ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο αείμνηστος Κοζάκος που χαράχτηκε στις «κυανόλευκες» καρδιές μας!

Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, με ένα στιλ κάπως ατσούμπάλο θεωρήθηκε από πολλούς ως περαστικός πριν καν τον δουν να αγωνίζεται. Ο λόγος για τον Βίκτορ Ζουμπάρεφ, που από το μακρινό Καζακστάν ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της ομάδας μας το καλοκαίρι του 2000.

Και όμως ο Κοζάκος διέψευσε τους πάντες και φρόντισε από πολύ νωρίς να διαψεύσει όλους εκείνους που βιαστήκαν να τον κρίνουν πριν καν τον δουν.!
Ο ύψους 1.92m «Zού-μπα» όπως τον φώναζε ρυθμικά η δυτικά με την πάροδο του χρόνου έγινε μια αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα και με δικά του γκολ η ομάδα κατάφερε να περάσει από την αμφισβήτηση του πρώτου γύρου στην αποθέωση του δευτέρου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη την «φωτοβολίδα» κόντρα στον Ολυμπιακό που έκανε τον Άντρο Πετρίδη να ψάχνει την μπάλα τα γκολ κόντρα στην ΑΕΛ τον ΑΠΟΕΛ αλλά και την Ομόνοια. Ποιος μπορεί φυσικά να ξεχάσει το γκολ στο τελικό κόντρα στην Νέα Σαλαμίνα που χάρισε τον πολυπόθητο τίτλο του Κυπέλλου. Ο Καζάκος επιθετικός φρόντισε να «ξεδιψάσει» τον κόσμο Απόλλωνα, που είχε από το 1992 να γευτεί την χαρά της κατάκτησης ενός Κυπέλλου. Το χρονόμετρο σημάδευε το 66ο λεπτό όταν μετά από μία σέντρα από τα δεξιά του Γιαννάκη Ποντικού ο «Ζούμπα» με ένα εκπληκτικό άλμα πετάχτηκε πάνω από δύο αμυντικούς και με μία καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του εξελθόντα τερματοφύλακα της Σαλαμίνας.

Oμως η επόμενη χρονιά δεν ήταν όπως την προηγούμενη. Ο Βίκτορ θα τραυματιστεί και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός δράσης ενώ λίγο πριν το τέλος του Γενάρη του 2002 θα πιαστεί θετικό σε έλεγχο ντόπινγκ για χρήση κάνναβης. Ο ίδιος μετά την ανακοίνωση αυτή είχε δηλώσει στον Τύπο απαρηγόρητος και κυρίως σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση: «Δεν κάνω και δεν έκανα ποτέ μου χρήση κάνναβης. Είμαι καθαρός…» Τον Κοζάκο φορ προσπαθούσαν να ηρεμήσουν και να στηρίξουν συμπαίκτες και διοίκηση, αλλά αυτός… εξαφανίστηκε με αποτέλεσμα να τον αναζητούν όλοι προκειμένου να ασκήσει έφεση κατά του πρώτου αποτελέσματος. Εκείνο το παραστατικό αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του στον Απόλλωνα.

Δυστυχώς, δύο χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 2004 ο Ζουμπάρεφ απεβίωσε σε ηλικία 31 χρόνων στο Όμσκ της Ρωσίας. Όσο και αν προσπάθησαν πολλοί να αναζητήσουν την κύρια αιτία του θανάτου του, κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να μάθει την πραγματική αλήθεια.

Αλλά όσα χρόνια και αν περάσουν, ο «Ζούμπα» ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα από τα αγαπημένα παιδία με το γκολ του στο τελικό του ΓΣΠ στις 12 Μαΐου του 2001 να πλανιέται για πάντα στο μυαλό του κάθε Απολλωνίστα.

{youtube}sLvROaj9y_s&feature{/youtube}

* Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.

{loadposition belowcontent}

To Top