ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το 10 το καλό, που δεν είναι πια εδώ(video)

Ο «μάγος της μπάλας», κι επιτελικός μέσος που πρόσδιδε αίγλη δημιουργικότητας και τσαμπουκά στην απαιτητική θέση του δεκαριού.

Ο Γιαννάκης Ιωάννου αρχίνησε την λαμπρή ποδοσφαιρική του καριέρα από την ομάδα του Ευαγόρα Κάτω Αμιάντου, ενώ το 1974 εντάχθηκε στο δυναμικό του Απόλλωνα μας, όπου έμελλε να αγωνιστεί για δεκαπέντε συναπτά έτη. Συμμετείχε στους χαμένους τελικούς του 82′ και 87′ κερδίζοντας όμως ένα κύπελλο ενάντια στον ΑΠΟΕΛ το 1986. Πέραν του δημιουργικού κομματιού, ο Γιαννάκης Ιωάννου, το «10 το καλό» όπως τον χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα το φίλαθλο κοινό, βοηθούσε και στο σκοράρισμα.

Ενδεικτικό αυτού, τα 57 τέρματα που σημείωσε στον θεσμό του πρωταθλήματος, καθώς επίσης και το χιλιοστό του συλλόγου στην Α’ Κατηγορία, σ’ εκείνη την αλησμόνητη κατατρόπωση της Ανόρθωσης με 5-0 μέσα στο Τσίρειο Στάδιο το 1987. Χαραγμένα στην μνήμη κάθε Απολλωνίστα, τα λόγια του «τρελού» Αλέφα, ο οποίος διετέλεσε για λιγότερο από μήνα προπονητής του θρύλου: «Τι κάνεις εσύ εδώ; Εσύ είσαι γι’ άλλα, πιο μεγάλα, πιο λαμπερά» Ο αείμνηστος Γιαννάκης Ιωάννου, ο ποδοσφαιριστής που κατάθετε την ψυχή του στο χορτάρι για τον Απόλλωνα, «έφυγε» στις 19 Μαρτίου του 2009, ντύνοντας στα μαύρα σύσσωμη την Απολλωνίστικη οικογένεια.

Αγωνίστηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της δεκαετίας του 80′ εκ των οποίων οι πιο «ηχηρές» στιγμές του ήταν σαφώς η ιστορική ισοπαλία (1-1) με την Μπαρτσελόνα του Μαραντόνα και του Σουστέρ (Κύπελλο Κυπελλούχων 1982), πρώτη νίκη του συλλόγου στην Ευρώπη επί της Μάλμοε με 2-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων 1986) και η περίφημη ισοπαλία με την Ρεάλ Σαραγόσα (1-1) για τον θεσμό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1989.

{youtube}AnZF-MMEJn8{/youtube}

 

*Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.

{loadposition belowcontent}

 

To Top