήταν η γενική συνέλευση, την οποία εκμεταλλευτήκαμε. Φέραμε αρκετούς προπονητές που δουλεύουν σε διάφορες κατηγορίες με επιτυχία. Φέραμε κόσμο που μας βοηθά, όπως είναι η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ και άλλοι χορηγοί. Θέλαμε μ’ αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία που έχουμε. Επί την ευκαιρία κάναμε και μία διάλεξη με την πρόκριση του Απόλλωνα επί της Νις, έτσι μ’ αυτό τον τρόπο κρατήσαμε τον Κύπριο προπονητή και όσους παρευρέθηκαν σε εγρήγορση, μπορώ να πω, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα τελευταία χρόνια ο Κύπριος προπονητής κερδίζει ολοένα και περισσότερο το σεβασμό όλων…

Είμαι χαρούμενος που οι πλείστες ομάδες σε όλες τις μικρές κατηγορίες, αλλά και σχεδόν όλες ή αρκετές ομάδες στην πρώτη κατηγορία εμπιστεύονται τον Κύπριο προπονητή. Σίγουρα ο Κύπριος προπονητής κέρδισε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των παραγόντων. Για να εδραιωθεί, όμως, στις θέσεις αυτές, πρέπει να εδραιωθεί στη συνείδηση και την εμπιστοσύνη των τίτλων για να μπορέσει να υπάρχει μία συνέχεια. Εύχομαι κι ελπίζω από αυτή τη χρονιά και τα επόμενα χρόνια να έχουμε πολλούς τίτλους κερδισμένους από Κύπριους προπονητές.

Θεωρείτε ότι αποτελείτε το καλύτερο παράδειγμα Κύπριου προπονητή αυτή τη στιγμή, δεδομένων των τελευταίων επιτυχιών του Απόλλωνα;

Όχι, ποτέ δεν το βλέπω έτσι. Νιώθω αντίθετα ότι εμείς είμαστε εδώ, επειδή κάποιοι άλλοι προηγούμενοι προπονητές ήταν τα προηγούμενα πολύ δύσκολα χρόνια επιβίωσης στο χώρο και άνοιξαν διαδρόμους, άνοιξαν το δίαυλο για να μπορέσουμε εμείς οι νεότεροι να έχουμε τις ευκαιρίες μας να δουλέψουμε σ’ αυτό τον χώρο.

Βλέπουμε γενικά στο κυπριακό ποδόσφαιρο να αλλάζουν εύκολα προπονητές. Βλέπουμε, ωστόσο, τη διοίκηση του Απόλλωνα να σας στηρίζει, ακόμη κι όταν υπάρχει κάποια γκρίνια από τον κόσμο. Αισθάνεστε μία δικαίωση γι’ αυτό;

Νιώθω ότι οι συχνές αλλαγές μόνο κακό προξενούν. Μπορεί πρόσκαιρα, 1-2-3 εβδομάδες, να υπάρχει μία αλλαγή στο κλίμα, αλλά πιστεύω ότι μακροχρόνια δεν υπάρχει βελτίωση. Παράδειγμα πολύ καλό είναι ο Απόλλωνας, ο οποίος τα προηγούμενα έξι χρόνια, πριν αναλάβω, άλλαξε -αν είναι δυνατόν- 14 προπονητές! Αντιλαμβάνεστε, 14 προπονητές σε έξι χρόνια… Μέχρι να μάθουν τους ποδοσφαιριστές, μέχρι να τους μάθουν οι ποδοσφαιριστές, μέχρι να λειτουργήσει σωστά η ομάδα, έπρεπε να φύγουν. Νιώθω τώρα που υπάρχει μία σταθερότητα, όλοι μπήκαν σε ένα σωστό δρόμο δουλειάς και είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν από τον επόμενο χρόνο.

Είναι κι ένα μυστικό της επιτυχίας του Απόλλωνα το γεγονός ότι εδώ κι ενάμιση χρόνο μένει πιστός σε έναν προπονητή;

Βάλαμε έναν στόχο μακροχρόνια για τρία χρόνια και. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε επιτυχίες από το δεύτερο χρόνο. Ευτυχώς για εμάς, φαίνεται από την πολύ καλή δουλειά που κάναμε, από την αυτοπεποίθηση, από την εμπιστοσύνη που είχαμε, καταφέραμε να πετύχουμε από τον πρώτο χρόνο δουλειάς, άρα βαδίζουμε με πολύ πιο γρήγορα βήματα για την επίτευξη του τελικού στόχου, ο οποίος είναι τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα δύο χρόνια να κατακτήσουμε πρωταθλήματα και Κύπελλα.

Είδαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης την ανάλυση των αγώνων με τη Νις. Ανεξάρτητα από τη θέση που θα καταλάβει ο Απόλλωνας στο τέλος της χρονιάς στο πρωτάθλημα, θεωρείτε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη φετινή επιτυχία του, η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;

Θεωρώ ότι η φετινή χρονιά ή τουλάχιστον οι 14 μήνες που ο υποφαινόμενος είναι στην ομάδα του Απόλλωνα ότι είναι οι πιο επιτυχημένοι μήνες όλων των εποχών. Νιώθω ότι η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έβαλε τον Απόλλωνα σε άλλες βάσεις, σε άλλο επίπεδο. Νιώθω προσωπικά ότι είναι πιο μεγάλη επιτυχία και από το να κερδίσεις το πρωτάθλημα στην Κύπρο, διότι εκεί προβάλλεις το όνομα του Απόλλωνα στο εξωτερικό, δημιουργείς ένα πολύ καλό image, μετρά αυτό το image που δημιουργεί στην Ευρώπη. Αλλά αν υπάρχει συνέχεια, και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρει συνέχεια με καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη, τότε αυτό το image θα ανέβει πιο ψηλά και θα αρχίσει να μας δίνει πίσω. Δηλαδή θα μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα το image του Απόλλωνα στην ομάδα από ό,τι πολλοί πιστεύουν.

Οπότε είστε αισιόδοξος ενόψει της νέας σεζόν ότι μπορεί ο Απόλλωνας να διεκδικήσει και πάλι την παρουσία του σε ομίλους…

Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη νέα χρονιά, είμαι αισιόδοξος για καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Σίγουρα χρειάζεται και τον παράγοντα τύχη, αλλά νομίζω ότι η οργάνωση που έχουμε στην ομάδα, η εμπειρία που έχουμε αυτή τη στιγμή στην ομάδα, το ότι διατηρούμε το βασικό κορμό των επιτυχιών της Ευρώπης στην ομάδα, νομίζω ότι με μία καλή κλήρωση θα μπορέσουμε να ξαναζήσουμε αυτές τις απίστευτες στιγμές που ζήσαμε τη φετινή χρονιά.

Έχοντας αυτή την εμπειρία της φετινής σεζόν, την πρωτόγνωρη εμπειρία με τα 50+ παιχνίδια, τι χρειάζεστε του χρόνου για να αντέχει ο Απόλλωνας καλύτερα του χρόνου ακόμη και με 50 παιχνίδια;

Σίγουρα δεν ήμασταν οργανωμένοι όταν ξεκίνησε η χρονιά, ότι θα είχαμε τόσους πολλούς αγώνες. Καμία κυπριακή ομάδα δεν έπαιξε την πρώτη χρονιά σε ομίλους και να έχει επιτυχία. Αντίθετα, κάποιες ομάδες είχαν αποτύχει παταγωδώς. Εμείς, όχι μόνο δεν αποτύχαμε, αλλά διεκδικήσαμε το νταμπλ μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Εύχομαι κι ελπίζω να τερματίσουμε δεύτεροι στο πρωτάθλημα, ώστε να συμμετάσχουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, διότι νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας ότι, ενώ ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά, κάτι μας λείπει, κάτι λείπει από τους ποδοσφαιριστές. Νιώθουμε ότι παίξαμε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο, είναι από όλους παραδεκτό ότι ο Απόλλωνας έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο φέτος ή σε αρκετά παιχνίδια έπαιξε την καλύτερη μπάλα φέτος. Και νομίζω ότι είναι κρίμα και άδικο να μην συμμετέχουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά, αν δεν συμμετέχουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα ήθελα να συμμετέχουμε στο Γιουρόπα Λιγκ για να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε φέτος.

Έχετε μία προσωπική πικρία, απογοήτευση για το γεγονός ότι ενώ έχετε τη στήριξη της διοίκησης και την αναγνώριση των αντιπάλων, μερικές φορές υπάρχει μερίδα του κόσμου του Απόλλωνα που σας αμφισβητεί μετά από ήττες;

Πραγματικά δεν νιώθω αυτή την πίεση ή την αδικία. Ορισμός της αδικίας για μένα… Εγώ το έχω διαφορετικά. Αδικία θα είναι ή θα ήταν αν ο κόσμος που πληρώνει, που έχει λόγο, που μπορεί να κάνει κριτική είτε καλόπιστη είτε κακόπιστη, την έκανε σε κάποιον ο οποίος δούλευε αφιλοκερδώς. Από τη στιγμή που δουλεύω και αμείβομαι, τότε πρέπει να ανεχθώ και την οποιαδήποτε κριτική από τον οποιοδήποτε.

Αισθάνεστε, όμως, δικαιωμένος στο τέλος της μέρας που όση κριτική κι αν σας γίνεται από μερίδα του κόσμου, στο τέλος τα αποτελέσματα είναι πάλι θετικά;

Δικαιωμένος νιώθω για την επίτευξη των στόχων και όχι μόνο αυτών που είχαμε βάλει, αλλά και αυτών που δεν είχαμε βάλει. Γιατί δεν είχαμε πει σε κανέναν ότι θα είμαστε στο Γιουρόπα Λιγκ ή ότι θα διεκδικούσαμε την πρώτη θέση μέχρι το τέλος. Ο στόχος του Απόλλωνα φέτος, και το έχω πει πολλές φορές, ήταν να μπούμε στην πρώτη εξάδα, να διεκδικήσουμε θέση στην Ευρώπη, αυτό το καταφέραμε για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, είναι κρίμα να βλέπουμε το δένδρο και να χάσουμε το δάσος. Νιώθω ότι έχουν μπει γερές βάσεις. Για το μόνο που νιώθω ότι δεν πρέπει να μπαίνει αυτή η πίεση είναι για το Συμβούλιό μας, διότι είναι κι αυτό άπειρο, έχει όμως δυναμώσει κι αυτό μέσα από αυτή την τριβή τα τελευταία δύο χρόνια με την ομάδα και νομίζω ότι και αυτό έχει δυναμώσει αρκετά ώστε να αντέχει στην οποιαδήποτε κριτική, για να αντέχει να στέκει, να μένει εκεί δυνατό μέχρι να τελειώσουμε το σχεδιασμό που έχουμε κάνει.

Μιλήσατε για πολυετές πλάνο. Ο σχεδιασμός για του χρόνου περιλαμβάνει διατήρηση της φετινής βάσης και λίγες μεταγραφές; Περιλαμβάνει πολλές μεταγραφές;

Δεν θα έχουμε πολλές μεταγραφές, όπως είχαμε πέρυσι. Φέτος έχουμε δημιουργήσει μία πολύ δυνατή ομάδα και με 4 ή 5 αλλαγές μπορούμε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, να γίνουμε ακόμη πιο δυνατή ομάδα, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που δημιουργήσαμε φέτος.

Σας βλέπουμε πολύ αισιόδοξο για τη νέα χρονιά. Είναι η εμπειρία της φετινής χρονιάς που σας κάνει αισιόδοξο;

Σίγουρα, δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι σε ένα στόχο, κρατούσαμε τρία καρπούζια από την αρχή της σεζόν και καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που πετύχαμε. Αν το καλοκαίρι που θα είμαστε πιο έμπειροι, κάνουμε πιο σωστό προγραμματισμό, θα είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα του χρόνου, σίγουρα όμως δεν θα είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες ομάδες, με πολύ πιο μεγάλους προϋπολογισμούς, με πολύ πιο μεγάλη ιστορία, πολύ πιο έμπειρες, οι οποίες θα είναι εκεί και μαζί με εμάς θα διεκδικήσουμε τους στόχους μας.

Παρακολουθήστε σε video την συνέντευξη: http://www.dailymotion.com/video/x1uumhd_%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-balla-%CE%B3-%CF%83-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD_sport#from=embediframe

 

 

{loadposition belowcontent}

 

To Top