ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Απολαύστε την στιγμή…»

Ο άνθρωπος που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΛ με το γκολ του, ο Οράσιο Καρντόσο, μίλησε στο Balla από την Κρήτη όπου βρίσκεται (αγωνίζεται στον Εργοτέλη).

Θυμάται εκείνο το παιχνίδι, δίνει τα προγνωστικά του για το ντέρμπι που έρχεται και συμβουλεύει τους φιλάθλους του Απόλλωνα να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή που τους προσφέρει η ομάδα τους. Δείτε και τις αιχμές που αφήνει για τον Χριστάκη Χριστοφόρου…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Οράσιο Καρντόσο στο Balla:

Έρχεται το ντέρμπι της Λεμεσού, Απόλλων-ΑΕΛ. Είχες βάλει το στίγμα σου στο τελευταίο ντέρμπι, τον τελικό του Κυπέλλου, αφού με το γκολ σου είχες ανοίξει το δρόμο προς την κούπα. Τι θυμάσαι από εκείνο το παιχνίδι;

Έχω πολλές αναμνήσεις από εκείνον τον αγώνα. Θυμάμαι πολύ έντονα την ατμόσφαιρα που υπήρχε πριν το παιχνίδι, όπου πολλοί δεν πίστευαν ότι μπορούσε ο Απόλλωνας να πάρει το Κύπελλο. Θυμάμαι που έλεγαν πολλοί ότι ο Απόλλωνας δεν ήταν καλύτερος από την ΑΕΛ, ότι η ΑΕΛ είχε καλύτερους παίκτες σαν μονάδες. Και θέλαμε την κούπα και γι’ αυτό, γιατί βλέπαμε ότι πολλοί θεωρούσαν φαβορί την ΑΕΛ. Ίσως οι περισσότεροι να μην περίμεναν να παίξουμε, όπως παίξαμε στον τελικό. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, ήμασταν πανευτυχείς. Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθανόμασταν, βλέποντας και τους φιλάθλους να πανηγυρίζουν σαν τρελοί. Γνωρίζαμε από πριν πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο τίτλος για όλους, διοίκηση, κόσμο, παίκτες. Φανταστείτε πώς αισθανόμασταν όταν τα καταφέραμε.

Θα έχει μείνει στη μνήμη σου και το γκολ σου που ήταν καθοριστικό…
Ήθελα πολύ να παίξω σε εκείνο το παιχνίδι! Το σκεφτόμασταν για εβδομάδες αυτό το ματς, αφού προηγουμένως είχαμε κάποιους αγώνες χωρίς ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, και η προσοχή μας ήταν από καιρό αποκλειστικά στραμμένη στον τελικό. Εν τέλει δεν με επέλεξε ο προπονητής και περίμενα την ευκαιρία μου από τον πάγκο. Όσο περνούσαν τα λεπτά και έμενε το 0-0, δεν με… χωρούσε ο πάγκος. Ήθελα να μπω, είχα τόση όρεξη γι’ αυτό το παιχνίδι. Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει σε έναν τέτοιο τελικό; Δυστυχώς χρειάστηκε να τραυματιστεί ένας συμπαίκτης μου (σ.σ.: Παουλίνιο) για να μπω. Μπήκα πολύ συγκεντρωμένος. Είχα την ευκαιρία να σουτάρω και δεν το σκέφτηκα πολύ. Το έκανα, μπήκε. Γνώριζα πόσο σημαντικό γκολ ήταν, γιατί αντιλαμβανόμουν πόσο κόσμο έκανα ευτυχισμένο εκείνη τη στιγμή. Κι αυτό είναι το πιο όμορφο, να ξέρεις ότι έχεις κάνει τόσους φιλάθλους ευτυχισμένους.

Έχοντας ζήσει ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι ανάμεσα στον Απόλλωνα και την ΑΕΛ, αισθάνθηκες ότι ήταν ένα παιχνίδι διαφορετικό από τα άλλα που είχες δώσει με τον Απόλλωνα;

Είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι! Όλη η πόλη περιμένει αυτό το ματς! Μέσα στην ίδια πόλη ζουν οι φίλαθλοι του Απόλλωνα και της ΑΕΛ και είναι λογικό. Παραλύει η πόλη όταν υπάρχει ντέρμπι! Όλη η πόλη ασχολείται με το παιχνίδι. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στις ομάδες, το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο και η ατμόσφαιρα φοβερή. Κι αυτό δίνει επιπλέον κίνητρα στον παίκτη για να παίξει. Όταν βλέπεις ένα γεμάτο γήπεδο, με τέτοιο πάθος στις εξέδρες, μπαίνεις στο γήπεδο με τρομερή διάθεση και τα δίνεις όλα. Όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν σε τέτοια παιχνίδια και φαίνεται αυτό στη μαχητικότητα που δείχνουν μέσα στον αγώνα.

Η ατμόσφαιρα μετά τα ντέρμπι; Εξαρτάται από το αποτέλεσμα;

Εννοείται! Πάντα είσαι απογοητευμένος όταν χάνεις, αλλά όταν χάνεις σ’ αυτό το ντέρμπι είσαι σκασμένος, όχι απλά απογοητευμένος. Αντίστοιχα στη νίκη η χαρά είναι… διπλή χαρά, είναι έκσταση!

Γνωρίζεις ότι εκείνο το γκολ που άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου έχει καθορίσει εν πολλοίς την πορεία των δύο ομάδων; Ο Απόλλωνας συνεχίζει στην Ευρώπη και είναι πρώτος στο πρωτάθλημα, η ΑΕΛ αμφισβητείται συχνά-πυκνά από τον κόσμο της, όταν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά…

Ναι (σ.σ.: γέλια); Χαίρομαι πολύ για τους παίκτες που ήμασταν μαζί στον Απόλλωνα, αλλά και για αρκετό κόσμο που γνωρίζω, εντός κι εκτός της ομάδας, που αγαπάει πολύ την ομάδα. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο αγαπούν αυτή την ομάδα και χαίρομαι γι’ αυτούς, θέλω να βλέπουν την ομάδα που λατρεύουν να πηγαίνει καλά. Το αξίζουν! Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φιλάθλους του Απόλλωνα: να απολαύσουν τη στιγμή που ζουν! Το ποδόσφαιρο είναι κύκλοι. Σήμερα είναι όλα τέλεια, αύριο μπορεί να είναι λιγότερο τέλεια, μεθαύριο μπορεί να είναι και πάλι σούπερ. Γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν τη στιγμή, γιατί δεν ξέρουν πόσο θα διαρκέσει.

Διατηρείς επαφή με παίκτες του Απόλλωνα; Παρακολουθείς την πορεία του;

Μιλάω με φίλους που έχω αφήσει στη Λεμεσό και με κάποιους παίκτες, κυρίως με τον Παπουλή και τον Ρομπέρτο Γκαρσία και μαθαίνω από αυτούς πώς πάει η ομάδα, αν και δεν την παρακολουθώ πλέον στενά.

Με τι αποτέλεσμα θα είσαι ικανοποιημένος στο Απόλλων-ΑΕΛ που έρχεται;

Δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο ντέρμπι, είναι ένα παιχνίδι διαφορετικό. Αυτό που έχει κυρίως σημασία, θεωρώ, είναι πώς θα ξυπνήσουν οι παίκτες το πρωί του αγώνα. Αν ξυπνήσουν με καλή διάθεση, θα φανεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό πιστεύω πως μετράει περισσότερο σε ένα ντέρμπι, πώς θα ξυπνήσει ο κάθε παίκτης, σε τι μέρα θα βρεθεί. Δεν έχουν αξία τα προγνωστικά. Προφανώς θέλω να κερδίσει ο Απόλλωνας. Θα έλεγα με 1-0.

Τώρα πια βρίσκεσαι και πάλι στην Ελλάδα…

Όλα είναι καλά στον Εργοτέλη, η ομάδα είναι πολύ οργανωμένη, πάμε καλά στο πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενος και απολαμβάνω τα τελευταία χρόνια του ποδοσφαίρου μου.

Γιατί έφυγες από τον Απόλλωνα;

Θέλω να μιλήσω γι’ αυτό, γιατί πολλοί δεν ξέρουν την αλήθεια. Πολλοί πιστεύουν ότι έφυγα, γιατί ζητούσα καλύτερο οικονομικά συμβόλαιο από τον Απόλλωνα και δεν μπορούσε να μου το δώσει. Δεν είναι έτσι. Έφυγα από τον Απόλλωνα, γιατί ο προπονητής δεν ήθελε να μείνω. Εγώ αισθανόμουν πολύ καλά στην ομάδα, στην πόλη, η οικογένειά μου είχε προσαρμοστεί. Ήθελα να μείνω. Δεν ξέρω τι είδε ο προπονητής και δεν με ήθελε… Αυτά όμως είναι επιλογές και είναι κατανοητές. Αυτό που με πλήγωσε ήταν ότι κανείς δεν μου είπε στα ίσια “Οράσιο, δεν υπολογίζουμε σε σένα, ευχαριστούμε για ό,τι πρόσφερες, καλή τύχη”. Με στενοχώρησε πολύ η συμπεριφορά, δεν είμαι παιδί… Θα ήθελα να μου πουν ότι δεν με υπολογίζουν. Δεν ζήτησα περισσότερα λεφτά, όπως ειπώθηκε.Γι’ αυτό έφυγα στενοχωρημένος από την ομάδα, για τη συμπεριφορά αυτή. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο βέβαια, συμβαίνουν αυτά, αν και εμένα προσωπικά δεν μου είχε ξανασυμβεί. Και παίζω τόσα χρόνια μπάλα… Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τολμούν να σου μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο. Εγώ μπορώ να κοιτάξω όλο τον κόσμο στα μάτια και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Αν δω μία μέρα τον προπονητή του Απόλλωνα στο δρόμο, θα μπορέσω να τον κοιτάξω στα μάτια. Αμφιβάλλω αν θα μπορέσει κι αυτός να με κοιτάξει στα μάτια… Δεν μου έχει ξανατύχει τέτοια συμπεριφορά στα τόσα χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο, πιστεύω πως είναι η χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου, όχι η αποχώρησή μου από τον Απόλλωνα, αλλά ο τρόπος…

Στον κόσμο του Απόλλωνα τι μήνυμα θα έστελνες;

Να συνεχίσουν να στηρίζουν με την ίδια θέρμη την ομάδα και είναι βέβαιο πως με τη βοήθειά τους η ομάδα θα συνεχίσει να έχει επιτυχίες, όχι μόνο στο ντέρμπι με την ΑΕΛ που έρχεται, αλλά και όλη τη χρονιά. Η ομάδα τους χρειάζεται.

Θα ήθελες να επιστρέψεις κάποια στιγμή;

Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στον Απόλλωνα, γιατί δεν έφυγα με ωραίο τρόπο από την ομάδα και θέλω να “διορθωθεί” κάπως αυτό. Είχα έρθει με μεγάλη όρεξη στην Κύπρο. Να πω την αλήθεια, δεν είχα καταλάβει από την αρχή σε πόσο μεγάλη ομάδα είχα έρθει. Το κατάλαβα στην πορεία, αλλά ήταν μάλλον αργά. Εγώ δεν διστάζω να κάνω αυτοκριτική. Στα πρώτα μου παιχνίδια στον Απόλλωνα δεν ήμουν καλός. Στα τελευταία παιχνίδια προσπάθησα να αλλάξω την κατάσταση και να δείξω, έστω λίγο, ποιος είναι ο πραγματικός Καρντόσο. Πιστεύω ότι το φινάλε μου ήταν καλό, ειδικά με το γκολ στο Κύπελλο, αλλά και πάλι αισθάνομαι ότι δεν έδειξα στον κόσμο του Απόλλωνα τον πραγματικό Καρντόσο, τους έδειξα πολύ λίγο από αυτό που πραγματικά μπορώ. Γι’ αυτό θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω, για να τους δείξω πως είμαι ο παίκτης του τελικού, όχι ο παίκτης που είχε μέτρια απόδοση στα πρώτα παιχνίδια με τη φανέλα του Απόλλωνα. Θα ήθελα να πάρω την εκδίκησή μου, θα έλεγα. Με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής, θα ήθελα να στείλω τα χαιρετίσματά μου και τις καλύτερες ευχές μου στα παιδιά που αγωνιζόμασταν πέρυσι μαζί. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουν και πάλι την ΑΕΛ. Θα ήθελα επίσης να στείλω τις καλύτερες ευχές μου στον πρόεδρο Νίκο, ο οποίος με είχε πάρει τηλέφωνο αφού είχα φύγει από την ομάδα και με είχε ευχαριστήσει για την προσφορά μου, για το γκολ στον τελικό, και μου είχε ευχηθεί καλή τύχη στην καριέρα μου. Αυτός τουλάχιστον με πήρε τηλέφωνο κι αυτό είναι σημαντικό για μένα…

Συνέντευξη στην Ειρήνη Σπυροπούλου

 

{loadposition belowcontent}

To Top