Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι «ψαράδες» της Ευρώπης! (video)

Μετά το μεγάλο άθλο κόντρα στην Βατς, η κληρωτίδα θα παίξει άσχημο παιχνίδι στην ομάδα μας, αφού θα την ρίξει στις «δαγκάνες» της μεγάλης Ίντερ, που εκείνη την εποχή είχε στις τάξεις της οκτώ Ιταλούς διεθνείς, ενώ είχε αποκτήσει τον «ιπτάμενο» Ολλανδό Ντένις Μπέργκαμπ καθώς και ένα απ’ τα μεγάλα αστέρια του ρωσικού ποδοσφαίρου, που άκουε στο όνομα τον Ιγκόρ Σαλίμοφ.

 

inter8

Πριν από τους αγώνες, δεν γινόταν καν λόγος για πρόκριση, όμως η αρμάδα του Ντιτλ Φέρνερ, έβαλε σαν στόχο να μην παραδώσει αμαχητί τα όπλα και να κάνει το όνομα του Απόλλωνα να ακουστεί απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη κάτι, που τελικά έγινε κατορθωτό! Λίγο έλειψε μάλιστα να κάνει το μεγάλο θαύμα και να πάρει μια επική πρόκριση, που θα έμεινε χαραγμένη για πάντα στην Παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία!

Ίντερ-Απόλλων 1-0 20/10/1993

Οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές, θα ταξιδέψουν στο Μιλάνο έχοντας σαν στόχο μια αξιοπρεπή εμφάνιση κλείνοντας τα αυτιά σε όλες εκείνες τις «σειρήνες», που μιλούσαν για διασυρμό από τους Ιταλούς. Παρά το γεγονός, πως το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα μας μιας και μόλις στο 7′ ο Ντένις Μπέργκάμπ άνοιξε το σκορ έπειτα από ασυνεννοησία της άμυνας, εντούτοις απ’ εκείνο το σημείο και μετέπειτα ο Θρύλος κοίταξε στα ίσια την μεγάλη του αντίπαλο πραγματοποιώντας μια αξιοζήλευτη εμφάνιση μέσα στο «Τζουζέπε Μεάτσα».

inter4

inter2

Ειδικά στην επανάληψη οι ποδοσφαιριστές του Γερμανού τεχνικού όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν τους επικίνδυνους επιθετικούς της ιταλικής ομάδας μακριά απ’ την εστία τους αλλά και να δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες για την ισοφάριση με αποκορύφωμα την φάση του 64′ όταν ο Κρισμάρεβιτς από ευνοϊκή θέση δεν κατάφερε να νικήσει τον Ζέγκα. Όσο και αν προσπάθησαν οι πολυδιαφημισμένοι αστέρες της ιστορικής ομάδας του Μιλάνου, το 1-0 παράμεινε μέχρι τέλους, ένα αποτέλεσμα που άφηνε μια κρυφή ελπίδα στον Απόλλωνα να πιστεύει στο μεγαλύτερο θαύμα που μπορούσε να γίνει στα χρονικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η σύνθεση της ομάδα μας: Μ Χριστοφή, Αντρελλής Χαραλαμπους, Γιαγκουδάκης, Τζιούρας, Πίττας, Ιωάννου, Τσέποβιτς,(90’Σοφοκλέους) Σπόλιαριτς, Γ Ιωσηφίδης Κρισμάρεβιτς (89′ Τσολάκης)

{youtube}2PcuhDUK8jc&feature{/youtube}

 

inter7

 

inter3

Απόλλων-Ίντερ 3-3 3/11/1993

Το αποτέλεσμα του «Τζιουζέπε Μεάτσα» άφηνε περιθώρια στην ομάδα μας να πιστεύει σε ένα μεγάλο θαύμα απέναντι στην Ίντερ, η οποία κατέφθασε στη Κύπρο με όλα της τα μεγάλα αστέρια μιας και δεν ήθελαν οι ιθύνοντες της με τίποτα να πέσουν θύμα μιας τέτοιας έκπληξης. Τα πάθημα του πρώτου αγώνα όμως δεν έγινε μάθημα για τους μετέπειτα τροπαιούχους του Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μια μέρα πριν αγώνα μιλούσαν για ένα υγιεινό περίπατο στη Κύπρο απέναντι στου «ψαράδες» (έτσι αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας ο τερματοφύλακας της Ίντερ Βάλτερ Ζένγκα πριν από τον παιγνίδι) και ότι ο αγώνας του Μιλάνου ήταν μια κακή παρένθεση για την ομάδας τους. Μάλιστα ο Ιταλός πορτιέρο, είχε τονίσει με ύφος αλαζονικό, πως δεν υπήρχε περίπτωση να παραβιαστεί η εστία του απ’ τους «ψαράδες» της Μεσογείου!

inter5

Μπροστά σε είκοσι περίπου χιλιάδες κόσμο η Απολλωνάρα βρέθηκε να χάνει στο πρώτο δεκάλεπτο με 0 – 2 (Σαλίμοφ 6′ και Μπεργκαμπ 9′ ) αφού οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές μπήκαν πολύ αποφασιστικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από εκείνο το σημείο και για ένα περίπου εικοσάλεπτο οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο κατάφεραν να ανακάμψουν ισοφαρίζοντας την αναμέτρηση σε 2-2 πρώτα με τον Σπόλιαριτς στο 11′ και μετέπειτα με τον Τσέποβιτς στο 30′. Ο Ζένγκα δεν μπορούσε να πιστέψει πως κατάφεραν οι «ψαράδες» να τον ρεζιλέψουν και χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως με το που δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης κτυπιόταν σαν τρελός στο έφοδος βάζοντας τα με «θεούς» και «δαίμονες». Μετά την ισοφάριση οι Ιταλοί ανασυντάχτηκαν και κατάφεραν να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα στο 39′ με τον Φοντολάν. Στην επανάληψη, το παιχνίδι έγινε ακόμη πιο αμφίρροπο με τον Απόλλωνα να πιέζει για την ισοφάριση και την Ίντερ να προσπαθεί να «καθαρίσει» μια και καλή την υπόθεση πρόκριση. Μετά από αρκετές χαμένες ευκαιρίες εκατέρωθεν οι ποδοσφαιριστές μας, κατάφεραν με τον Ιωσηφίδη να ισοφαρίσουν σε 3-3 στο 85′ ενώ μέχρι το τελικό σφύριγμα της λήξης απώλεσαν άλλε τρεις κραυγαλέες ευκαιρίες για να πάρουν μια ιστορική νίκη απέναντι σε ένα σπουδαίο αντίπαλο.

Ήταν μια μεγάλη βραδιά για τον Απόλλωνα, που όσα χρόνια και αν περάσουν αυτοί που την βιώσαν δεν πρόκειται με τίποτα να την ξεχάσουν.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Μ Χριστοφή, Αντρελλής, (63′ Σοφοκλέους) Χαραλαμπους, Γιαγκουδάκης, Τσολάκης, (69′ Χ. Χριστοφή), Πίττας, Ιωάννου, Τσέποβιτς, Σπόλιαριτς, Γ Ιωσηφίδης, Κρισμάρεβιτς

{youtube} JOfn3uBf4RI&feature{/youtube}

 

* Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.

To Top